Koledarska pomlad se začne čez slab mesec, stanje v naravi pa je popolnoma drugačno. Izredno topel začetek leta je vzpodbudil razvoj prvih znanilcev pomladi in tudi že rastlin, ki so v preteklih letih začeli z razvojem šele ob koncu meseca marca.

Koledarska pomlad se začne čez slab mesec, stanje v naravi pa je popolnoma drugačno. Izredno topel začetek leta je vzpodbudil razvoj prvih znanilcev pomladi in tudi že rastlin, ki so v preteklih letih začeli z razvojem šele ob koncu meseca marca. Tako zgodnjega in intenzivnega razvoja rastlin čebelarji do sedaj še nismo beležili, zato se z veliko zaskrbljenostjo  sprašujemo kako bodo ob takšnem nadaljevanju uspele ponuditi pašo in predvsem kako bodo čebele v takšnih razmerah lahko preživele. 

Podnebne spremembe so dejstvo in čebele so tiste, ki le to najbolj občutijo. V ta namen je ČZS v lanskem letu pripravila strategijo prilagajanja na podnebne spremembe in jo poslala Ministrstvu RS za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano ter Ministrstvu za okolje, podnebje in energijo, od katerih še vedno pričakujemo sestanek na to temo.
Razmere so zelo zahtevne, predvsem nepredvidljive, za čebelarjenje in za ohranitev čebel ter čebelarstva so nujni dodatni ukrepi. Upravni odbor ČZS je sprejel dva sklepa, ki bi pomagala pri ohranjanju čebelarstva v Sloveniji:

Sklep štev. 308: Upravni odbor Čebelarske zveze Slovenije se strinja, da si bo Čebelarska zveza Slovenije prizadevala, da Vlada RS sprejeme sledeči pobudi ČZS:

1. Zagotovitev finančne podpore vsem čebelarjem za vsako čebeljo družino vpisano v Centralni register čebelnjakov, kot nadomestilo za opraševalni servis čebel. Z realizacijo te pobude bo država dokazala, da je v Sloveniji čebelarstvo res »način življenja« in si zato zasluži posebno pozornost in konkretno podporo!

2. Zagotovitev sistemske pomoči v primeru naravnih nesreč (pozeba, suša, toča … in posledično slabe letine) čebelarjem, ki živijo izključno od te panoge. S tem se bo zagotovilo predvidljivejše poslovno okolje v poklicnem čebelarstvu.

Sklep 309: Upravni odbor Čebelarske zveze Slovenije predlaga, da  Občni zbor ČZS pooblasti predsednika ČZS s sodelavci, da oba sklepa zastopajo na vseh sestankih z inštitucijami, ki so pristojne za uresničitev obeh sklepov. Oba sklepa naj se posredujeta predsedniku Vlade RS, resornemu ministrstvu ter vsem poslanskim skupinam Državnega zbora RS. Prav tako naj ČZS zaprosi za sestanek s predsednikom Vlade RS, da se mu omenjena sklepa podrobneje predstavita.

VIR: ČZS