Zadrževanje prostoživečih ptic v urbanem okolju s postavitvijo krmilnic je zelo pomembno za ohranitev okolja in višanje bivanjske kvalitete v urbanem okolju, zato smo se člani Društva za varstvo in vzgojo ptic Grosuplje odločili za postavitev krmilnic za zimsko hranjenje ptic ob Osnovni šoli Brinje v Grosupljem

Zadrževanje prostoživečih ptic v urbanem okolju s postavitvijo krmilnic je zelo pomembno za ohranitev okolja in višanje bivanjske kvalitete v urbanem okolju, zato smo se člani Društva za varstvo in vzgojo ptic Grosuplje odločili za postavitev krmilnic za zimsko hranjenje ptic ob Osnovni šoli Brinje v Grosupljem, kar smo izvedli 19. novembra 2022. Obiskanost krmilnic se spremlja preko zimskega obdobja, ko ptice v naravi težje najdejo hrano in se zato intenzivno poslužujejo alternativnih virov. Obesili smo deset krmilnic na drevesa v šolskem parku in ob sprehajalni poti ob bližnjem potoku Grosupeljščica.

Ob tem šolam in vrtcem razdelimo tudi hrano in s tem že pri najmlajših oblikujemo odnos do živali, predvsem ptic, ki nam s svojo prisotnostjo polepšajo sobivanje v mestu in s svojim petjem in zatiranjem škodljivcev dvigujejo kvaliteto bivanja.

Na oglasni deski ob vhodu smo obesili obvestilo o postavitvi krmilnic okrog šole, v katere lahko učenci polagajo hrano, in jih ob tem seznanili, kakšna hrana je primerna zanje.

Miha Ahlin,
predsednik društva

VIR: Občina Grosuplje