Lokalni medij BK TV je dne, 16. 11. 2022 objavil prispevek, povezan s podjetjem Filo d.o.o., kjer v naslovu navajajo, da je podjetje razočarano nad delovanjem županje in vodstva Občine Ruše.

V prispevku direktor podjetja, g. Tomaž Kolarič navaja, da je večkrat skušal vzpostaviti stik z Občino Ruše in županjo, tako s klici kot pošiljanjem vabil, ter da se je vedno zaustavilo v tajništvu Občine. V prispevku tudi navaja, da je v industrijsko cono Ruše pripeljal italijanskega veleposlanika ter morebitne investitorje, a da se županja na vabilo ni odzvala.

Občina Ruše je v letu 2021 organizirala srečanja z gospodarstveniki in sicer 22. 9. 2021 ter 22. 10. 2021. Na poslovni zajtrk je bila povabljena večina podjetij v Občini Ruše, med drugim tudi podjetje TDR Legure d.o.o. (podjetje v skupini Filo d.o.o.), za katerega g. Tomaž Kolarič navaja, da s strani občine ni prejel nobenega vabila. Vabilo na srečanje z županjo in strokovnimi delavci občine je bilo na podjetje poslano 15. 9. 2021, kakor tudi 14. 10. 2021, kar je razvidno iz uradnih evidenc Občine Ruše.

Glede navedb g. Tomaža Kolariča, da je na občino pošiljal vabila, na katera ni prejel odgovora, smo preverili vso prispelo pošto (fizično, elektronsko in morebitne zaznamke o klicih), in ugotovili, da s strani podjetja Filo d.o.o. Občina Ruše ni prejela nobenega vabila ne na srečanje z italijanskim veleposlanikom kot tudi vabila za pozdrav morebitnim investitorjem na območju cone TDR.

V zvezi z obiskom italijanskega veleposlanika smo uspeli pridobiti podatek, da je bil veleposlanik Republike Italije na obisku v Rušah maja 2017, medtem ko se je aktualni mandat županje Urške Repolusk pričel decembra 2018. Za dodatne podatke glede obiska smo dne, 17.11.2022 zaprosili tudi Veleposlaništvo Italije v Ljubljani, njihov odgovor prilagamo v celoti »sporočamo vam, da je veleposlanik gospod Paolo Trichilo zaključil mandat v letu 2019. Kakor je razvidno iz naših evidenc je bil v svojem mandatu v Rušah samo enkrat. Sedanji veleposlanik, gospod Carlo Campanile pa, od nastopa mandata v letu 2019 do danes, občine Ruše ni obiskal.«

Občina Ruše se zelo dobro zaveda težav urejanja infrastrukture na območju cone TDR. Pri stečaju takrat največjega podjetja je prišlo do stihijske razprodaje lastniških deležev na cestah in posledično je lastništvo zelo razdrobljeno. Kot pogoj, da občina upravlja in ureja prometno infrastrukturo je ta, da občina pridobi 100 % lastništvo na omenjenih cestah. K temu projektu je občina že pristopila, vendar žal dogovora z lastniki v celoti še ni dosegla. Ravno z namenom, da se uredi upravljanje cone TDR, je bilo v letu 2021 organizirano srečanje z gospodarstveniki, na katerem je bil predstavljen primer Cone Tezno, ki je v okolici ena izmed vzorno urejenih industrijskih con. Občina Ruše si bo še naprej prizadevala za ureditev cone TDR, v ta namen tudi sodeluje v projektu Invest Podravje skupaj z Regionalno razvojno agencijo Maribor, kjer se iščejo rešitve in modeli za urejanje industrijski con.
 
Občina Ruše trditve in očitke g. Tomaža Kolariča v zvezi z neodzivnostjo Občinske uprave Občine Ruše v celoti, kot neresnične in neutemeljene zavrača.

VIR: Občina Ruše