Iztekajoče se leto 2023 je bilo za Nuklearno elektrarno Krško v mnogih pogledih prelomno. Zaznamoval ga je prehod v dolgoročno obratovanje z vsemi izpolnjenimi pogoji, učinkovitost in robustnost elektrarne pa so dokazovali tako v času poplav kot izrednega remonta zaradi puščanja, ki so ga zaključili v dobrem mesecu dni.

Datum objave:
20. december 2023

Avtor:
Katarina Prelesnik
Iztekajoče se leto 2023 je bilo za Nuklearno elektrarno Krško v mnogih pogledih prelomno. Zaznamoval ga je prehod v dolgoročno obratovanje z vsemi izpolnjenimi pogoji, učinkovitost in robustnost elektrarne pa so dokazovali tako v času poplav kot izrednega remonta zaradi puščanja, ki so ga zaključili v dobrem mesecu dni.

Januarja 1983 je Nuklearna elektrarna Krško začela s komercialnim obratovanjem in je zadnjih 40 let zagotavljala električno energijo obema državama lastnicama. Tako v Sloveniji delež jedrske energije znaša okoli 20 odstotkov, na Hrvaškem pa 13 odstotkov. Proizvodnjo električne energije iz krške nuklearke lahko pričakujemo še vsaj naslednjih 20 let.

Prehod v dolgoročno obratovanje

V letošnjem letu je elektrarna izpolnila pogoje za podaljšanje obratovanja s 40 na 60 let. Predsednik uprave Nuklearne elektrarne Krško, Gorazd Pfeifer, je povzel mejnike, ki so jih dosegli v letošnjem letu, da so prehod v dolgoročno obratovanje omogočili. »V januarju smo pridobili okoljevarstveno soglasje za podaljšanje življenjske dobe za 20 let. Skladno s sklepom Agencije za okolje z leta 2020 smo namreč morali izvesti presojo vplivov na okolje in pridobiti okoljevarstveno soglasje. V ta postopek so se vključile vse štiri obmejne države in dodatno še Nemčija.«

V ta namen so izvedli javne razgrnitve dokumentacije, predstavitve, obravnave, tehnične konzultacije in podajali pisne argumentirane odgovore, s čimer so prepričali pristojno ministrstvo, da je januarja izdalo okoljevarstveno soglasje. Akcijske načrte okoljevarstvenega soglasja so tako že vključili v obratovanje elektrarne, še doda Pfeifer.

Drugi mejnik v letošnjem letu je bil zaključek dolgoletnega tehnološkega nadgrajevanja elektrarne. Že konec leta 2021 so zaključili projekt nadgradnje varnosti, letos pa so z izgradnjo suhega skladišča za izrabljeno gorivo ter prenosom 16 zabojnikov s 592 gorivnimi elementi iz bazena za iztrošeno gorivo zaključili še zadnjo fazo tega projekta nadgradenj.

»Namen tehnološke nadgradnje je bil, da mnoge sisteme, komponente privedemo do tega, da smo pasivno varni in ta projekt suhega skladiščenja izrabljenih gorivnih elementov je prav takšen,« dodaja Pfeifer, saj se izrabljeni gorivni elementi hladijo naravno.

Zadnji korak na poti dolgoročnega delovanja pa je bila odločba Uprave RS za jedrsko varnost, ki je decembra potrdila izvedbo tretjega občasnega varnostnega pregleda, ki ga izvajajo vsakih 10 let. Pregled je obsegal široka področja objekta, varnostih analiz, obratovanja, obratovalnih izkušenj, vodenja, okolja, varstva pred sevanji ter fizične zaščite.

Na podlagi tega sledi relativno obsežen akcijski plan, ki naj bi bil zaključen do začetka decembra 2028. »Tako zaključujemo 20-letno pripravo na podaljševanje življenjske dobe elektrarne in podaljšanje obratovanja tudi za to obdobje,« še doda Pfeifer

Zahtevno leto 2023

Pfeifer je ob iztekanju leta povzel obratovanje v zahtevnem letu: »Prve tri kvartale smo obratovali izredno in presegli načrtovano proizvodnjo za več kot 40 milijonov kilovatnih ur električne energije.« Ob tem dodaja, da so skozi vse ujme obratovali na polni moči in brez težav, »potem pa nas je oktobra doletela notranja napaka v elektrarni, ta tako imenovani izredni remont nam je zmanjšal proizvodnjo v letu 2023 za približno 11 odstotkov.«

O izrednem remontu nuklearke smo že obsežneje poročali, je bil vzrok za zaustavitev elektrarne puščanje na segmentu priključnega cevovoda na reaktorsko posodo na sistemu za visokotlačno varnostno vbrizgavanje. Sledila je menjava segmentov cevovodov na obeh progah sistema. Remont je trajal približno mesec dni, kar je izjemno kratek čas, neposredni stroški remonta pa so znašali 13,8 milijona evrov.

Na podlagi tega dogodka so vzpostavili kar nekaj dobrih praks, poudarjajo v elektrarni, Pfeifer izpostavi predvsem ohranjanje odnosov z originalnim dobaviteljem opreme, podjetjem Westinghouse, ter zelo dobro povezanost z domačo slovensko in hrvaško stroko ter podjetji. Poudaril je tudi visoko raven podpore zunanjih deležnikov, od družbenikov, državnih in strokovnih deležnikov do širše javnosti ter nenazadnje visoko strokovnost in zavzetost zaposlenih. Vse to je omogočilo, da elektrarna danes obratuje pri polni moči, zaustavitev pa je trajala le 43 dni, kar je izredno kratek čas za odpravo napake.  

2024 bo remontno leto

Nuklearka bo prihodnje leto poslovala v skladu z dvema krovnima dokumentoma: gospodarskim načrtom in dolgoročnim načrtom investicij. Prvega aprila načrtujejo redni remont, ki naj bi trajal 30 dni. Temu so prilagojeni tudi načrti proizvodnje, ki naj bi v letu 2024 znašala slabih 5,5 teravatnih ur električne energije.

VIR: Naš Stik