napovednik


RAZSTAVA NA MILANO DESIGN WEEK 2022 Novi časi (Made in Slovenia)
OPIFICIO 31, Via Tortona 31, Milano
RAZSTAVA: 7.-12. jun 2022, od 10:00 do 21:00
OTVORITEV: 8. jun 2022 ob 17:00
Med milanskim tednom oblikovanja je naša razstava del prizorišča TORTONA ROCKS na ulici Via Tortona 31. Predstavljamo izbor dvaindvajsetih izdelkov, ki so prejeli znak odličnosti “Made in Slovenia”. Projekte je na podlagi odprtega razpisa za sodelovanje izbrala strokovna komisija: oblikovalec Luka Stepan, oblikovalka storitev Ana Kyra Bekš, arhitekt in oblikovalec Primož Jeza, kustosinja za arhitekturo in oblikovanje Maja Vardjan ter vodja programa pri CzK Mika Cimolini.

Razstavo organiziramo v sodelovanju med Centrom za kreativnost/MAO in Generalnim konzulatom Republike Slovenije v Milanu.

Se vidimo v novih časih!
MEDIJSKI ODZIVI  Dezeen priporoča ogled razstave Novi časi
Revija Dezeen je našo razstavo slovenskega oblikovanja Novi časi / New Times med več kot 500 dogodki, ki se ta teden odvijajo v Milanu, uvrstila med 12 nepogrešljivih razstav na prihajajočem milanskem tednu oblikovanja! Razstava je odprta med 7. in 12. junijem, od 10:00 do 21:00.
MILANO DESIGN WEEK Pogovor BIO27: Kaj je Supervernakularno?OPIFICIO 31, 8. jun 2022, 16:00
Pridružite se nam na pogovoru, ki bo obravnaval temo BIO27 Supervernakularno – ambiciozno gibanje, ki črpa navdih iz vernakularnega oblikovanja za ustvarjanje domiselnih odgovorov na sodobne izzive. Sodelujejo kustosinja BIO27 Jane Withers, Marco Samichelli, Anniina Koivu in Gaja Mežnarić Osole. Pogovor bo vodil Jan Boelen, direktor Ateljeja LUMA. Ob 17:00 sledi otvoritev razstave Novi časi.

MEDNARODNA PREDSTAVITEV Nove prakse, nova orodja:
slovenski arhitekti prihajajo
ANCB Aedes Metropolitan Laboratory, Berlin, 16. jun 2022 | 18:30
Laboratorij Aedes Metropolitan Laboratory bo v sodelovanju s Slovenskim kulturnim centrom, SKICA Berlin in Centrom za kreativnost pri MAO, raziskoval sodobno slovensko arhitekturo in urbanizem v povezavi z nemškim diskurzom.

Na dogodku “Nove prakse, nova orodja” bomo nemškemu občinstvu predstavili novo generacijo slovenskih arhitektov. Deset slovenskih sodobnih arhitekturnih praks, ki sta jih izbrala kustosa Mika Cimolini in Matevž Čelik, bodo predstavili nove načine za uveljavljanje svojih pristopov ter razmišljanja o poslanstvu arhitekture, njenem odnosu do družbe, ekologije in organizacije prostora. Arhitekti vse bolj postajajo posredniki med uporabniki in prostorom, varuhi dediščine in prostorski aktivisti, ki rešujejo kompleksne organizacijske in prostorske probleme.

Deset arhitektov iz Slovenije bo predstavilo svoje delo v kratkih izjavah po “10 x 10 impulzov”, ki jim bo sledil dialog med slovenskimi arhitekti, ki se jim bodo pridružili nemški kolegi. Berlinska zbornica arhitektov in ZAPS bosta članom za udeležbo na dogodku podelili točke za strokovno usposabljanje.

FOTO UTRINKI Razstava Ustvarjeno v SlovenijiFoto: Klemen Ilovar

Z razstavo Ustvarjeno v Sloveniji Center za kreativnost (CzK) širši javnosti predstavlja nekatere programe ter dela ustvarjalcev, ki so v obdobju skoraj petletnega delovanja sodelovali in soustvarjali delo CzK. Za namene razstave in predstavitve spremljevalnega programa BIO27 je CzK v sodelovanju z Lutkovnim gledališčem Ljubljana in ob podpori Mestne občine Ljubljana uredil zapuščene prostore Palače Cukrarna na Ambroževem trgu 3 in jih spremenil v prostor začasne rabe, v katerih predstavlja dela več kot 200 slovenskih ustvarjalcev.

Center za kreativnost kot interdisciplinarna platforma omogoča podporno okolje za razvoj ter promocijo kulturnega in kreativnega sektorja v Sloveniji ter njegovo povezovanje z gospodarstvom in drugimi sektorji. Nastal je leta 2017 v želji po zapolnitvi vrzeli na področju razvoja kulturnega in kreativnega sektorja in tistih dejavnosti, ki nastajajo na presečiščih umetnosti, kulture, eksperimenta, podjetništva in različnih ustvarjalnih področij.

Razstava Ustvarjeno v Sloveniji, bo v Palači Cukrarna na ogled do 2. oktobra 2022, od torka do nedelje med 10. in 18. uro.

RAZSTAVA BIO27 Supervernakularno - Oblikovanje za regenerativno prihodnostMAO Slovenija I do 29. septembra 2022 27. bienale BIO Ljubljana (BIO27), najstarejši in eden vodilnih svetovnih bienalov oblikovanja, bo letos potekal pod taktirko britanske kustosinje Jane Withers. Povezal bo napredne in okoljsko osveščene oblikovalce, arhitekte, mislece in raziskovalce z vsega sveta ter predstavil tehnologije, ki posnemajo stara znanja in veščine naših prednikov, so okolju prijazne, in v sožitju z zemljo.

Bienale v Muzeju za arhitekturo in oblikovanje (MAO), ki smo ga pripravlili v sodelovanju s Centrom za kreativnost (CzK), vsebuje razstavo Supervernakularno, razstavo petih naročenih projektov produkcijske platforme in pester program pogovorov, delavnic ter drugih zanimivih dogodkov, ki se bodo odvijali po vsem mestu.
RAZSTAVA  BIO27 Spremljevalni program
Palača Cukrarna, do 2. okt 2022
Kot del razstave si lahko ogledate tudi BIO27 Spremljevalni program, v okviru katerega predstavljamo tri mednarodne oblikovalske razstave, katerih namen je dodatno raziskati in soočiti industrijsko in tehnocentrično z alternativnimi mitologijami: DNK stvari (Marcin Rusak), Idealna izkušnja prehranjevanja (Kathrine Dankl) in Šola neizrečenega (Design School Dresden and German Design Graduates).

PR: Center za kreativnost