Zbirka Stopinje pa medtem na počiva, tokrat prinaša knjigo kratke proze belgijskega pisatelja Michela de Ghelderoda z naslovom Uroki.

Zbirka Stopinje pa medtem na počiva, tokrat prinaša knjigo kratke proze belgijskega pisatelja Michela de Ghelderoda z naslovom Uroki. Knjigo sta prevedli Ana Geršak in Urška Jernejc, prva je zanjo napisala tudi spremno besedo.
Več o knjigi spodaj, po prednaročniški ceni 20 € jo lahko naročite do 18. maja 2023, poštnino častimo mi!

Michel de GhelderodeUroki
Zbirka: Stopinje
Število strani: 184Prevod: Ana Geršak in Urška JernejcSpremna beseda: Ana Geršak
Redna cena: 22 €
Prednaročniška cena: 20 €

Belgijski pisatelj in dramatik Michel de Ghelderode (1898–1962) je med drugim avtor številnih tekstov za lutkovno gledališče, ki so mu prinesli tudi največ (mednarodne) slave. Štiri avtorjeva gledališka besedila so bila prevedena in uprizorjena tudi pri nas. In vendar se je Ghelderode v nekem trenutku odločil, da se želi odmakniti od sveta lutk in se približati sebi, s čimer se je začel njegov ekskurz v svet fantastičnih pripovedk. Svet Urokov je svet čarodejstev in zaklinjanj, splet norosti in bolečine, vzdušje v zgodbah je pogosto groteskno, avtorski glas pa je poudarjeno oseben in posejan z drobci avtorjeve lastne biografije. Bizarne, temačne, fantazmagorične neogotske zgodbe veljajo za njegovo najboljše delo, za ekstravaganco belgijske književnosti francoskega izraza.

»Normalno ima svoje meje, nenormalno jih nima. Tole splošno resnico zapisujem ob koncu otopelega dne, ki me je nemalo pretresel. Še eno odkritje, tokrat še prav posebej nenavadno celo za hišo, po kateri krožijo prikazni kot mikrobi v zraku. Resničnost, ki se povezuje z drugimi resničnostmi; toda resničnost lahko zadobi tudi oblike, ki si jih sploh ni bilo mogoče predstavljati. Tisti, ki jih opisujejo, obveljajo za sanjače ali norce.«
Michel de Ghelderode, Uroki

PR - LUD Literatura