Rdeči križ Slovenije letos praznuje 70-letnico organiziranega krvodajalstva na Slovenskem.

Rdeči križ Slovenije letos praznuje 70-letnico organiziranega krvodajalstva na Slovenskem. V dolgoletni tradiciji slovenskega krvodajalstva se je izkazalo, da so prostovoljnost, neplačanost in anonimnost pomembni temelji za preskrbo z varno krvjo. Ker je krvodajalstvo prostovoljno in brezplačno, se zanj vsak odloči zgolj zato, ker želi pomagati in je dovolj zdrav za to.
 
Idrijsko in Cerkljansko že vrsto let ostajata v samem vrhu v Sloveniji po odstotku darovane krvi na število prebivalcev. Območna organizacija Rdečega križa Idrija bo krvodajalski jubilej obeležila s srečanjem in podelitvijo priznanj krvodajalcem iz obeh občin, ki so največkrat darovali kri. Kot pojasnjuje Tanja Tominec, sakretarka OZ RK Idrija, bodo te dni krvodajalci iz idrijske in cerkljanske občine, ki so največkrat darovali kri, prejeli vabilo na srečanje 9. novembra v idrijsko Topilnico Hg, kjer si bodo uvodoma ogledali restavrirano Čermak-Špirekovo peč, v nadaljevanju pa bodo predstavnice RK na priložnostni svečanosti tistim, ki so kri darovali že 40-, 50- 60-, 70-krat, enemu krvodajalcu celo za 80-krat darovano kri, podelile posebna priznanja.
 
Sicer pa na OZ RK v Idriji tudi to jesen izvajajo vrsto drugih izrednih in rednih aktivnosti. Zaključili so z zbiranjem vlog za pomoč po avgustovskih poplavah (zbirali so jih tudi na občinah Idrija in Cerkno ter na Karitas). Na OZ RK so jih prejeli 24, ki jih je pristojna komisija v Novi Gorici že obravnavala, po informacijah Tominčeve, pa so bile škode s tega naslova tudi že izplačane. Nadaljujejo tudi s sredinim razdeljevanjem prehranskih paketov pomoči iz EU svojim stalnim uporabnikom. Letos so tako razdelili že blizu 8 ton hrane, do konca leta predvidoma skupno okoli 10 ali 11 ton. Tovrstno pomoč prejema okoli 380 registriranih aktivnih uporabnikov (skupaj z družinskimi člani oziroma mesčno redno od 100 do 120 družin ali posameznikov.
 
Zelo dobro se je prijela akcija donacij viškov hrane trgovine Hofer, ki se je povečala z enkrat na trikrat tedensko. Ta akcija doniranja viškov hrane je dobrodošla tudi za ukrajinske družine, ki so se nastanile v gostišču pri Metki v Črnem Vrhu, ki prejmejo sobotne viške hrane tega trgovskega podjetja. Za uporabnike pomoči RK Idrija so dobrodošli tudi prehrambeni in higienski artikli, ki jih zbirajo v košaricah v trgovinah Spar in Mercator.
 
Sicer pa RK Idrija svoje uporabnike in tudi paciente PB Idrija redno oskrbuje z oblačili in obutvijo, ki jih darujejo občani. V tem trenutku primanjkuje le športnih oblčačil in obutve za odrasle ter kakšna odeja, vzglavnik ali posoda, ki jo potrebujejo zlasti priseljenci. Če želite kaj od tega podariti, pokličite na OZ RK Idrija in dogovorili se boste o načinu prevzema.
 
Metka Rupnik

VIR: Občina Idrija