Člani Godbenega društva rudarjev Idrija so, zvesti tradiciji, tudi letos pripravili glasbeno slovo od starega leta ter se s sobotnim novoletnim koncertom v kulturni dvorani v Spodnji Idriji in nedeljskim v športni dvorani idrijske gimnazije zahvalili svojemu zvestemu občinstvu.

Na tokratnem koncertu so pripravili tudi niz iskrivih glasbenih presenečenj.

Tudi na obeh letošnjih prazničnih koncertih so idrijski godbeniki pod vodstvom dirigenta Aljoše Deferrija občinstvo popeljali skozi dva glasbena sklopa. V prvem delu so se predstavili z nekoliko zahtevnejšim programom avtorjev Philipa Sparka, Erica Whitacra in Nigela Hessa: Jubilee overture, October in East coast pictures. V drugem delu koncertnega večera pa se je godbenikom pridružila vsem znana gasbena gostja Nuša Derenda, ki je ob spremljavi godbenikov odpela štiri skladbe, tri svoje največje uspešnice Čet 20 let, Ni mi žal in Ne, ni res ter Nad mestom se dani, ki jo v izvirniku prepeva Ditka Haberl. Večer so obogatili tudi z venčkom melodij bratov Avsenik, koncert pa hudomušno začinili s predstavitvijo glasbene inovacije: Cyber GDRI 2022. Ob pomoči voditeljice večera Sanje Rejc so namreč prikazali delovanje posebnega daljinskega upravljalca za orkester, na katerim lahko poslušalec izbira številne funkcije, med drugim tudi jakost, hitrost, neodločni dirigent ter celo funkcijo »mute«, ki bi verjetno kdaj najbolj prišla prav soprogom in soprogam godbenikov, kadar ti vadijo doma.

Dirigent Aljoša Deferri se je izkazal tudi s svojim pevskim talentom in pred zaključkom večera skupaj z Nušo Derenda odpel novoletno zimzeleni Silvestrski poljub. Godbeniki pa so večer sklenili z venčkom božičnih in domoljubnih.

Predsednica GDRI Nives Koželj Bizjak se je ob tej priložnosti zahvalila vsem, ki jih podpirajo pri njihovem delovanju. Družba Hidria je na sobotnem koncertu godbenikom izročila podpisano pogodbo, s katero ostaja generalni pokrovitelj godbe tudi prihodnja štiri leta, dodala je tudi donacijo za izobraževanje njihovih tolkalistov. Poleg generalneg pokrovitelja Hidrie godbo kot glavni sponzor podpira Občina Idrija, koncert je podprl JSKD, medijski sponzor pa je bil Primorski val.
 
Metka Rupnik

VIR: Občina Idrija