Družba AirFuel Alliance je izdala nov lastniški standard za brezžično polnjenje po dolgoletnem razvoju.

Foto: Unsplash


Na trgu brezžičnega polnjenja prevladuje konzorcij Wireless Power Consortium, ki je odgovoren za razvoj brezžičnega standarda Qi. Krivec za monopol na trgu je neaktivnost druge največje družbe AirFuel Alliance, skupek dveh podjetij Alliance for Wireless Power in Power Matters Alliance, ki je potrebovala več let, da je pred kratkim vendarle uspela predstaviti lasten brezžični standard za polnjenje, ki se lahko zoperstavi standardu Qi. Njihov brezžični akter se imenuje AirFuel RF. Kdo je zmagal bitko imen? Qi ali RF?

Tako Qi kot novi AirFuel RF razumljivo lahko brezžično prenašata energijo, to je vendarle njun glavni namen. Vendar AirFuel RF ni omejen na razdaljo nekaj centimetrov. Njegov doseg se po podatkih podjetja lahko povzpne tudi do nekaj metrov z uporabo radiofrekvenčnih valov. Nova tehnologija deluje tako, da ustvarja »žepe« energije, iz katerih lahko aktivne naprave črpajo energijo. Ne glede na to, kje se naprava nahaja, bo vir energije lahko prenašal moč z razdalje nekaj metrov na več različnih naprav. Vsaj za zdaj podjetje še ni komentiralo, kako bodo morebitne fizične ovire vplivale na brezžično polnjenje.


Xiaomi je podobno tehnologijo predstavil v začetku leta 2021. Imenuje se Mi Air Charge, čeprav do tega trenutka še ni na voljo v nobenem pametnem telefonu ali nosljivi napravi. Splošna uveljavitev brezžičnega polnjenja je bilo do sedaj oteženo zaradi številnih dejavnikov, vključno z dejstvom, da je brezžično polnjenje bistveno počasnejše od žičnega polnjenja, in pomisleka, da pri brezžičnem polnjenjem vseeno ne gre za polno neodvisnost od kablov. Konec koncev brezžični adapter potrebuje kabel za polnjenje.

AirFuel je pametne ure, pametne zapestnice in IoT senzorje označil kot idealne naprave za njihovo brezžično tehnologijo RF, predvsem zaradi varčne narave tovrstnih naprav. Smiselno je, da se AirFuel zavezništvo najprej osredotoči na manjše naprave, katere ne potrebujejo tako hitrega polnjenja kot pametni telefoni.

Družba medtem upa, da bo njihov vstop na trg pomagal pri vsesplošnem širjenju brezžične tehnologije polnjenja. Več informacij naj bi razkrili na sejmu CES 2023, zato se bomo k prispevku vrnili takoj, ko bo na voljo več dejstev.

Kako bomo v prihodnosti polnili naprave? Preko tehnologije RF ali Qi? Bosta tehnologiji v prihodnost medsebojno združljivi? Kako pa vi polnite svoje naprave?

VIR: Računalniške novice