4. PREVODNI PRANGER vabi na razpravo s pogostitvijo

Velika dela italijanske književnosti v prevodu

// 5. december

Na tokratnem Prevodnem Prangerju nas bosta dve temeljni deli italijanske književnosti, ki ju lahko v slovenščini beremo po zaslugi prevajalca Gašperja Maleja, popeljali na začetek 20. stoletja.

Na drugi festivalski razpravi, ki bo v ponedeljek, 5. decembra 2022, ob 19. uri v Veliki dvorani Lutkovnega gledališča Maribor, se bo selektorica večera prof. dr. Martina Ožbot Currie zapletla v pogovor z vabljenim diskutantom Srečkom Fišerjem o prevodih iz italijanščine izpod peresa Gašperja Maleja.

V središču njihove razprave bosta roman Zenova zavest (Studia Humanitatis, 2018), fiktivna avtobiografija italijanskega klasika Itala Sveva, in zvrstno odprto delo Dina Campane Orfični spevi (Književno društvo Hiša poezije, 2016), ki veljajo za temeljno delo moderne italijanske lirike, in ki bodo na prestol Prevodnega Prangerja prvič v štirih letih postavili liriko. Med njimi bo spretno manevrirala moderatorka razprave dr. Nada Grošelj, večer pa bomo zaokrožili z okusnim italijanskim vinom.

Vabljeni na potovanje po jezikovni bravuroznosti italijanske književnosti in potovanje v času, ki nas bo odpeljalo okoli sto let nazaj in le malo čez mejo k italijanskim sosedom v književnosti in geografiji.

Pokrovitelj dogodka je Italijanski kulturni inštitut (Istituto Italiano di Cultura di Lubiana).

Dobrodošli!Velika dvorana
Lutkovnega gledališča Maribor
19.00
Nakup vstopnic5 € redna cena |
4 € študenti, upokojenci |
vstop prost za brezposelne osebe

Izkupiček od prodaje vstopnic namenjamo razvoju prevodno-kritiške dejavnosti.
 
Več o programuIz Ljubljane in Celja bo na voljo brezplačni prevoz. Prijave sprejemamo na prevodni.pranger@pranger.si.Prevodni Pranger pripravlja KUD Pranger s podporo Mestne občine Maribor in Javne agencije za knjigo Republike Slovenije, s partnerji: Lutkovno gledališče Maribor, Oddelek za prevodoslovje Filozofske fakultete Univerze v Mariboru, Mariborska knjižnica, Dve luni, zavod za poetizacijo sveta, Lisztov inštitut - Madžarski kulturni center (Liszt Intézet - Magyar Kulturális Központ Ljubljana). Pokrovitelj dogodka je Italijanski kulturni inštitut (Istituto Italiano di Cultura di Lubiana).

VIR: KUD Pranger