Novi poljski dokumentarni film Max Original »Pianisti« je že na voljo na pretočni platformi HBO Max.

Novi poljski dokumentarni film Max Original »Pianisti« je že na voljo na pretočni platformi HBO Max.

 V prvem izboru jih je bilo 160. Potem okoli osemdeset. Nato štirideset. Na koncu se v finale uvrsti le deset srečnežev. To so tekmovalci legendarnega Chopinovega mednarodnega klavirskega tekmovanja, ki poteka vsakih pet let v Varšavi na Poljskem. Dokumentarec »Pianisti« spremlja eklektično skupino mladih glasbenikov z vsega sveta, ki se že od otroštva pripravljajo na enkratno priložnost, med njimi je tudi slovensko-italijanski pianist Alexander Gadjiev.

Režiser Jakub Piatek ponuja redek vpogled v zakulisje zmagoslavnih vzponov ter padcev in porazov tekmovanja in ujame močan pritisk, s katerim se soočajo glasbeniki, v izkušnji, ki združuje solze izčrpanosti in obupa z ekstatično radostjo igranja.

»Pianisti« so tako pričevanje o moči izjemne glasbe kot intimen portret odraščajočih mladih pianistov, ki gredo skozi hudo konkurenco, intenzivne treninge, nova prijateljstva in veliko drame.

Film je režiral Jakub Piątek, producenti pa so Maciej Kubicki (Telemark) v koprodukciji s HBO Max, Inštitut Fryderyka Chopina, Arte, ZDF, Ventana Film, Mazovijski inštitut za kulturo, MX35, sofinancirali pa so ga Poljskega filmskega inštituta.

Svetovno premiero je imel na filmskem festivalu Sundance, sledila je evropska premiera na festivalu CPH:DOX ter nagrade Visions du Reel (nagrada občinstva), It's All True (posebna omemba), Millennium Docs Against Gravity (nagrada občinstva, najboljša produkcija), Młodzi in Film (nagrada za najboljšo režijo), Montclair Film Festival (posebna omemba za montažo), ter nominacija za nagrado IDA - najboljši glasbeni dokumentarec ter nagrado MPSE Reel za izjemne dosežke v glasbeni montaži. Film je nominiran tudi za nagrado Polish Eagle, rezultati pa bodo znani danes, 4. marca.

VIR: WBD