Septembrska proizvodnja električne energije v Nuklearni elektrarni Krško je bila ponovno višja od načrtovane, saj je elektrarna delovala na 100-odstotni zmogljivosti, preden so jo v začetku oktobra zaustavili zaradi nujnega remonta.

Datum objave:
13. oktober 2023

Avtor:
Katarina Prelesnik
Septembrska proizvodnja električne energije v Nuklearni elektrarni Krško je bila ponovno višja od načrtovane, saj je elektrarna delovala na 100-odstotni zmogljivosti, preden so jo v začetku oktobra zaustavili zaradi nujnega remonta.

Septembra je krška nuklearka še vedno delovala na polni moči in proizvedla 521 589,99 MWh bruto električne energije na izhodu generatorja oziroma je oddala v elektroenergetsko omrežje 496 618,86 MWh električne energije. To pomeni, da je bila proizvodnja za 0,33 % večja od načrtovane, ki je znašala 495 000 MWh.

Delovanje nuklearke vpliva tudi na reko Savo, ki se je zaradi delovanja NEK v septembru segrevala povprečno za 2,3 ºC in največ za 2,9 ºC od dovoljenih 3 ºC.

Vplivi na okolje in prebivalstvo globoko pod omejitvami

Največja skupna dopustna letna radioaktivnost tritija v tekočinskih izpustih je 45 TBq. Od tega je delež tritija v septembru znašal 6,45 % letne omejitve, njegov skupni delež do konca septembra pa 10,12 % letne omejitve. Za ostale radionuklide, katerih dopustna letna radioaktivnost je 100 GBq, je njihov delež v septembru znašal 0,00035 % (letne omejitve), do konca septembra pa 0,0052 % letne omejitve.

Celoten vpliv na prebivalstvo zaradi izpustov radioaktivnih snovi je omejen z dozo 50 μSv na razdalji 500 m od reaktorja. Ocenjen vpliv v septembru je znašal 0,08 % letne omejitve oziroma do konca septembra 0,86 % letne omejitve.

Septembra so uskladiščili 5,3 m3 nizko in srednje radioaktivnih odpadkov.

100-odstotna razpoložljivost v septembru, oktobra preventivna zaustavitev

Septembra je bil faktor razpoložljivosti nuklearke 100-odstoten. Elektrarna je obratovala znotraj omejitev tehničnih specifikacij. Vsi varnostni sistemi so bili zmožni delovati.

Že v začetku oktobra pa je operativna posadka zaznala povečano puščanje primarnega sistema znotraj zadrževalnega hrama, zato so elektrarno zaustavili. Puščanje ni imelo vpliva na zaposlene, prebivalstvo in okolje ter je bilo pod vrednostjo, ki jo kot mejno določajo tehnične specifikacije. Po zaustavitvi so ugotovili, da je bila vzrok puščanja luknjica v velikosti šivankinega vboda na zvaru reducirnega dela cevovoda priključnega sistema primarnega kroga, meter od vboda v reaktorsko posodo. Za diagnostiko in analize so si v elektrarni zadali mesec dni časa, kdaj bo elektrarna ponovno delovala, pa še ni znano.

VIR: Naš Stik