Jože Plečnik je ustvaril enega najbolj samosvojih arhitekturnih opusov 20. stoletja in izobrazil več generacij arhitektk in arhitektov, ki so v drugi polovici 20. stoletja ustvarili prepoznavni modernizem ljubljanske šole.

Foto: Urban Cerjak

Nedelja v MAO / 8. 1. 2023 / 11:00

Jože Plečnik je ustvaril enega najbolj samosvojih arhitekturnih opusov 20. stoletja in izobrazil več generacij arhitektk in arhitektov, ki so v drugi polovici 20. stoletja ustvarili prepoznavni modernizem ljubljanske šole. Razstava skozi obravnavo izbranih arhitektovih pristopov in s tematiziranjem kompleksnega odnosa med učiteljem in študenti reflektira Plečnikovo bogato zapuščino in doslej manj izpostavljene teme. Slovensko prestolnico, ki jo je Plečnik izgrajeval postopoma in z omejenimi sredstvi ter v njej interpretiral ostanke preteklosti in jih spajal v nove celote, danes beremo kot možnost drugačnega, bolj trajnostnega in humanega mesta.
 
Po razstavi bo vodila Ana Kreč (SVET VMES), oblikovalka razstave UNIVERSUM PLEČNIK: Od delavnice do mita ter grafična oblikovalca Anja Delbello in Aljaž Vesel (AA).
 
Istočasno bo potekala otroška ustvarjalna delavnica.

VIR: MAO