Šentlovrenc je eno izmed razvojno naravnanih naselij v Občini Trebnje. Nov vrtec, gasilski dom, poslovni objekti, nove stanovanjske stavbe in gospodarski objekti nakazujejo trend razvoja širšega območja.

 Že več desetletij je v prostorskih aktih severno od grajene strukture naselja predvidena širitev stanovanjskega območja. Proste stavbne površine se bodo urejale na podlagi občinskega podrobnega prostorskega načrta (v nadaljevanju OPPN).
Območje predvidenega  OPPN predstavlja pobočje s slabo dostopnostjo in je komunalno neopremljeno. Za območje je bilo izdelano geološko – geotehnično poročilo o sestavi tal.

Po sklenitvi pogodbe med Občino Trebnje kot pripravljalcem in investitorjem se je pričelo z aktivnostmi za pripravo OPPN. Na podlagi pobude za pripravo OPPN so bile pridobljene predhodne smernice in izhodišča nosilcev urejanja prostora.

Izdelovalec OPPN Šentlovrenc je STRUKTURA d.o.o.. Glede na nov Zakon o urejanju prostora (Uradni list RS, 199/21 – ZureP-3) je bilo potrebno pridobiti tudi Mnenje o verjetnosti pomembnejših vplivov izvedbe plana na varovana območja in mnenje o obveznosti izvedbe presoje sprejemljivosti plana na varovana območja od Zavoda RS za varstvo narave. Župan pa je sprejel Sklep o začetku priprave občinskega podrobnega prostorskega načrta soseske Šentlovrenc (OPPN SL028).
  
                                                                                Oddelek za okolje, prostor in infrastrukturo
Priponke

VIR: Občina Trebnje