V »Kulturnem« sem poslušal petje zbora; donele pesmi z odra so v dvorano tako lepo in res tako ubrano, kakor donijo v cerkvi orgle s kora.

V »Kulturnem« sem poslušal petje zbora;
donele pesmi z odra so v dvorano
tako lepo in res tako ubrano,
kakor donijo v cerkvi orgle s kora.

Gornje verze, delo književnika Vlada Premrla, lahko najdemo v knjigi z naslovom Ubald Vrabec 1905–1992 avtorice Bojane Kralj. Skladateljeva biografija je ob tridesetem letu njegove smrti služila kot rdeča nit povezovanja na Območni reviji odraslih pevskih zborov v Grosuplju v organizaciji JSKD OI Ivančna Gorica in ZKD Grosuplje. Pevci so se nam, dvajsetega oktobra, na Osnovni šoli Louisa Adamiča Grosuplje, predstavili s pestrim programom.

Na naše povabilo se je dogodka udeležil tudi grosupeljski župan dr. Peter Verlič, ki je s spremno besedo dogodek tudi pričel. Poleg njegovih toplih besed pa nas je v imenu Osnovne šole Louisa Adamiča Grosuplje pozdravila tudi ravnateljica Barbara Rodica.

Predstavili so se nam različni zbori, ki so nastopili v tem vrstnem redu: Ženski pevski zbor Biser pod vodstvom Fernanda Mejiasa, Mešani pevski zbor Stična z zborovodjem Žigom Jernejčičem, Ženski pevski zbor Lastovke z zborovodjo Mojco Intihar, Moški pevski zbor Samorastnik z umetniškim vodjem Dragom Zakrajškom, pevovodja Emil Kovačec z Ženskim pevskim zborom Magdalena, Oktet fantov Kulturnega društva Stična pod vodstvom Urbana Tozona, Vokalna skupina Mavrica z gospo Mojco Jevnikar Zajc. Ker brez žirije ne gre, je našo revijo strokovno spremljal prof. Sebastjan Vrhovnik. Da je bila naša revija bolj celovita, pa je povezovanje prevzela Klara Miklič. 

Vsi poslušalci smo uživali ob glasbi naših pevcev in po koncu ostali nasmejanih obrazov. Da ne bi domov odšli lačni, smo se po formalnosti ob klepetu okrepili s pripravljeno pogostitvijo. Ker je bil navsezadnje to le prvi del revije, se je naslednji dan v Šentvidu pri Stični odvil še drugi del, čigar slikovitost in vokalnost je bila primerljiva s četrtkovo. Zahvaljujemo se vsem nastopajočim, vsem zborovodjem ter vsem ostalim sodelujočim.
 
 
Jure Malovrh, foto in video: Brane Petrovič

VIR: Občina Grosuplje