Pri LUD Literatura začenjamo z novim ciklom dogodkov, ki smo ga poimenovali Stopinje v kratko prozo

Pri LUD Literatura začenjamo z novim ciklom dogodkov, ki smo ga poimenovali Stopinje v kratko prozo. Gostili bomo bodisi avtorice in avtorje bodisi prevajalke in prevajalce kratkoproznih del; enkrat bodo to sodelavci knjižne zbirke Stopinje, drugič soustvarjalci kakšnih drugih izdaj. Seveda bo vsem skupno, da delijo navdušenje nad kratko formo in njenimi čari.

V torek, 16. maja, ob 20. uri bomo v prostorih LUD Literatura gostili prevajanega in večkrat nagrajenega srbskega pisatelja Aleksandra Gatalico. Pred kratkim je v zbirki Stopinje v izvrstnem prevodu Mateje Komel Snoj izšla njegova kratkoprozna knjiga Beograd za tujce.

Zgodbe, zbrane v njej, so polne zgodovine, in čeprav utegne njen naslov spomniti na vodič, ni namenjena – kot pravi avtor spremne besede Milosav Gudović – estetskim »turistom«, pač pa »pustolovcem«: bralcem, ki so pripravljeni prečkati neobvladljivi svet fikcije. Celo ko nekatere osebnosti, ulice ali naselja spominjajo na mesto, ki ga menda že dobro poznamo, nas Gataličev literarni postopek zlahka prepriča o nasprotnem.

Če vas zanima, kakšen je Beograd Aleksandra Gatalice, vabljeni, da se nam pridružite na pogovoru o zbirki, sodobni srbski književnosti, zgodovini, literarnih in drugih vplivih, glasbi in še čem. Z avtorjem se bo pogovarjala urednica knjige Gaja Kos.

PR - LUD LIteratura