Nove različice modelov Taycan sedaj premorejo več moči in dosežejo večje razdalje, prav tako pa smo izboljšali zmogljivost in polnjenje, ki je sedaj hitrejše in še zanesljivejše. Ob tem smo prenovili tudi zunanjo podobo, ki sedaj izžareva več ostrine.

Nove različice modelov Taycan sedaj premorejo več moči in dosežejo večje razdalje, prav tako pa smo izboljšali zmogljivost in polnjenje, ki je sedaj hitrejše in še zanesljivejše. Ob tem smo prenovili tudi zunanjo podobo, ki sedaj izžareva več ostrine. Vsak Taycan se odslej ponaša z bogatejšo serijsko opremo, obenem pa najnovejša generacija koncepta Porsche Driver Experience prinaša izpopolnjeno izkušnjo z intuitivnimi prikazi in upravljalnimi elementi.


Pri Porscheju smo temeljito prenovili modele Taycan. Nove različice sedaj premorejo več moči in dosežejo večje razdalje, prav tako pa smo izboljšali zmogljivost in polnjenje, ki je sedaj hitrejše in še zanesljivejše. Ob tem smo prenovili tudi zunanjo podobo, pri kateri je oblikovalski oddelek Style Porsche dodal nekaj ostrine in močneje diferenciral modele Turbo. Vsak Taycan zdaj izžareva še večjo eleganco z bogatejšo serijsko opremo, obenem pa najnovejša generacija koncepta Porsche Driver Experience prinaša izpopolnjeno izkušnjo z intuitivnimi prikazi in upravljalnimi elementi.

Že takoj ob začetku prodaje novih modelov Taycan bomo ponudili obsežne prilagoditve za vse tri karoserijske različice: športno limuzino Taycan, vsestranskega Taycana Cross Turismo ter športnega in praktičnega Taycana Sport Turismo. Na voljo bodo z izbiro štirih motorjev in s štirikolesnim pogonom ali pogonom zadaj. Prenovljene modele Taycan lahko v našem salonu pričakujete že to pomlad.

Na poti do serijske proizvodnje so naši razvojni inženirji in testni vozniki s predserijskimi Taycani prevozili okrog 3,6 milijona kilometrov po vsem svetu. Cilj je bil jasen: nadgraditi in izpopolniti modele Taycan, čeprav so bile že prejšnje različice več kot vrhunske. O tem pričajo tudi prodajne številke, saj je bilo do sedaj prodanih skoraj 150.000 Taycanov, pri čemer so se kot ključni trgi izkazali ZDA, Združeno kraljestvo, Nemčija in Kitajska.

»S Taycanom smo konec leta 2019 vstopili v dobo električnih avtomobilov. Že takoj se je izkazalo, da spreminja pravila igre in je inovativni pionir v segmentu električnih vozil,« je dejal Kevin Giek, vodja modelske serije. »Z obsežno posodobljenim Taycanom zdaj nadaljujemo to zgodbo o uspehu. Glede zmogljivosti je modelska serija dosegla novo raven: vozna dinamika in užitek v vožnji sta neprekosljiva. Bistveno izboljšali pa smo tudi učinkovitost, doseg, prilagojenost za vsakodnevno uporabo in udobje.«
Še več športnosti


Modele Taycan smo nadgradili do te mere, da sedaj vsi pospešujejo občutno hitreje kot njihovi predhodniki. Vzemimo za primer modela Taycan in Taycan Turbo S, ki kot športni limuzini iz mirovanja do 100 km/h zdaj pospešita v samo 4,8 sekunde oziroma neverjetnem času 2,4 sekunde, kar je za 0,6 oziroma 0,4 sekunde hitreje kot prej.
 
Z novo funkcijo Push-to-Pass, ki je del paketa Sport Chrono, lahko sedaj, odvisno od modela, z enim pritiskom na gumb za 10 sekund prikličemo do 70 kW dodatne moči. To vozilom omogoča še bolj športne pospeške, saj se je s tem povečala njihova sistemska moč. Osnovni model Taycana je zdaj močnejši za 60 kW, medtem ko Taycan Turbo S pri uporabi programa Launch Control pridobi dodatnih 140 kW moči. Tako se je sistemska moč najzmogljivejšega Taycana povečala na impresivnih 700 kW (952 KM).
 
678 kilometrov dosega in polnjenje s 320 kW

Odvisno od izbrane karoserijske različice se doseg novih Taycanov po standardih WLTP razteza do 678 kilometrov, kar je 175 kilometrov oziroma 35 odstotkov več kot pri predhodnikih. Posodobljeni Taycan tako na dolgih potovanjih zahteva manj polnilnih postankov, poleg tega pa se tudi hitreje polni. Na 800-voltnih polnilnicah DC je mogoče polnjenje z močjo do 320 kW, kar je za 50 kW več kot doslej. Prav tako so inženirji izboljšali ultrahitro polnjenje, ki omogoča, da se nova baterija Performance do 5 minut polni s polnilno močjo več kot 300 kW. Izboljšano baterijo pa je tudi pri nizkih temperaturah mogoče polniti z veliko polnilno močjo.

Skrajšali smo tudi čas, potreben za polnjenje baterije z 10 na 80 odstotkov (SoC – stanje napolnjenosti), s tem pa je polnjenje pri novih modelih kar dvakrat hitrejše kot pri predhodnikih. Pri Taycanu prve generacije je čas polnjenja od 10- do 80-odstotne napolnjenosti SoC pri temperaturi baterije 15 stopinj Celzija 37 minut, novi model pa za enako nalogo potrebuje le 18 minut. Izdatno je povečana tudi kapaciteta baterije Performance Plus, ki ima sedaj bruto energijsko vrednost 105 kWh namesto prejšnjih 93 kWh.

Izjemna vozna dinamika s sistemom Porsche Active Ride

Vsi novi Taycani imajo že serijsko prilagodljivo zračno vzmetenje, kar zagotavlja idealno razmerje med udobjem in dinamično vožnjo. Za izvedbe s štirikolesnim pogonom pa je na voljo tudi nov sistem podvozja Porsche Active Ride.

Ta sistem prinaša novo dimenzijo voznega udobja in dinamike, Taycanu pa omogoča, da ohranja vodoravno lego karoserije ne glede na situacijo, bodisi pri dinamičnem zaviranju, krmiljenju ali pospeševanju. Med mirno vožnjo sistem učinkovito blaži neravnine, medtem ko v dinamičnih razmerah zagotavlja izjemen stik z vozno podlago. Aktivacija ustreznega načina vožnje celo omogoča kompenzacijo vzdolžnega in prečnega nagibanja karoserije, kar zmanjšuje sile, ki vplivajo na potnike, in zagotavlja udobnejšo vožnjo.

Izboljšani zmogljivost in učinkovitost

Zmogljivost in učinkovitost modelov Taycan smo izboljšali z več ključnimi posodobitvami. Vse modele poganja izpopolnjen pogonski sklop z novim motorjem na zadnji premi, ki je do 80 kW močnejši kot pri predhodnikih. Na krovu so še prilagojen pulzni pretvornik z optimizirano programsko opremo, zmogljivejša baterija, prenovljen sistem upravljanja s toploto in nova generacija toplotne črpalke. Tudi strategiji rekuperacije in delovanja štirikolesnega pogona sta bili še dodatno optimizirani.

Rekuperacijsko zmogljivost pri zaviranju ob velikih hitrostih smo povečali za več kot 30 odstotkov oziroma z 290 na 400 kW. Vsi modeli so že serijsko opremljeni z aerodinamično optimiziranimi platišči in pnevmatikami z manjšim kotalnim uporom. Nova 21-palčna platišča in pnevmatike smo zasnovali posebej za povečanje učinkovitosti.

Kljub boljši opremi manjša teža

Vsi modeli Taycan imajo bogatejšo serijsko opremo, hkrati pa smo zmanjšali njihovo težo za do 15 kilogramov. Med standardno opremo sedaj spadajo ambientalna osvetlitev, sistem za pomoč pri parkiranju Park Assist z vzvratno kamero, električno poklopna zunanja ogledala z osvetlitvijo, ogrevani sprednji sedeži, Porsche Intelligent Range Manager (PIRM) za inteligentno upravljanje dosega, toplotna črpalka z novim konceptom hlajenja, predal za brezžično polnjenje pametnega telefona, električne polnilne vtičnice na obeh straneh vozila, stikalo Drive Mode za izbiro voznega načina in servokrmiljenje Plus.

Tudi osnovni modeli Taycana so zdaj serijsko opremljeni s prilagodljivim zračnim vzmetenjem in osvetljenimi vstopnimi letvami iz aluminija. K izboljšani uporabniški izkušnji pa ne prispeva le dodatna oprema, ampak tudi lažja baterija z večjo energijsko kapaciteto.

Še več športne estetike

S prenovljenim sprednjim delom, zadkom, žarometi in zadnjimi lučmi so oblikovalci iz oddelka Style Porsche dodatno izostrili Taycanov puristični dizajn. Z novimi blatniki in ožjimi glavnimi žarometi je še bolj poudarjena širina avtomobila.

Novi opcijski glavni žarometi z visokoločljivostno HD matrično tehnologijo imajo izpiljene optične elemente in zdaj tudi ponoči ustvarjajo prepoznavno štiritočkovno grafiko. Na zadku vozila so napis Porsche v svetlobnem pasu oblikovali tridimenzionalno in v steklenem videzu, prvič pa je na voljo tudi osvetljena različica z animacijo ob prihodu in odhodu voznika.

Modeli Turbo in Turbo S se zdaj še bolj vidno razlikujejo od drugih izvedenk, kar so oblikovalci dosegli z izbranimi elementi v kontrastni barvi Turbonite.

Napredna tehnologija in intuitivno upravljanje

Z novo generacijo modelov Taycan smo za izpopolnjeno uporabniško izkušnjo nadgradili uporabniške vmesnike kombiniranega instrumenta, osrednjega zaslona in opcijskega sovoznikovega zaslona. Na volan nameščeno stikalo Drive Mode za preklapljanje med načini vožnje je sedaj standardno za vse modele, pri modelih s paketom Sport Chrono in baterijo Performance Plus pa je na stikalo Drive Mode nameščen še poseben gumb za aktivacijo funkcije Push-to-Pass.

Z upravljalno ročico na levi strani volana, ki je zasnovana na novo, je upravljanje asistenčnih sistemov še bolj intuitivno. Tehnologija Apple CarPlay je zdaj še globlje integrirana v prikaze in funkcije vozila, z novo funkcijo In-Car Video pa je omogočeno pretakanje videovsebin na osrednjem in sovoznikovem zaslonu.

Novi modeli Taycan že na voljo

Novega Taycana lahko po svojih željah sestavite na konfigurator.porsche.si.
 
Če želite več informacij o novem Taycanu, se obrnite na naše prodajne svetovalce ali pa se osebno oglasite v Porsche Centru Ljubljana, kjer vam bomo pomagali pri izbiri pravega športnika za vas.














VIR: Porsche Slovenija