prijazno vabljeni na uradno odprtje 27. festivala Dnevi poezije in vina danes, v četrtek, 24. avgusta, ob 20.30 na Vrazovem trgu na Ptuju. Festival bo z javnim branjem Odprtega pisma Evropi slavnostno odprl avtor pisma britanski pesnik David Harsent.

Drage bralke, dragi bralci,

prijazno vabljeni na uradno odprtje 27. festivala Dnevi poezije in vina danes, v četrtek, 24. avgusta,  ob 20.30 na Vrazovem trgu na Ptuju. Festival bo z javnim branjem Odprtega pisma Evropi slavnostno odprl avtor pisma britanski pesnik David Harsent.

Odprtju bo sledilo Veliko pesniško branje gostujočih pesnic in pesnikov, koncert skupine Batista Cadillac in koncert uglasbene poezije Aurélie Maurin.
Program27. festival Dnevi poezije in vina, ki med 21. in 26. avgustom gosti 18 pesnic in pesnikov iz 10 držav, je v polnem razmahu. Raznovrstni kulturni dogodki so do zdaj že potekali na Petanjcih, v Ljutomeru, Medvodah, Štatenbergu, Ormožu, Krškem, Dornavi, Ljubljani ter v prestolnici dogajanja, na Ptuju.

(89. Huda Pokušnja!, Foto: Matej Pušnik)

Pred slavnostnim odprtjem se lahko v Hotelu Mitra ob 15.30 udeležite okrogle mize Perspektive na presečišču poezije, kjer bodo češki in slovenski pesniki odpirali vprašanja o položaju sodobne poezije v svoji državi ter delili svoje izkušnje.

Ob 17. uri vljudno vabljeni na 90. Hudo Pokušnjo!, ki bo vino in poezijo združevala na nenavadni, a impresivni lokaciji rova pod Ptujskim gradom v družbi pesnice Luljete Lleshanaku, vinarke Petre Rutar in degustatorke vin Staše Bizjak. Dogodek bo vodil Jože Rozman.

Poklonili se bomo tudi slovenskemu avtorju v fokusu, Francetu Forstneriču, ki mu je posvečena razstava France Forstnerič in njegova pesniška ekologija v Knjižnici Ivana Potrča na Ptuju. Odprtju z glasbo in gostoma se lahko pridružite ob 18.30.

(Foto: Matej Pušnik)

Ob 19.30 se lahko ob vinu razvajate tudi na Vinskem oltarju na ptujskem Vrazovem trgu, ki ga je na včerajšnji večer uradno odprla ptujska vinska kraljica Lucija Kramer.

(Foto: Črtomir Groznik)

Letos prvič pa lahko festival doživite tudi s festivalskim vinom. Suhi chardonnay letnik 2022 vinske kleti Vinag 1847, preoblečen v festivalsko podobo, po ceni 12 eur bo na voljo na Vinskem oltarju, s seboj pa ga lahko odnesete v lični festivalski vrečki s podobo glavne ilustracije letošnjega festivala po ceni 10 eur.
Za vse informacije obiščite spletno stran www.dnevipoezijeinvina.si, novosti pa spremljajte na Facebook strani in Instagram profilu festivala.


Od leta 2014 so Dnevi poezije in vina član evropske pesniške platforme Versopolis, ki jo podpira program Ustvarjalna Evropa.


VIR: Beletrina