napovednik dogodkov v muzeju MAO



Nedelja v MAO

17. marca 2024 ob 11. uri

>> Vodstvo po razstavi Struktura modernosti: iskanja Edvarda Ravnikarja I Vodi Tina Potočnik

Tina Potočnik je umetnostna zgodovinarka, magistrica znanosti s področja muzeologije in konservatorstva ter doktorica arhitekturnih znanosti. Kot raziskovalka deluje na področju arhitekturne zgodovine in nepremične kulturne dediščine.

>>  Ustvarjalna delavnica: Stavbni plašč ali koža stavbe – papirna plastika, igra rezov

Na načrtih, fotografijah in maketah Ravnikarjevih stavb bomo raziskovali pročelja in elemente fasade (stebre, okna, vrata, balkone …). Videli bomo, da je bil Ravnikar pri oblikovanju fasad ustvarjalen in velikokrat inovativen. Bil je mojster v preigravanju forme s fasadno opeko, kamnom in betonom. Po vzoru delavnic smeri B bomo z različnimi tehnikami oblikovanja papirja ustvarjali plastične teksture namišljenih fasad in skupaj postavili maketo mesta.

Ustvarjalnica je prostor zabave, igre, ustvarjanja, spoznavanja in druženja, kjer lahko otroci od 5. do 12. leta preživljajo prosti čas v spoznavanju arhitekture, oblikovanja in fotografije.

Prijave: izobrazevanje@mao.si

RAZSTAVA

Struktura modernosti: iskanja Edvarda Ravnikarja

30. 11. 2023—19. 5. 2024, na ogled je vsak dan, od 10. do 18. ure, razen ponedeljka, v MAO.

Edvard Ravnikar (1907 – 1993) je bil v času povojnega modernizma, od leta 1945 do 1980, ključna osebnost arhitekture v Sloveniji. Zaznamoval je prostore moderne slovenske družbe in države, preoblikoval razumevanje vloge arhitekta 20. stoletja, arhitekturo pa odprl ustvarjalnemu dvomu in nikoli dokončanemu eksperimentu. Od sredine prejšnjega stoletja naprej je odločilno vplival na razvoj slovenskega modernizma v smer suverenega in regionalno zaznamovanega jezika, ki pa je bil nenehno vpet v globalno arhitekturno dogajanje.

Več na povezavi >>

FOTOGRAFSKI NATEČAJ

Capture Your City je odprt!

Poteka od 1. marca do 1. maja 2024 na Instagramu I #CaptureYourCity2024 I Tema natečaja: Nova lepota / New Beauty

Kako vidite svet okrog sebe? Kako si ga želite videti? Fotografirajte ga in sodelujte v priljubljenem danskem fotografskem natečaju Capture Your City. Fotografski natečaj traja od 1. marca do 1. maja 2024 na družbenem omrežju Instagram. Sodelujete tako, da svojo fotografijo objavite na Instagramu in dodate ključnik #CaptureYourCity2024. Tema natečaja je Nova lepota / New Beauty.

Prva nagrada je vozovnica Interrail za Evropo.

Natečaj organizira Danski arhitekturni center iz Københavna (DAC), pri organizaciji pa sodelujemo partnerji iz Ljubljane, Torina, Rige, Milana in Amsterdama. Muzej za arhitekturo in oblikovanje iz Ljubljane (MAO) je eden od petih partnerjev natečaja na katerem sodelujejo še Mestna občina Riga iz Latvije, arhitekturno središče Arcam iz Amsterdama (Nizozemska), medkulturni center Fabbrica del Vapore iz Milana ter CAMERA - Italijanski center za fotografijo iz Torina (Italija). Kuratorka Hana Čeferin iz MAO  je tudi v žiriji za izbor najboljših fotografij.

Fotografski natečaj traja od 1. marca do 1. maja 2024, sodelovanje je brezplačno. Podpira ga prostovoljska organizacija Realdania, poteka pa v sklopu programa Desire - an Irresistible Circular Society. Projekt financira Evropska unija.

Več na povezavi >>

AUDIO - VIDEO VODSTVA po razstavi

Struktura modernosti: iskanja Edvarda Ravnikarja

Ob razstavi smo v MAO posneli tudi predstavitvene audio-video filme, ki so, tako kot koncept razstave, razdeljeni na štiri vsebinske sklope:

Uvod
Kabinet
Spomenik
Hiša
Mesto

Snemalec in montažer: Luka Karlin
Kustos: dr. Miloš Kosec


Razstava je na ogled vsak dan, razen ponedeljka, od 10. do 18. ure.
Vljudno vabljeni!



JANEZ KOROŠIN
Ljudje in krajine: Črno-bele fotografije 1960–2020


Cena: 36 evrov, 318 strani, slo.

Janez Korošin je za svoje fotografsko delo je prejel številna mednarodna priznanja in nagrade. Fotozveza Jugoslavije mu je leta 1977 podelila naslov mojster fotografije, leta 1996 pa ga je Fotografska zveza Slovenije počastila s priznanjem Janeza Puharja za življenjsko delo v fotografiji. Leta 2000  je od mednarodnega fotografskega združenja FIAP dobil naziv »ekscelenca FIAP«.

Razkošna monografija je že naprodaj v MAO trgovini.
Vabljeni k nakupu monografije

Universum Plečnik: Od delavnice do mita

Cena: 36 evrov, 292 str., slo. in ang.

Vsebina in oblikovanje kataloga predstavljata sodobno branje Plečnikove dediščine – kako je mogoče s serijo premišljenih pristopov doseči raznoliko percepcijo in rabo obstoječega mestnega prostora, kar je še posebej izpostavljeno z arhitektovimi posegi v Ljubljani.

Nakup v MAO trgovini.
Napovedujemo izid kataloga

+/– 1 °C: V iskanju dobro uglašene arhitekture

Katalog izide marca 2024.

Knjiga +/– 1 °C: V iskanju dobro uglašene arhitekture v sodelovanju s 50 arhitekti in ustvarjalci raziskuje in analizira primere vernakularnih objektov iz Evrope, ki vprašanje ekologije – za razliko od trenutne sodobne prakse – obravnavajo celostno, kot neločljiv del arhitekturne zasnove.

VIR: MAO