Včeraj, 12. septembra, je potekala uradna otvoritev novega vrtca Čebelica. Trak so slavnostno prerezali župan dr. Vladimir Prebilič, ravnateljica vrtca Irena Robič in predsednik uprave CGP Martin Gosenca.

Katja G.

Prerez traku pred vhodom v vrtec


Nov vrtec je sicer otroke prvič sprejel že 1. septembra. 

Novogradnja 16-oddelčnega vrtca je ena največjih investicij v občini Kočevje zadnjih nekaj let. Skoraj ničenergijski objekt omogoča visoko stopnjo bivalnega ugodja in minimalno porabo energije; vrtec je tako zgrajen po sodobnih principih sonaravne gradnje, namenjene sodobni predšolski pedagogiki, z vsemi spremljajočimi pomožnimi prostori. Ob otvoritvi vrtca sta tako ravnateljica kot župan izrazila veliko zadovoljstvo, da bodo otroci v občini Kočevje imeli zagotovljen prostor v vrtcu in to v enem največjih in najsodobnejših v Sloveniji. V novem vrtcu bo v letošnjem letu zapolnjenih okoli 300 mest, poleg otrok iz enote Čebelica je sprejel še otroke iz enote Kekec in enote Biba v Livoldu.

O novem vrtcu
Vrtec tipološko in programsko sledi obliki številke 8, ki se ovija okoli obeh zunanjih atrijev, kjer se lahko vsi uporabniki vrtca srečujejo in medsebojno komunicirajo. Stavba je zasnovana kot nizka celota na razgiban, a strukturiran način. Trije skupni prostori, različni po barvi in programu (zunanja atrija hrib in luža ter notranji večnamenski prostor jama), delujejo kot točke prostorske orientacije, saj pomagajo otrokom, staršem in osebju vrtcev pri intuitivnem gibanju po precej veliki zgradbi.

Lesena fasada vrtca z rumenimi zunanjimi zasloni in omarami za rekvizite daje prijeten in topel občutek. Spominja na zložene panjske končnice (tipičen slovenski motiv), od koder čebele letajo sem in tja. Zunanjo podobo vrtca sooblikujejo organsko oblikovana okna na fasadi, ki smiselno dopolnjujejo panjsko zasnovo.

Igralnice ponujajo zavetje 16 oddelkom: v pritličju 7 oddelkom otrok, starih od 1 do 3 let, in enemu razvojnemu oddelku ter 8 oddelkom v 1. nadstropju. Na hodnikih imajo otroci pestro izbiro igralnih kotičkov, od likovnega, branega do lego kotička ter notranji tobogan, ki dve starostni skupini dodatno povezuje. Velik poudarek je tudi na zagotavljanju dodatnih prostorov za individualno delo z otroki s posebnimi potrebami ter senzorični sobi, ki omogočajo hitrejše napredovanje in lažje premagovanje ovir.

Zasnova otroškega igrišča je sestavljena iz ravne in razgibane površine za igro s prepletom poti, z igrali in drugo urbano opremo, kjer si bodo otroci krepili domišljijo in gibalne sposobnosti. Del otroškega igrišča je tudi na terasi, ki bo prav tako zagotovila zanimiv svet zabave in športa. Terasa se prek igrala s stopnicami, tobogana in plezala na klančini povezuje z igriščem v parterju.

Izgradnjo novega vrtca sta sofinancirala Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport ter Eko Sklad. 

PR: Občina Kočevje