V okviru praznovanja mednarodnega praznika dela bodo v Mestni občini Velenje potekali številni tradicionalni prvomajski dogodki, s katerimi ohranjamo tradicijo prvomajskih praznovanj.

V okviru praznovanja mednarodnega praznika dela bodo v Mestni občini Velenje potekali številni tradicionalni prvomajski dogodki, s katerimi ohranjamo tradicijo prvomajskih praznovanj. V ponedeljek, 1. maja, bodo od 5.45 dalje na 12 lokacijah po Velenju odmevale tradicionalne prvomajske budnice. Ob 7.30 bodo člani Pihalnega orkestra Premogovnika Velenje zaigrali na Titovem trgu, kjer jih bo pozdravil župan Peter Dermol. Ob 8. uri občanke in občane vabimo na pohod, in sicer peš s Titovega trga na Graško goro, kjer bo od 11. do 17. ure na športnem igrišču potekalo tradicionalno prvomajsko srečanje.
 
Tradicionalno prvomajsko srečanje na Graški gori že vrsto let simbolno poveže vse generacije v prijetnem druženju in izkazovanju pripadnosti plemenitim vrednotam dela, solidarnosti in pravičnosti. V programu bodo sodelovali Pihalni orkester Premogovnika Velenje, Moški pevski zbor Kajuh Velenje in Ansambel Spev. Slavnostni govornik bo župan Mestne občine Velenje Peter Dermol. Slavnostni nagovor pa bo imela tudi predstavnica sindikatov, in sicer predsednica sindikata KNSS – Neodvisnost Evelin Vesenjak.
 
Osrednjemu programu, ki se začne ob 11. uri, bo sledilo polaganje venca k Spomeniku XIV. divizije in enotam IV. operativne cone pod Hriberškovim vrhom. Venec bodo položili župan Mestne občine Velenje Peter Dermol, podžupan Mestne občine Slovenj Gradec dr. Peter Pungartnik, župan Občine Mislinja Bojan Borovnik, predsednica sindikata KNSS – Neodvisnost Evelin Vesenjak in predsednik Kulturnega društva Graška gora Drago Plazl.
 
V spominskem parku bo med 10. in 13. uro na voljo za ogled tudi muzejska soba, ki je posvečena bojem XIV. divizije na Štajerskem. Obiskovalke in obiskovalce pa vabimo, da se podajo tudi na tradicionalen pohod na Jesenjakov vrh.
 
Za vse udeležence prvomajskega srečanja bo na voljo brezplačen avtobusni prevoz in golaž. Odhodi avtobusov bodo vsake pol ure od 8. ure dalje iz Velenja (s postaj Pesje - Gorica - Bevče - Pošta Velenje - Prešernova cesta - Rudarski dom - Graška gora) in ob 9. uri iz Šoštanja. Odhodi avtobusov z Graške gore bodo zagotovljeni med 13. in 17. uro.
 
Prvi maj, mednarodni praznik dela, je posvečen boju za delavske pravice, ki jih moramo v procesu prestrukturiranja doline v prihodnjem desetletju še posebej ohranjati in zaščititi.

Srečanje pripravljamo v sodelovanju s Festivalom Velenje, Kulturnim društvom Graška gora ter sindikatoma SKEI in SPESS.
 
Prijazno vabljeni, da se udeležite dogodkov!
 
VIR: MOV