Na zadnji seji občinskega sveta so svetniki med drugim obravnavali tudi občinski proračun za leti 2023 in 2024 v prvem branju.

Na zadnji seji občinskega sveta so svetniki med drugim obravnavali tudi občinski proračun za leti 2023 in 2024 v prvem branju. Proračun je bil v 1. branju sprejet, na naslednji seji, ki bo predvidoma potekala konec marca, pa ga bodo svetniki obravnavali še v drugem branju z upoštevanimi pripombami, ki so bile podane na seji.

Novi proračun bo, če bo sprejet, kljub zadržanim napovedim župana zaradi višanja stroškov zakonsko določenih obveznosti, omogočil izvedbo nekaterih pomembnih investicij oz. novosti v naši občini.
Proračun tako predvideva dokončanje prostorov v starem avstrijskem delu zdravstvenega doma, v katerem bo svoje prostore nato našel nov Center za duševno zdravje otrok in mladostnikov, ki bo pokrival področje občin Idrija, Cerkno, Tolmin, Kobarid in Bovec ter v Idrijo prinesel tudi nekaj dodatnih zaposlitev. V proračunu so predvidena tudi sredstva za vzpostavitev satelitskega urgentnega centra, ki je ob državni reorganizaciji nujne medicinske pomoči med dodatnimi satelitskimi centri načrtovan v idrijski občini, saj tu ni prisotnega stalnega urgentnega centra. Vse stroške investicije mora najprej zagotoviti občina iz svojega proračuna, kasneje pa jih bo država povrnila. V ta namen bo potrebna tudi prostorska reorganizacija spodnjega nadstropja zdravstvenega doma. Pri investicijah na zdravstvenem področju bo nov proračun zagotovil še sredstva za sofinanciranje kadrovskih štipendij za bodoče zdravnike v ZD Idrija.
Predvidene so tudi naložbe v drugih krajevnih skupnosti, pri čemer naj najprej izpostavimo splošno ureditev središča Črnega Vrha. V sklopu rekonstrukcije državne ceste bo namreč obnovljen osrednji trg, na katerem bo tudi avtobusno postajališče, predvidena pa sta še izgradnja pločnikov z javno razsvetljavo ter izgradnja vodovoda in kanalizacije na tem območju. V letih 2024 in 2025 je nato načrtovana še rekonstrukcija šolske poti od državne ceste do osnovne šole.
V Spodnji Idriji je v sklopu nadaljevanja kolesarske steze načrtovana ureditev središča vasi skupaj s pločniki, prehodom za pešce in kolesarje ter javno razsvetljavo, kar bi občutno izboljšalo varnost vseh udeležencev v prometu. Prav tako so pripravljeni projekti, da bi ob rekonstrukcijah državnih cest po krajevnih skupnostih (prva predvidena je na primer v Kanomlji) lahko občina s svojimi sredstvi pristopila z ureditvijo vodovoda in kanalizacije. V prihodnjih letih so načrtovani tudi: izgradnja vodovoda mimo Ljubevča, skozi Jelični Vrh do obstoječega vodovodnega sistema Gore-Dole, preko katerega bo voda distribuirana do obstoječega vodovodnega sistema Godovič (trenutno poteka pridobivanje gradbene dokumentacije), pridobivanje analiz in dokumentacije za izgradnjo vodovoda v Idrijskih Krnicah, ureditev ceste iz Godoviča proti Veharšem z vso infrastrukturo, postopno urejanje območja Rebra na Gorah, vzdrževanje lokalnih cest v vrednosti več kot milijon evrov v posameznem letu, urejanje protipoplavne zaščite Idrije na območju Ute in potoka Nikova in še marsikaj.Nekatera sredstva za omenjene investicije bodo pridobljena tudi iz zunanjih virov, vendar mora občina v svojem proračunu zagotoviti začetna sredstva ali sredstva za projekt in dokumentacijo, zato upamo, da bo v 2. branju proračun potrjen in bomo z omenjenimi in drugimi projekti lahko čim prej začeli oz. nadaljevali.

VIR: Občina Idrija