Prvič na TV SLO 1 v soboto, 11. marca, ob 10.45

Prvič na TV SLO 1 v soboto, 11. marca, ob 10.45

»GG« ali »Good game« je izraz, s katerim si igralci spoštljivo izrekajo zahvalo za pošteno in prijetno igro, prav tak pa je tudi naslov nove slovenske serije oddaj o svetu videoiger. Vodi jih Rok Gumzej.

Služba za komuniciranje RTV Slovenija
3. marec 2023 ob 10:45
MMC RTV SLO
Videoigre sproščajo, zabavajo in burijo domišljijo, poleg tega je to prostočasna dejavnost, v kateri ljudje dejavno sodelujejo, gradijo, tekmujejo, rešujejo. Več kot tretjina ljudi po svetu in več kot polovica Evropejcev se zabava z videoigrami. Povprečna starost igralcev je nekaj več kot 31 let, skoraj polovica v Evropi je žensk. Sicer je največ igričarjev v starostni skupini med 15 in 24 let, več kot petina igralcev pa je starih več kot 45 let. Skratka, igranje videoiger je med bolj priljubljenimi načini preživljanja prostega časa.

Voditelj Rok Gumzej
Rok Gumzej je gejmer z obsežnim poznavanjem te najhitreje rastoče zabavniške industrije na svetu, pa tudi človek, ki zna pomagati, ko postane igranja preveč. Že štiri leta kot svetovalec in predavatelj sodeluje s Centrom pomoči pri prekomerni rabi interneta LOGOUT. Je eden prvih slovenskih gejming youtuberjev, že deset let ustvarja slovenske Let's Play posnetke in v živo oddaja videoigre na svojem kanalu na YouTubu z imenom GamingBrlog. Piše tudi videorecenzije in igričarske novice, vodi tovrstne dogodke po Sloveniji ter na TikToku navdušuje z informacijami o svetu videoiger.

Mladi gledalci Televizije Slovenija so Roka Gumzeja, ki je tudi soscenarist oddaje GG, že spoznali v oddaji Čist zares.

Poleg njega sta scenaristki oddaje še Tina Antončič in Neža Prah Seničar, režiser je Aleš Žemlja, produkcija ART 7 VIDEO.

»GG« ali »Good game« je izraz, s katerim si igralci spoštljivo izrekajo zahvalo za pošteno in prijetno igro, prav tak pa je tudi naslov nove slovenske serije oddaj o svetu videoiger, ki bo prvič na sporedu v soboto, 11. marca, ob 10.45 na TV SLO 1. Voditelj je Rok Gumzej.

Serija GG v ospredje postavlja igralski par ali skupino. Navdušenec nad videoigrami namreč k igranju povabi nekoga drugega, ki mu ta svet ni blizu. V izkušnji videoiger se torej znajdejo ljubitelj, ljubiteljica ali skupina ljubiteljev iger ter oseba, ki je do tega zadržana. V tej izmenjavi se ob sprotnem učenju pravil obnašanja in igranja zgodi marsikaj, od sporov do zabavnih pripetljajev. Pred našimi očmi se torej odvrtijo tako vsi razlogi za igranje kot tudi razlogi proti. Videli boste igričarski zmenek, družino, ki skuša k igranju pritegniti mamo, različne generacije, brata in sestro, pa tudi najboljša prijatelja.

Voditelj Rok Gumzej nas popelje tudi v svet zanimivosti videoiger. Izvemo, denimo, v katerih videoigrah najdemo slovenske kraje in kako je, ko epidemija zajame videoigro. Razloži tudi različne žargonske besede, ki jih uporabljajo igralci.

Vsakih 14 dni bosta zaporedoma na sporedu dve oddaji, vsaka traja 10 minut.

11. 3. ob 10.45 na TV SLO 1
Nipke in Nuša



Foto: RTV Slovenija

V prvi epizodi serije GG, ki go na sporedu 11. marca, boste lahko spremljali raperja Nipkeja, ki ga je k igranju svoje najljubše igre povabila e-športna psihologinja Nuša Klepec. Ta je navdušena tako nad njegovo glasbo kot nad igro Valorant! Kaj pa Nipke? Je sploh že kdaj igral?

Med igranjem bosta govorila tudi o tem, kaj imajo skupnega nastopi na glasbenem odru in tekmovanja v videoigrah.

Voditelj oddaje Rok Gumzej bo razložil tudi, kako se lahko igranje videoiger uporabi pri dobrodelnih dogodkih, in pojasnil eno od žargonskih besed iz sveta videoiger.

Virtualna resničnost

Še isti dan, torej 11. marca 2023, se bomo sprehodili tudi po navidezni resničnosti. Tekstopiska in občasna učiteljica joge Eva popoldneve najraje preživlja v naravi, videoigre je ne zanimajo.

Njen prijatelj in sostanovalec Tinček pa ji želi ta svet prikazati z drugačnimi očmi oziroma z novimi, VR-očali. Zanjo izbere igro Half Life: Alyx. Kakšni bodo Evini prvi koraki po navideznem svetu? Tudi v tej oddaji vas čakata igričarska zanimivost in žargon.

25. 3. ob 10.45 na TV SLO 1
Družinska izdaja – Družina (Among Us)



Foto: RTV Slovenija

Bratje Vid, Lan in Luka ter njihov oče David so prepričani, da je igranje videoiger lahko zabavna dejavnost za vso družino, a pogosto se tega lotijo brez mame Mojce, saj je videoigre ne zanimajo preveč. Tokrat jo bodo s skupnimi močmi poskusili navdušiti z igro Among Us. Bo izdajalska igra končno prepričala poslednjo branilko analognega v družini?

Igralski cosplay – Alja in Dora (Catherine)

Alja ni navdušena samo nad videoigrami, ampak tudi nad cosplayem – izdelovanjem in oblačenjem v kostume junakov iz popkulture. Že dolgo je njena vzornica na tem področju Dora, spremlja jo na družbenih omrežjih. Alja bo Doro zdaj prvič spoznala pri igranju Catherine, ugankarske igre na temo ljubezni, duševnih stisk in izbire. Bo Dora nad igro navdušena, tako kot je Alja nad njenimi kostumi?

8. 4. ob 10.45 na TV SLO 1
Igričarski zmenek – Benjamin in Nina (League of Legends)

Bi na prvem zmenku igrali videoigre? To sta naredila Benjamin in Nina z igro League of Legends. Benjamin je namreč e-športni trener in bo Nino, ki raje trenira na igrišču, poskušal naučiti igrati. Bodo videoigre pritegnile športnico, ki popoldneve raje preživlja zunaj, in pri tem pomagale zanetiti tudi kakšno iskrico?



Foto: RTV Slovenija

Spopad generacij – Bojan in Ivona (Minecraft)

Je igranje videoiger lahko tudi konjiček za starejše ljudi? To bosta raziskovala najstnica Ivona in 60-letni Bojan, ko se bosta skupaj podala v kockasti svet igre Minecraft. Ivona bo Bojana poskušala naučiti, kako v igri najde svoj prvi diamant.

22. 4. ob 10.45 na TV SLO 1
Prijateljska bitka – Tim in Izidor (Fall Guys)

Tim igra videoigre, Izidor jih ne. Da bi srednješolska prijatelja imela še eno skupno dejavnost, se Tim odloči Izidorju pokazati zabavno igro Fall Guys. Bo igra, kjer kot prikupni fižolčki tekmujemo brez milosti, Izidorja pritegnila?

Pustolovščina z idolom – Anton in Nejc (LEGO® The Hobbit)

Igralci videoiger se ob igranju pogosto tudi snemajo in predvajajo na spletu. Eden izmed njih je Anton, ki je s tem pridobil tudi precej oboževalcev. Med njimi je Nejc. Z Antonom se bo ta tokrat srečal prvič in ga z videoigro LEGO® The Hobbit poskušal prepričati, da igro posname za svoj kanal na YouTubu. Za Nejca ima igra namreč prav posebno čustveno vrednost. Mu bo uspelo?

6. 5. ob 10.45 na TV SLO 1
Sestrin (o)brat – Natalija in Maks (Teamfight Tactics)

Natalija rada igra taktično igro TFT in jo tudi predvaja na spletu. S tem je že tudi nekaj zaslužila, zdaj pa bi za igro rada navdušila svojega starejšega brata Maksa. Maks namreč ne igra več tako pogosto, Natalija pa pogreša njuno skupno druženje ob igranju. Je to priložnost, da ga obudita?



Foto: RTV Slovenija

GOL! – Nogometašinja in e-nogometni reprezentant (eFootball PES 2021)

Kaj se zgodi, ko poklicna nogometašinja Izabela Križaj dobi v roke simulacijo istega športa, eFootball PES 2021? Brez skrbi, Izabeli, članici slovenske ženske nogometne reprezentance, bo kot trener stal ob strani Samel, državni e-reprezentant, ki nogomet obvlada v virtualnem prostoru. Bo Izabela svoje znanje z igrišča prenesla tudi v videoigro?