Uvodoma so se svetniki seznanili s predlogom procesa uskladitve občinskega prostorskega načrta (OPN) z referendumskimi vsebinami

Izola, 30. september 2022 – Uvodoma so se svetniki seznanili s predlogom procesa uskladitve občinskega prostorskega načrta (OPN) z referendumskimi vsebinami, katerega namen je čim prej doseči uveljavitev krovnega prostorskega akta v občini Izola. Predstavitvi na občinski seji sledi obdobje sestavljanja posvetovalne skupine in nato še uradni začetek usklajevanj. Na Uradu za prostor in nepremičnine pričakujejo, da bodo lahko proces izpeljali v dveletnem obdobju.
 
Nato je občinski svet sprejel sklep o potrditvi investicijskega programa Posodobitev CČN Koper in sklep o potrditvi investicijskega programa Čistilna naprava Korte. Drugi je bil pripravljen zaradi prijave na razpis za pridobitev nepovratnih finančnih sredstev.

Sledila je seznanitev svetnikov z dosedanjim potekom komunalnega opremljanja naselja Šared in s tem povezanih nadaljnjih aktivnosti.
 
Občinski svet je nato obravnaval in sprejel pobudo za ustanovitev Krajevne skupnosti Šared - Baredi ter sprejel odlok o izvedbi posvetovalnega referenduma o ustanovitvi nove krajevne skupnosti.
 
Seja se je nadaljevala s prvo obravnavo osnutka odloka o občinskem prostorskem načrtu za območje bolnišnice Izola, ki so ga svetniki sprejeli. Po pridobitvi ustreznih mnenj nosilcev urejanja prostora sledi 30-dnevna javna razgrnitev.
 
V okviru ravnanja z nepremičnim premoženjem Občine Izola so svetniki potrdili nakup in prodajo več nepremičnin.
 
Občina bo kupila parcelo na Šaredu v izmeri 334 m2 za potrebe komunalnega opremljanja območja OPPN Šared v skupni vrednosti 37.074 EUR. Obenem bo na Šaredu kupila tudi sklop parcel za potrebe gradnje ceste in pešpoti za ceno 162.760 EUR. Prodala bo zazidljivo parcelo v Kortah v izmeri 540 m2, na kateri je možna samostojna stanovanjska gradnja, po izklicni ceni 142.020 EUR.
 
V nadaljevanju je občinski svet obravnaval rebalans proračuna Občine Izola za leto 2022, iz katerega bodo izvzeta sredstva, predvidena za izgradnjo zadrževalnikov, saj je občina z Direkcijo RS za vode (DRSV) podpisala sporazum o skupni izvedbi investicije, na podlagi katerega se je zavezala, da bo najkasneje do 30. 6. 2023 izdelala vso potrebno tehnično in investicijsko dokumentacijo za pridobitev gradbenega dovoljenja, pridobila pravico graditi in pravnomočno gradbeno dovoljenje, ki bo glasilo na investitorja, medtem ko bo samo izvedbo prevzela DRSV. Občina je na podlagi sklenjenega sporazuma upravičena do povrnitve stroškov priprave in izdelave projektne dokumentacije ter povrnitve stroškov nakupa zemljišč, kar bo realizirano po izpolnitvi pogoja pridobitve pravnomočnega gradbenega dovoljenja.
 
Nazadnje sta bila potrjena tudi predloga Komisije za mandatna vprašanja volitve in imenovanja. Svetniki so podali pozitivno mnenje lokalne skupnosti k imenovanju Alberta Scherianija za ravnatelja srednje šole Scuola Media Pietro Coppo Isola – Srednja šola Pietro Coppo Izola ter s sklepom potrdili mandat nadomestne članice Mirjane Klodič v Občinski svet Občine Izola.

PR: Občina Izola