Pred dobro uro se je zaključila skupščina družbe NLB, d.d., kjer je bilo prisotnega 59,31 % kapitala z glasovalno pravico. Delničarji so praktično soglasno potrdili predlagani sklep o že drugi delitvi dividend v letošnjem letu, čemur bo družba namenila 55 mio €, od skupno 515 mio € bilančnega dobička konec leta 2022.

ponedeljek, 11.12.2023
Pred dobro uro se je zaključila skupščina družbe NLB, d.d., kjer je bilo prisotnega 59,31 % kapitala z glasovalno pravico. Delničarji so praktično soglasno potrdili predlagani sklep o že drugi delitvi dividend v letošnjem letu, čemur bo družba namenila 55 mio €, od skupno 515 mio € bilančnega dobička konec leta 2022. Delničarji bodo dividendo v višini 2,75 € bruto na delnico prejeli 19. 12. 2023.

Predsednik uprave, Blaž Brodnjak, je ob tem ponovno izpostavil, da je tokratni »drugi obrok dividend« zgolj izpolnitev obljube iz začetka leta ter del politike družbe, po kateri naj bi delničarjem do leta 2025 skupno izplačali za 500 mio € dividend. Da bi izpolnila te zaveze, mora družba v prihodnjih dveh letih izplačati še za 290 mio € dividend, kar bi pomenilo nominalno rast dividend v tem obdobju. Ali bo do tega tudi dejansko prišlo, bo znano prihodnje leto, saj družba pozorno spremlja priložnosti za rast, ki jo poleg organske rasti poizkuša doseči tudi s prevzemi. Med drugim je g. Brodnjak izpostavil tudi letošnji nakup družbe Summit Leasing, s katerim se je NLB posredno vrnil tudi na hrvaški trg.  

V  VZMD pozdravljajo delitev dodatnih dividend, ob tem pa ponovno opozarjajo, da izplačilo dividend v dveh ali več delih povzroča tudi multiplicirane stroške. Ob vse višjih stroških in nadomestilih, ki jih obračunavajo borzno-posredniške družbe (tudi NLB) oz. finančni posredniki, lahko stroški izplačila v primerih nekaterih malih delničarjev predstavljajo pretežni del prejete dividende. V VZMD izražajo tudi zadovoljstvo, da poslovanje družbe omogoča izplačilo dividend, hkrati  pa obžalujejo, da nekdanji razlaščeni imetniki delnic in obveznic NLB, že 10 let čakajo na pravico (VIDEO: https://youtu.be/1qMbXiF1SK0) oz. vsaj učinkovito pravno sredstvo, s katerim bi lahko dokazali, da so jim bili vrednostni papirji odvzeti neupravičeno (VIDEO: https://youtu.be/vXpezj0t5as), medtem ko banke vsa ta leta - tudi zaradi izbrisanega podrejenega dolga - poslujejo naprej z zavidljivimi dobički (VIDEO: https://youtu.be/PrXu9bXQLDE).

Delničarji so ob koncu s 55,22 % zavrnili Politiko prejemkov članov Nadzornega sveta in članov Uprave NLB, pri čemer je Predsednik uprave dodal, da je takšna politika prejemkov v interesu lastnikov, zato jo bodo v prihodnosti še dodatno pojasnili ter se bo o njej ponovno glasovalo. 

VIR: VZMD