Brezplačen ogled petih filmov evropske produkcije Alcarràs, Burning Days, Blizu, Trikotnik žalosti in Will-o’-the-Wisp

Brezplačen ogled petih filmov evropske produkcije Alcarràs, Burning Days, Blizu, Trikotnik žalosti in Will-o’-the-Wisp

Uporabniki RTV 365 – spletnega portala, mobilne aplikacije in nove aplikacije za pametne televizorje (Philips, Android TV, Fire TV, Hisense, Apple TV, LG), si bodo v torek, 9. 5. 2023, na dan Evrope lahko ogledali filme, ki se potegujejo za nagrado LUX.

Služba za komuniciranje RTV Slovenija
3. maj 2023 ob 14:44
RTV SLO

Foto: Evropski parlament Slovenija


Filmi Alcarràs, Burning Days, Blizu, Trikotnik žalosti in Will-o’-the-Wisp, ki si jih sicer občinstvo lahko brezplačno ogleda v številnih kinodvoranah držav Evropske unije, bodo na omenjenih platformah na voljo 24 ur brezplačno (pričetek ob polnoči), gledalci pa bodo filme lahko tudi ocenili ter se tako potegovali za privlačne nagrade.

Nagrado občinstva LUX podeljujeta Evropski parlament in Evropska filmska akademija. Omenjena nagrada spodbuja kulturno raznolikost ter zagotavlja konkretno podporo kinematografom in umetnosti. Nominirani filmi ozaveščajo o nekaterih osrednjih družbenih in političnih vprašanjih, gledalce pa s svojo pripovedjo spodbujajo k razpravi ter razkrivajo vso lepoto in bogastvo evropskega filma.

Z omenjeno nagrado Evropski parlament podpira evropski film in spodbuja evropsko ustvarjalnost. Prav tako pa tudi RTV Slovenija kot javni medijski servis s sodelovanjem pri omenjenem projektu izpolnjuje svoje poslanstvo največje kulturne ustanove v naši državi in sledi svoji zavezi pri spodbujanju produkcije in razširjanja kakovostnih igranih in drugih vsebin, kamor evropska kinematografija vsekakor sodi.

Ogled filmov je po mnenju podpredsednice Evropskega parlamenta Evelyn Regner posebno doživetje: "Zame kot poslanko Evropskega parlamenta sta ogled teh filmov in pogovor z državljani po vsej Evropi vedno med letnimi vrhunci. Filmi, izbrani za letošnji natečaj, ponovno ozaveščajo in obravnavajo vprašanja o naših glavnih družbenih in političnih izzivih – vsi na svoj edinstven, smešen, žalosten, umetniški način."

Brezplačno projekcijo filmov na RTV 365 omogoča pisarna Evropskega parlamenta v Ljubljani v sodelovanju z MMC RTV Slovenija.

Slovenski gledalci bodo z oddajo svoje ocene sodelovali tudi pri izbiri zmagovalca.

Gledalci lahko film, ki so si ga ogledali, ocenjujejo do 12. junija 2023 na lestvici od ena do pet. Končni vrstni red se bo določil z združitvijo ocene javnosti in poslancev Evropskega parlamenta, od katerih vsaka šteje za polovico. Nagrajeni film bo razglašen na svečani podelitvi nagrade občinstva LUX, ki bo 14. junija 2023 v sejni dvorani Evropskega parlamenta v Strasbourgu, v Franciji.

Z oddajo ocene filma lahko gledalci, tudi tisti iz Slovenije, postanejo eni izmed desetih zmagovalcev, ki bodo priča podelitvi nagrade občinstva LUX v Strasbourgu. Drugi tekmovalci bodo imeli priložnost osvojiti dvajset kompletov plakatov z nominiranimi filmi in drugimi spominki iz Evropskega parlamenta.

Spletna stran za ocenjevanje je na voljo tukaj.

Letos se za nagrado poteguje pet filmov

Alcarràs

Film režiserke Carle Simón, ki je nastal v špansko-italijanski koprodukciji, je na 72. Berlinalu kot prvi katalonski film prejel zlatega medveda. V ospredju filma je družina Solé iz vasice Alcarràs v španski Kataloniji, ki že od nekdaj vsako poletje obira breskve v sadovnjaku. Toda letošnji pridelek bo morda njihov zadnji, saj jim grozi prisilna izselitev. Po novih načrtih naj bi nasad breskev posekali in tam namestili sončne panele. To pa v tej veliki in tesno povezani družini povzroči razdor. Njihova prihodnost je prvič negotova, izgubijo pa lahko veliko več kot le sadovnjak.


Foto: Evropski parlament Slovenija


Burning Days (Kurak Günler)

V filmu režiserja Emina Alperja spremljamo mladega in predanega tožilca Emreja, ki dobi službo v majhnem mestu, kjer se spopadajo z vodno krizo in političnimi škandali. Po začetni dobrodošlici doživlja vse več napetih interakcij in se seznanja z lokalno politiko. Ko se poveže z lastnikom lokalnega časopisa, se nanj začnejo stopnjevati pritiski zaradi govoric. Film je nastal v koprodukciji Turčije, Francije, Nemčije, Nizozemske, Grčije in Hrvaške. Nagrajen je bil z evropsko filmsko nagrado za montažo in z nagrado za najboljši mednarodni film v Pulju.


Foto: Evropski parlament Slovenija


Blizu (Close)

Film, ki je nastal v sodelovanju Belgije, Nizozemske in Francije, je prejel veliko nagrado žirije v Cannesu in nominacijo za oskarja za najboljši mednarodni celovečerec. Film raziskuje tesno prijateljstvo med trinajstletnima fantoma Léom in Rémijem, ki se nenadoma konča. Léo ne razume, kaj se je zgodilo, in poišče Rémijevo mamo Sophie. Film režiserja Lukasa Dhonta je film o prijateljstvu in odgovornosti.


Foto: Evropski parlament Slovenija


Trikotnik žalosti (Triangle of Sadness)

Odmeven film režiserja Rubna Östlunda, znanega po črni komediji in satiri, je slavil na podelitvi evropskih filmskih nagrad in prejel zlato palmo na festivalu v Cannesu. Prislužil si je tudi tri nominacije za oskarja - za film, režijo in izvirni scenarij. V filmu spoznamo manekenski par. Carl in Yaya krmarita po svetu mode, medtem ko raziskujeta meje svojega odnosa. Par je povabljen na luksuzno križarjenje, ki pa se sprevrže v katastrofo in glavna protagonista se znajdeta na puščavskem otoku s skupino milijarderjev in eno od čistilk z ladje. Ta je edina, ki zna loviti ribe. V filmu se družbene vloge in razredi obrnejo na glavo in razkrije se tržna vrednost lepote. Film je nastal v koprodukciji Švedske, Nemčije, Francije in Združenega kraljestva.


Foto: Evropski parlament Slovenija


Will-o’-the-Wisp (Fogo-fátuo)

Alfredo, kralj brez krone, se na smrtni postelji vrne v daljne mladostne spomine in čas, ko je sanjal, da bo postal gasilec. Srečanje z inštruktorjem Alfonsom iz gasilske brigade odpre novo poglavje v življenju dveh mladih moških, potopljenih v ljubezen in željo ter z močno voljo po spremembah. Portugalsko-francoski film je posnel režiser João Pedro Rodrigues.


Foto: Evropski parlament Slovenija


Nagrada prestopa meje EU in gradi mostove med ljudmi

Vsakoletna pobuda Evropskega parlamenta daje nominiranim filmom večjo prepoznavnost, hkrati pa omogoča občinstvu, da si ogleda filme, ki sicer v njihovi državi morda ne bi bili prikazani. Nominirani filmi so podnaslovljeni v 24 uradnih jezikih Evropske unije in se brezplačno predvajajo v vseh 27 državah članicah Evropske unije. Izbrani filmi ozaveščajo o nekaterih osrednjih družbenih in političnih vprašanjih. Nagrada spodbuja občinstvo, da z glasovanjem za najboljši film dejavno opredeli in izrazi svoje mnenje. Zmagovalni film nagrade občinstva LUX bo prilagojen za slepe in slabovidne ter gluhe in naglušne.