našpovednik dogodkov v muzeju MAO


Arhitektura v živo

ČZP Ljudska pravica, 1957-61, danes stavba časopisne hiše Dnevnik

Torek, 26. marca 2024  ob 17. uri

Vodi: Ervin Hladnik Milharčič
Zbirno mesto: Kopitarjeva 2, Ljubljana

Katoliška tiskarna se je leta 1908 preselila v novo secesijsko palačo na vogalu Kopitarjeve ulice in Poljanskega nasipa. Tiskarna je bila prva železobetonska industrijska stavba v Ljubljani. Leta 1919 se je preimenovala v Jugoslovansko tiskarno, po vojni pa je tiskarno prevzelo novoustanovljeno podjetje Ljudska pravica, nato pa časopisno podjetje Dnevnik.

Vsa mesta na dogodku so že zapolnjena.

Foto: Tomaž Skale/Dnevnik

RAZSTAVA

Struktura modernosti: iskanja Edvarda Ravnikarja

30. 11. 2023—19. 5. 2024
Na ogled je vsak dan, od 10. do 18. ure, razen ponedeljka, v MAO.


Edvard Ravnikar (1907 – 1993) je bil v času povojnega modernizma, od leta 1945 do 1980, ključna osebnost arhitekture v Sloveniji. Zaznamoval je prostore moderne slovenske družbe in države, preoblikoval razumevanje vloge arhitekta 20. stoletja, arhitekturo pa odprl ustvarjalnemu dvomu in nikoli dokončanemu eksperimentu. Od sredine prejšnjega stoletja naprej je odločilno vplival na razvoj slovenskega modernizma v smer suverenega in regionalno zaznamovanega jezika, ki pa je bil nenehno vpet v globalno arhitekturno dogajanje.

Več na povezavi >>

RAZSTAVA V KAPELI MAO

Janez Korošin
Ljudje in krajina: Črno-bele fotografije 1960–2020
21. 3.—19. 5. 2024

Avtor razstave, dr. Primož Lampič: Kot izrazit figuralik je Janez Korošin svoja najodmevnejša dela, razumljivo, ustvaril v portretu in žanru. Portreti so nastali predvsem v sedemdesetih letih, v desetletjih zatem opazimo njihov številčni upad, nekaj pa jih najdemo spet po letu 2000. Podobe so večinoma nekoliko trše kopirane, kar je bilo v sedemdesetih letih med šoltovci pogosto, manjši del, zlasti z začetka sedemdesetih let, je tudi izrazito zrnat. Podobe so pretežno nastale v Ljubljani in okolici ter na Gorenjskem. Fotografiral je tako znane kot neznane mu osebe, nekaj javnih osebnosti, pa tudi več svojih najbližjih sorodnikov. Posnetki so nastajali instinktivno, po različnih vzorih in pod vplivi, ki jih danes ni mogoče povsem natančno opredeliti.

Razstava spremlja knjigo Janez Korošin, Ljudje in krajine: Črno-bele fotografije 1960–2020, ki je izšla v sozaložništvu Muzeja za arhitekturo in oblikovanje ter Galerije Photon.

Več na povezavi
Knjiga je naprodaj v MAO trgovini in v spletni trgovini.

Public Space 2024

Čas za registracijo del: 5. marec do 16. april 2024.

Evropska nagrada za ureditve urbanega javnega prostora Public Space razpisuje natečaj za arhitekturna dela na področju gradnje, obnove in oživljanja javnih prostorov v skupnostni rabi, izvedenih v obdobju 2022 do 2023.

Razpis je odprt, brezplačen in poteka v dveh krogih. V prvem krogu bo žirija izbrala 25 del, ki bodo objavljena na spletni strani projekta ter bodo postala del spletnega arhiva CCCB. Med temi bo izbranih 5 finalistov, ki bodo javno predstavili svoja dela 28. oktobra 2024, končno odločitev bo žirija objavila 29. oktobra 2024.

Več na povezavi

FOTOGRAFSKI NATEČAJ

Capture Your City

Poteka od 1. marca do 1. maja 2024 na Instagramu I #CaptureYourCity2024 I Tema natečaja: Nova lepota / New Beauty

Kako vidite svet okrog sebe? Kako si ga želite videti? Fotografirajte ga in sodelujte v priljubljenem danskem fotografskem natečaju Capture Your City. Fotografski natečaj traja od 1. marca do 1. maja 2024 na družbenem omrežju Instagram. Sodelujete tako, da svojo fotografijo objavite na Instagramu in dodate ključnik #CaptureYourCity2024. Tema natečaja je Nova lepota / New Beauty.

Prva nagrada je vozovnica Interrail za Evropo.

Sodelovanje na natečaju je brezplačno. Podpira ga prostovoljska organizacija Realdania, poteka pa v sklopu programa Desire - an Irresistible Circular Society. Projekt financira Evropska unija.

Več na povezavi >>

AUDIO - VIDEO VODSTVA po razstavi

Struktura modernosti: iskanja Edvarda Ravnikarja

Ob razstavi smo v MAO posneli tudi predstavitvene audio-video filme, ki so, tako kot koncept razstave, razdeljeni na štiri vsebinske sklope:

Uvod
Kabinet
Spomenik
Hiša
Mesto

Snemalec in montažer: Luka Karlin
Kustos: dr. Miloš Kosec


Razstava je na ogled vsak dan, razen ponedeljka, od 10. do 18. ure.
Vljudno vabljeni!



JANEZ KOROŠIN
Ljudje in krajine: Črno-bele fotografije 1960–2020


Cena: 36 evrov, 318 strani, slo.

Janez Korošin je za svoje fotografsko delo je prejel številna mednarodna priznanja in nagrade. Fotozveza Jugoslavije mu je leta 1977 podelila naslov mojster fotografije, leta 1996 pa ga je Fotografska zveza Slovenije počastila s priznanjem Janeza Puharja za življenjsko delo v fotografiji. Leta 2000  je od mednarodnega fotografskega združenja FIAP dobil naziv »ekscelenca FIAP«.

Naprodaj v MAO trgovini.
Vabljeni k nakupu monografije

Universum Plečnik: Od delavnice do mita

Cena: 36 evrov, 292 str., slo. in ang.

Vsebina in oblikovanje kataloga predstavljata sodobno branje Plečnikove dediščine – kako je mogoče s serijo premišljenih pristopov doseči raznoliko percepcijo in rabo obstoječega mestnega prostora, kar je še posebej izpostavljeno z arhitektovimi posegi v Ljubljani.

Nakup v MAO trgovini.

VIR: MAO