Frišno 2023 predstavlja popularno slovensko glasbo

Frišno 2023 predstavlja popularno slovensko glasbo

Dan nove slovenske glasbe – Frišno ponuja v poslušanje najboljše popularne slovenske skladbe zadnjega leta. Dogodek se bo odvil v soboto, 16. septembra 2023, ob 20.00 v SNG Maribor z neposrednim prenosom na TV SLO 1, Radio Maribor in Radio SI.

Služba za komuniciranje RTV Slovenija
13. september 2023 ob 10.51
RTV SLO, Radio Maribor, Televizija Slovenija
Tretji dan nove slovenske glasbe

Dan nove slovenske glasbe ponuja v poslušanje deset slovenskih skladb zadnjega leta, ki so bile izbrane po predlogih glasbenih uredništev Radia Maribor in Radia SI. Na zabavno-glasbeni prireditvi, ki jo bo povezoval igralec Jure Ivanušič, bodo podelili nagrado za Naj novo slovensko skladbo zadnjega leta po izboru radijskih poslušalcev in nagrado za najboljšo izvedbo z Big Bandom RTV Slovenija.

Dogodek postaja že tradicionalen in bo letos v štajerski prestolnici potekal tretjič. "Pred nami je tretji dan nove slovenske glasbe Frišno in veseli smo, da zadeva raste, da se spreminja. Gre za povezovalni projekt znotraj regionalnega RTV centra Maribor - to je naša skupna zgodba, ki ima letos bistveno več zanimanja," je povedal odgovorni urednik Radia Maribor, Robert Levstek. Urednik Radia Si, Darko Pukl pa dodaja: "Veseli smo, da postaja projekt tradicionalen. Super je, da se je toliko nominiranih glasbenikov uvrstilo na to listo in da nihče ne zavrne te ponudbe, da je med finalisti ter da se vsi radi odzovejo, saj jim je v čast igrati z Big bandom RTV Slovenija."


Gregor Stermecki, Robert Levstik, Darko Pukl in Tomaž Karat. Foto: Radio Maribor/Mediaspeed.



Deset frišnih skladb

Deset raznolikih slovenskih skladb bo v izvedbi Big Banda RTV Slovenija in pod vodstvom Tadeja Tomšiča dobilo novo podobo. "Letos se lahko res pohvalimo z zvenečimi imeni in z odličnimi mladimi glasbeniki, ki so presenetili in zatresli to slovensko glasbeno sceno. Gre za tako zelo različne glasbenike in različne glasbene stile in prav zanimivo bo videti to s predelavo orkestra Big banda Slovenija," pove glasbeni urednik Radia Maribor, Gregor Stermecki. Ob tem pa napoveduje: "Nekateri glasbeniki na odru bodo tudi uporabili razne računalnike, tako da ne bodo samo živi instrumenti, ampak bodo v glasbi dodani tudi elektronski elementi."

Poslušalci in gledalci bodo lahko prisluhnili skladbi Dovoli ene najizvirnejših in najbolj prepoznavnih rock skupin pri nas, Avtomobilov. Ustvarili so nezgrešljivi zvok, vedno aktualen, svež in nezamenljiv tudi zaradi značilnega vokala Marka Vuksanoviča. Nezamenljiv in nič manj ikoničen ni Vlado Kreslin s skladbo Skači Marko, nekakšno priredbo, ki pa pravzaprav sploh ni priredba. Ljubitelj rocknrolla je združil ta slog z ljudskim in ameriškega Johnnyja B. Gooda primerjal s prebivalcem ravninskega dela Prekmurja, Markom – oba se namreč odpravita iz kmečkega okolja v svetli svet s trebuhom za kruhom. Vlado Kreslin se torej po nekaj letih spet vrača k ljudskemu izročilu, a tokrat popolnoma drugače, skladba pa nosi v sebi tudi nekaj avtobiografskega.

Več pesmi se loteva medsebojnih odnosov. Po bližini hrepenijo mladi LPS, ki se pripravljajo na izdajo svojega prvega albuma. Po razmeroma lahkotnem, vsem dobro znanem Disku se skupina v novih izdelkih podpisuje pod bolj domišljene, poglobljene besedne ter glasbene kreacije in takšna je tudi izbrana pesem Osem korakov. O odnosih prepeva tudi Lara Poreber oziroma Lamai v skladbi Mali strahovi. Ena boljših slovenskih izvajalk in avtoric, se spusti v pripovednem slogu v intimo odnosa z nežnostjo in mehkostjo, kar pa ji tudi pritiče, saj je tak navsezadnje tudi pomen njenega umetniškega imena. Ljubezenskega odnosa se humorno, z lahkotnimi ritmi loteva skupina Kokosy, ki se je v nekaj letih uveljavila kot zelo obetavna skupina, saj pri njih kar vre od ustvarjalnosti. Neobremenjenost in smisel za humor sta vrlini, ki sta jih s skladbo Lukatova mami pripeljali med najboljše skladbe minulega leta po izboru glasbenih uredništev.

Predstavile se bodo naslednje skladbe:
Avtomobili: Dovoli da
Leopold I.: Kinderšpil
LPS: Osem korakov stran
Kokosy: Lukatova mami
MRFY: Tobogan
Lamai: Mali strahovi
2B: Do 5. dimenzije
Masayah: Ni panike
Vlado Kreslin: Skači Marko
Marko C.E.: Flow

Skupina I.C.E. z neponovljivim vokalom Renate Mohorič se je uvrstila v izbor s skladbo Flow, ki govori o toku navdiha, ki ga čutijo vsi pravi glasbeni ustvarjalci. Skupina se je lani po nekajletnem premoru vrnila na glasbeno sceno – s tretjim albumom, bolj zrela, a še vedno z značilno rockersko energijo. S čisto svojo energijo pa prihajajo na Frišno 2023 predstavniki novomeške glasbene zakladnice Mrfy. Njihova skladba Tobogan bi lahko bila sinonim za njihov način ustvarjanja, ki jih vodi od rocka do popa, od električnih kitar, prek sintetizatorjev zvoka, do godal in čembala. Neverjetna ustvarjalnost in izvirnost, ki na trenutke spominja na produkcijo Georgea Martina, jih je pripeljala med najboljše skupine slovenske glasbene scene in tudi med deset najboljših skladb minulega leta. Dvojec 2B, ki združuje organsko z elektronskim, bo v skladbi Do 5. dimenzije spregovoril o metafizičnih odnosih. Izvirna skladba spregovori o potovanju v neznano kot nekakšni rešilni bilki za planet, kot je znamenita Kubrickova odiseja, v sodelovanju z Big bandom RTV Slovenija pa bo dobilo to potovanje še dodatno dimenzijo.

Že lanski zmagovalec dneva slovenske glasbe, Emkej, priča o združljivosti različnih glasbenih zvrsti z Big bandom, tak prav poseben spoj pa bomo tokrat doživeli pri hip hopu. Masayah, po izboru Zlate piščali novinka leta, sicer pa ena vidnejših predstavnic tega žanra pri nas, pokaže v skladbi Ni panike svojo močno osebnost in obenem ranljivost. Skladba Leopolda I. Kinderšpil pa je stilsko in aranžmajsko pravo nasprotje tega. Živahna izštevanka o družbenih odnosih, stereotipih, tabujih in razlikah je ravno prav humorna in ravno prav resna, da zadene bistvo.

Letos poleg radijskega tudi neposredni televizijski prenos

Poleg radijskega prenosa na Radiu Maribor in Radiu Si pa je letošnja novost projekta tudi neposredni televizijski prenos na Prvem programu Televizije Slovenija. Ob tem je vršilec dolžnosti odgovornega urednika Televizije Maribor Tomaž Karat povedal: "Tako kot vsako leto, bomo tudi letos prireditev snemali s sedmimi kamerami in vsem gledalcem ter gledalkam podali pravo vizualno podobo dogajanja v Veliki dvorani SNG Maribor. Verjamem, da se jih bo pred televizijskimi zasloni zbralo zelo veliko in da bo tudi odmevnost te prireditve na račun neposrednega prenosa takšna, kot si jo ta prireditev tudi zasluži." Za vse zamudnike bo prireditev na voljo za ogled na Televiziji Maribor v nedeljo, 17. septembra, ob 20.00.