V Kulturnem domu Nova Gorica bomo v tem tednu predvajali

V Kulturnem domu Nova Gorica bomo v tem tednu predvajali:

  • Petek, 8. 12. 2023
Ob 17.30: GRADSTRAHOV, r. Justin Simien (ZDA, 2023), 11+
Filmski vrtiljak

Ob 20.15: SPOMINI NA PARIZ, r. Alice Winocour (Francija, Belgija, 2022)
Filmsko gledališče – abonma in izven

  • Sobota, 9. 12. 2023
Ob 20.15: OČE IN VOJAK, r. Mathieu Vadepied (Francija, Senegal, 2022)
Kino 

  • Torek, 12. 12. 2023
Ob 20.15: POTNIKI NOČI, r. Mikhaël Hers (Francija, 2022) 
Kino


O posameznih filmih:

  • Grad strahov (Haunted Mansion, ZDA, 2023, 120 min.), 11+
Režija: Justin Simien
Scenarij: Katie Dippold
Nadzornik vizualnih efektov: Edwin Rivera
Oblikovalec maske za duhove: Joel Harlow
Igrajo: Jamie Lee Curtis, Rosario Dawson, Winona Ryder, Jared Leto, Dan Levy, Owen Wilson, Danny DeVito
Distribucija: Blitz Film & Distribution
Žanr: misteriozna družinska pustolovščina
 
Zgodba
Samska mamica Gabbie iz New Yorka in njen 9-letni sin Travis se preselita v novi dom – malce neobičajen in cenovno ugoden dvorec v New Orleansu. Upata, da bosta začela novo, brezskrbno življenje, a kmalu ugotovita, da njun novi dom skriva veliko več, kot sta pričakovala – v njem namreč živijo duhovi. Nekateri so prijazni, nekateri igrivi, nekateri od njih pa zelo resni in strašljivi. Ker v svojem domu ne želita skrivnostnih sostanovalcev, poiščeta pomoč pri duhovniku, Očetu Kentu, ki se ukvarja z izganjanjem duhov. Ker sam ne zmore izgnati vseh, na pomoč pokliče različne strokovnjake, ki mu lahko pomagajo izseliti neželene sostanovalce. Nihče od njih pa se ne zaveda, da kdorkoli vstopi v Grad strahov, iz njega ne more izstopiti brez duha, ki se za vedno združi z njim. Ko spoznajo resnost situacije, morajo sodelovati kot ekipa, hkrati pa se pogumno soočiti z lastnimi notranjimi težavami, saj bodo le na ta način premagali skupno stisko in za vedno pregnali duhove iz gradu in njihovih življenj.

  • Spomini na Pariz (Revoir Paris, Francija, Belgija, 2022, barvni, 105 min.)
Režija: Alice Winocour
Scenarij: Jean-Stéphane Bron, Marcia Romano, Alice Winocour
Igrajo: Virginie Efira (Mia), Benoît Magimel (Thomas), Grégoire Colin (Vincent), Maya Sansa (Sara), Amadou Mbow (Assane), Nastya Golubeva Carax (Félicia)
Distribucija: Fivia – Vojnik
 
Zgodba
Na hladen novembrski večer leta 2015 je Mia priča terorističnemu napadu na pariški bistro. In čeprav napad preživi brez praske, se še tri mesece po njem nikakor ne zmore vrniti ʽv normaloʼ. Vseskozi jo spremlja iracionalni strah, težave pa ima tudi s spominom, saj se celotnega večera, dogajanja prej in kasneje spominja le nadvse fragmentarno, sem ter tja kakšen drobec. Zato se ji vse bolj dozdeva, da je prav to razlog, ki ji onemogoča vrnitev v normalno življenje. Odloči se, da preprosto mora sestaviti zaporedje dogodkov tistega večera, saj bo le tako morda lahko spet našla pot do sreče … In tako se prične Mia vedno znova, dan za dnem, večer za večerom vračati na prizorišče streljanja.

  • Oče in vojak (Tirailleurs, Francija, Senegal, 2022, 100 min.)
Režija: Mathieu Vadepied
Scenarij: Olivier Demangel, Mathieu Vadepied
Igrajo: Omar Sy, Alassane Diong, Jonas Bloquet, Bamar Kane, Alassane Sy, Aminata Wone
Festivali, nagrade: Cannes (otvoritveni film sekcije Posebni pogled)
Distribucija: Cinemania group
Žanr: vojna drama
 
Zgodba
Bakary Diallo se leta 1917 prijavi v francosko vojsko, da bi bil blizu Thiernoja, svojega 17-letnega sina, ki je bil vpoklican proti svoji volji. Ko ju pošljejo na fronto, morata oče in sin skupaj preživeti vojno v francoski koloniji Senegal. Thiernoja navdušuje gorečnost stotnika, ki ga želi popeljati v osrčje bitke, a se mora najprej osamosvojiti in postati moški. Bakary medtem stori vse, kar je v njegovi moči, da bi svojega sina rešil pred bojem in ga domov pripeljal živega in zdravega.

  • Potniki noči (Les passagers de la nuit, Francija, 2022, 111 min.)
Režija: Mikhaël Hers
Scenarij: Mikhaël Hers, Maud Ameline, Mariette Désert
Igrajo: Charlotte Gainsbourg, Quito Rayon-Richter, Noée Abita, Megan Northam, Emmanuelle Béart, Thibault Vinçon, Laurent Poitrenaux, Didier Sandre
Distributer: Demiurg
Žanr: drama
 
Zgodba
Pariz, osemdeseta leta. Elisabeth, ki mora po moževem odhodu preživljati sebe in dva najstnika, najde delo pri svoji najljubši nočni radijski oddaji. Ko v studio nekoč vstopi brezdomno osemnajstletno dekle, se Elisabeth odloči, da jo povabi v svoj dom …

 
VIR: KDNG