Skupnostni učni sonaravni vrt

V torek, 6. septembra, so udeleženke študijskega krožka Skupnostni učni sonaravni vrt, ki poteka na Posoškem razvojnem centru – LU Tolmin pod mentorstvom Patricije Rejec, povabile na zanimivo predavanje z naslovom Narava nas uči – Vrt kot celosten organizem.

Za udeležence brezplačni dogodek je v avlo tolminske knjižnice privabil okoli 50 udeležencev. Ti so v prvem delu prisluhnili Greti Černilogar iz Posoškega razvojnega centra (PRC), sicer vodji projekta EKO regija BO JA, ki je zbranim predstavila predvidene dejavnosti. Pri tem je izpostavila tudi načrtovano vzpostavitev skupnostnega učnega vrta Na Logu, ki bo nastal ob finančni pomoči Občine Tolmin.

Sledilo je predavanje dr. Maje Kolar, strokovne sodelavke Inštituta Ekosemena, slovenskega in mednarodnega Združenja Demeter ter strokovne vodja Semenjalnice. Ta je spregovorila o temeljnih sonaravnih pristopih za vrt ne glede na njegovo starost, pri tem pa odgovorila tudi na vprašanje, kako prilagajati pridelavo kulturnih rastlin današnjim podnebnim izzivom. Poleg tega je podala predloge, kaj lahko v ta namen storimo že to jesen. Teoretično znanje je obogatila na praktičnih primerih iz učnega šolskega vrat Narava nas uči v Radovljici. Ta je pred kratkim prejel tudi nagrado Biodiverziteti najbolj prijazen šolski vrt.

Na vprašanje, kakšen je pravzaprav namen študijskega krožka, je mentorica študijskega krožka pojasnila, da želijo z dejavnostmi, ki so si jih zastavili, »ozaveščati o pomenu sonaravne pridelave povrtnin, zelišč, samooskrbo, zdravo in kakovostno hrano ipd., hkrati pa med meščani preveriti zainteresiranost za vzpostavitev skupnostnega vrtička.« Dejala je še, da vse, ki jih ta tematika zanima, informirajo tudi prek virtualnega skupnostnega vrtička Pridelano in prodano doma, ki deluje kot zaprta FB skupina in trenutno šteje 86 članov.
---------------------------------------------

V SEPTEMBRU NE SPREGLEJTE ...

Ob tej priložnosti vas vabimo tudi na septembrske aktivnosti, ki bodo potekale v sklopu projekta EKO regija BO JA, in sicer na ...

izkustveno delavnico z naslovom "Možnosti pridelovalnih sistemov za naravno vrtičkarstvo", ki jo bo ddr. Ana Vouk. Gre za prvo dejavnost, v sklopu katere bomo začeli snovati naš prvi skupnostni učni vrt v Posočju.

kuharske delavnice z naslovom "Zavestna ustvarjalnica žive kuhinje s hranljivimi in lokalnimi sestavinami", ki bodo konec septembra potekale na Bovškem, Kanalskem, Kobariškem in Tolminskem. 

PR: PRC