Z balonarskim tekmovanjem 'key grab' in nočno iluminacijo balonov 'night glow' so na letališču v Rakičanu poskrbeli za pravi spektakel.

Vir: Facebook Hot Air Balloons


V Murski Soboti te dni zremo v nebo in spremljamo 24. svetovno prvenstvo v letenju s toplozračnimi baloni.


Tekmuje 105 ekip iz kar 32 držav

Na svetovnem prvenstvu sodeluje kar 105 balonarskih ekip iz 32 držav, med njimi tri slovenske ekipe, od tega tudi en Pomurec.

Poleg tekmovalnih ekip so na nebu tudi posebni fiesta baloni različnih barv in oblik tako da je skupno v zraku več kot 130 balonov, kar pričara pravi zračni spektakel. 

Pripravili pester spremljevalni program

Organizatorji so poleg prvenstva pripravili tudi bogat spremljevalni program, obiskovalcem so tako vsak dan na voljo številne prireditve, koncerti, razstave, animacija za otroke in delavnice.

Med drugim so pripravili tudi tekmovanje z baloni imenovano 'key grab', letalski miting z zanimivimi letalskimi akrobacijami ter posebno nočno iluminacijo balonov imenovano 'night glow'

»Ko prižgemo gorilnik na balonu v mraku, potem zgledajo ti baloni kot ene velike lanterne in če jih je več to naredi eno sceno, ki je res atraktivna. Poleg tega imamo tudi balone posebnih oblik, in če skombiniramo posebne balone ter klasične balone in dodamo še glasbo, po navadi je to klasična glasba, je to zelo poseben dogodek,« je razložil Matjaž Pavlinjek, generalni direktor organizacije prvenstva.

Ne glejte v nebo, glejte na cesto!

Zaradi balonarskega prvenstva so predvsem zjutraj in zvečer ob cestah v okolici letališča in Expana možni prometni zastoji, nekatere ceste so tudi popolnoma zaprte. Organizatorji prosijo za razumevanje voznikov in obiskovalcev.

Ob tem balonarskem spektaklu organizatorji opozarjajo, naj vozniki ne gledajo balonov, ampak naj raje gledajo na cesto!

Vir: mariborinfo