Pozitivni proizvodni trend Nuklearne elektrarne Krško se je nadaljeval tudi v marcu, ko je bila proizvodnje električne energije ponovno nekoliko nad načrtovano.

Datum objave:
17. april 2023

Avtor:
Katarina Prelesnik

Avtor fotografij:
Arhiv Naš stik
Pozitivni proizvodni trend Nuklearne elektrarne Krško se je nadaljeval tudi v marcu, ko je bila proizvodnje električne energije ponovno nekoliko nad načrtovano.


Poročilo o delovanju navaja, da je nuklearka je v marcu proizvedla 544.465 MWh bruto električne energije na izhodu generatorja oziroma je oddala v elektroenergetsko omrežje 518.400,7 MWh električne energije. To pomeni, da je bila mesečna proizvodnja za 0,66 % večja od načrtovane, ki je znašala 515.000 MWh.

Nuklearka je obratovala pri polni moči in brez omejitev, prav tako so bili zmožni delovati vsi varnostni sistemi.

Vplivi na okolje

Zaradi delovanja NEK se nekoliko segreva reka Sava – v povprečju se je marca segrevala za 2 °C, največja temperatura je znašala 2,7 °C. Največja dovoljena temperatura segrevanja je sicer 3 °C.

Radioaktivni izpusti so bili minimalni. Delež tritija v tekočinskih izpustih je marca znašal 0,15 odstotka letne omejitve. Njegov skupni delež do konca meseca pa 1,17 odstotka od dovoljenih 45 TBq.

Dopustna letna radioaktivnost ostalih radionuklidov znaša 100 GBq, njihov delež je v marcu znašal 0,00062 odstotka letne omejitve, v prvih treh mesecih skupaj pa 0,0024 odstotka letne omejitve.

Tudi ocenjeni celotni vpliv na prebivalstvo, ki je na razdalji pol kilometra od reaktorja omejen z dozo 50 μSv, je marca znašal 0,12 odstotka letne omejitve, v prvem trimesečju pa 0,24 % letne omejitve.

Nizko in srednje radioaktivni odpadki

Marca je bilo uskladiščenih 5 m3 nizko in srednje radioaktivnih odpadkov.

VIR: Naš Stik