V okviru HR&M festivala je Novartis v Sloveniji eden izmed treh prejemnikov priznanj za najboljše kadrovske projekte, ki prinašajo inovativne in učinkovite prakse na področju upravljanja z ljudmi pri delu.


  • Novartis v Sloveniji je v okviru HR&M festivala prejel priznanje za najboljši kadrovski projekt v kategoriji velikih podjetij. 

  • Novartis je priznanje prejel za uvedbo plačne transparentnosti, ki so jo implementirali kot eno prvih podjetij na slovenskem trgu.

  • Plačna transparentnost je del globalnih načel sistema nagrajevanja Novartis, projekt pa stremi k enakemu plačilu za enako delo in odpravi plačnih razlik. 

V okviru HR&M festivala je Novartis v Sloveniji eden izmed treh prejemnikov priznanj za najboljše kadrovske projekte, ki prinašajo inovativne in učinkovite prakse na področju upravljanja z ljudmi pri delu. Nagrado so prejeli za projekt uvedbe plačne transparentnosti, ki so jo v Sloveniji uvedli kot eno prvih podjetij, s tem pa so zaposlenim omogočili vpogled v razpone plač ter primerjalne analize. Projekt spodbuja enakopravnost pri plačah, odgovornost vodij in odprte pogovore o plačah.

Uvedba plačne transparentnosti sledi Mednarodni koaliciji za enako plačilo (EPIC), ki jo je Novartis na globalnem nivoju podpisal leta 2018. Uvedba plačne transparentnosti je eden od ukrepov za spodbujanje enakopravnosti na področju plač, čemur sledijo tudi v Novartisu v Sloveniji. Plačna transparentnost je v podjetju prispevala k večji jasnosti pri določanju plač, povečala odgovornost vodij ter omogočila bolj odprte pogovore o plačah. Projekt spodbuja zadrževanje talentov, prepoznavanje morebitnih pristranskosti in krepi konkurenčnost podjetja na trgu delovne sile. 

Novartis je s tem projektom postal eno prvih podjetij v Sloveniji, kjer so uvedli plačno transparentnost. »Uvedba plačne transparentnosti je bila za nas pomemben korak k izboljšanju razumevanja nagrajevanja med zaposlenimi, novih priložnosti za napredovanje in prepoznavanju morebitne nezavedne pristranskosti pri določanju plač. Učinki kažejo, da so zaposleni s tem bolje informirani in opolnomočeni pri odločanju o svoji karieri in pogovoru o plači, kar je bil eden naših ciljev. Nagrada je potrditev, da smo s projektom postavili pomemben standard na slovenskem trgu in obenem lepo priznanje za zavzetost in trud vseh sodelavk in sodelavcev, ki so sodelovali pri zahtevni implementaciji,« je izpostavila Mojca Kokalj, direktorica Kadrov v Novartisu v Sloveniji. 

Priznanja HR&M projekt leta že vrsto let podeljuje Planet GV, z njimi pa nagrajuje najboljše prakse upravljanja z ljudmi pri delu in vzpodbuja razvijanje kadrovske stroke. Pri ocenjevanju najbolj inovativnih kadrovskih praks se osredotočajo na izvirnost, aktualnost, strokovnost, učinke v praksi, ESG vidik ter vključenost in podporo vodstva podjetja. S priznanji želijo dvigovati in razvijati slovenske kadrovske prakse in postaviti podjetja na zemljevid najuspešnejših.  

* * *


Novartis
Novartis soustvarja medicino za izboljšanje in podaljševanje življenja ljudi. Z najnaprednejšo tehnologijo v raziskavah in razvoju ter novimi pristopi k dostopnosti zdravljenja zagotavljamo zdravila z visoko dodano vrednostjo, ki lajšajo največja bremena bolezni v družbi. Naša zdravila dosegajo več kot 250 milijonov ljudi po svetu. Več informacij najdete na spletni strani https://www.novartis.com.

PR - Novartis