Po dobrih enajstih letih se z zaslonov poslavljajo ovčka, pingvin, račka in želva, animirani junaki, ki so razveseljevali otroke in jim kazali pot med kakovostnimi vsebinami za mlade na Televiziji Slovenija.

Po dobrih enajstih letih se z zaslonov poslavljajo ovčka, pingvin, račka in želva, animirani junaki, ki so razveseljevali otroke in jim kazali pot med kakovostnimi vsebinami za mlade na Televiziji Slovenija.

22. december 2023 ob 15.21
Televizija Slovenija

V soboto, 23. decembra 2024, bo namreč zasijala nova podoba - novi vmesniki med oddajami za otroke in mlade! In v tej bodo vodniki med oddajami kar otroci in mladi sami: vrstniki bodo mladim gledalcem pokazali, kateri ciljni skupini je katera oddaja namenjena. Osrednje vodilo te zamisli je, naj mladi gledalec pred televizijskim zaslonom takoj prepozna, da je vsebina, ki bo na sporedu zatem, namenjena njemu, saj bo v vmesniku pred njo prepoznal vrstnike.

Nove celostne podobe smo se lotili z velikim zanosom, saj vemo, da bo to, kar smo ustvarili, na sporedu še dolgo in se bo vtisnilo v spomin mnogim generacijam. Nove vmesnike smo si zamislili kot kratke utrinke iz življenja otrok: ujeli smo jih med igro, pri branju, športu, pospravljanju, ustvarjanju, smehu. V Uredništvu otroških in mladinskih oddaj smo postavili temelje začetni zamisli, režiser je k sodelovanju povabil direktorja fotografije in grafičnega oblikovalca, skrbno smo razmislili o barvah in o tem, kakšno celostno podobo želimo ustvariti, temeljito smo se pogovorili o videzu otrok in razmišljali o dejavnostih, ki so posameznim ciljnim skupinam blizu, da se bodo lahko otroci na snemanju čim bolj iskreno odzvali. Najmlajšim otrokom smo dodali monokromatsko ozadje, šolarjem pastelne barve in mladostnikom grafično podobo črt in pik.

Ustvarjanje vmesnikov je bilo ustvarjalno, premišljeno in predvsem timsko delo. Izjemno pomembna je bila vaja, ki smo jo opravili pred snemanjem, saj se je izkazalo za nujno, da se otroci, ki nastopajo na posnetkih, poznajo, da so prijatelji, zato smo tudi pri izbiri nastopajočih iskali večje skupinice, ki lahko dobro sodelujejo.

Na snemanju je sodelovalo več kot 40 otrok, iz nabora posnetkov pa smo ustvarili več kot 150 lepih novih vmesnikov za vse tri starostne skupine, ki smo jih povezali z našimi digitalnimi platformami kakovostnih vsebin RTV Živ žav, RTV Čist hudo in Skit. Tako bomo mlade gledalce ves čas vabili, da obiščejo naše platforme z varnimi, zabavnimi, poučnimi, informativnimi in navdihujočimi vsebinami, ki jih ustvarjamo v vseh treh stebrih naše hiše, tj. na Televiziji, Radiu in MMC-ju.

Posebno pozornost smo posvetili tudi glasbi. Mladi slovenski skladatelj Leon Firšt je napisal izvirno glasbo, to pa jo nato zaigral Simfonični orkester RTV Slovenija pod vodstvom Patrika Grebla. Vrhunska orkestralna glasba za otroke je v našem prostoru redka, a zato le še pomembnejša za oblikovanje glasbenega okusa pri otrocih in mladih.

Martina Peštaj, urednica Uredništva otroških in mladinskih oddaj

O vmesnikih, v katerih odmeva otroški smeh, sanjam že vrsto let. In zdaj, ko jih gledam, sem resnično zadovoljna in ponosna. Mislim, da smo v njih ujeli vse naše znanje in izkušnje pri delu z otroki in mladimi ter našim mladim gledalcem ponudili privlačno podobo, da jih bo nagovarjala k ogledu vsebin, ki jih zanje pripravljamo premišljeno in predano, tako na televiziji kot na spletnih platformah.

Dunja Karlovšek, urednica projekta

Izjemno sem počaščena, da sem bila lahko del te ustvarjalne ekipe, predvsem mi je bilo v navdih delati z otroki in mladimi ter jih opazovati, kako iskreno so uživali na snemanju. Posnetkom želim srečno pot, naj najdejo poti v dnevne sobe. Predvajani bodo velikokrat in dolgo časa, zato iskreno upam, da bodo naši gledalci uživali ob ogledu teh sladkih utrinkov.

Aljaž Bastič, režiser in soavtor podobe

Sodelovanje pri prenovi celostne podobe otroških in mladinskih oddaj je zame pomenilo veliko odgovornost, saj je to daljnosežen projekt, ki se zgodi le na desetletje, mlademu občinstvu pa pusti vtis za vse življenje. Sam se spomnim znamenitega uvoda v Živ žav iz svojega otroštva, ki se mi še vedno kdaj kar sam zapoje. Zato se mi je zdelo pomembno, da je velik poudarek na zvočni podobi in sem zelo hvaležen izvrstnemu skladatelju Leonu Firštu, ki je pripravil izvirno glasbo in posnel Simfonični orkester RTV Slovenija.

Delo z otroki je bilo zanimivo in v velik profesionalni izziv, saj je treba hipno prepoznati različne značaje in ozadja otrok ter svoj režijski pristop nenehno ohranjati živ – le tako lahko ujameš najboljše in pristne utrinke.

Verjamem, da bo ta podoba spremljala cele generacije, in upam, da jim bo ostala v lepem spominu.

Pod novo podobo se podpisujejo: direktor fotografije Andrej Lupinc, snemalec Jan Bahar, grafični oblikovalec Matjaž Celič, osvetljevalec Boris Orehek, montažer Gorazd Todorovič, kolorist Tomaž Hajdarovič, maskerka Alenka Preskar, kostumografka Janeta Čoh, skladatelj Leon Firšt, glasbeni producent Žiga Stanič, tonski mojster Jean Markič, mojster zvoka Miro Prljača, producentka Ana Jazbec, tajnica režije Mojca Sterle, režiser Aljaž Bastič ter urednici Dunja Karlovšek in Martina Peštaj.

Iskreno se zahvaljujemo vsem mladim in njihovim staršem, ki so z nami preživeli nepozaben snemalni konec tedna v studiu Televizije Slovenija.