Komisija je predlagala nova pravila za pomoč potrošnikom pri sprejemanju informiranih in trajnostnih odločitev pri nakupu mobilnih in brezžičnih telefonov ter tabličnih računalnikov v skladu z obstoječo uredbo EU o označevanju z energijskimi nalepkami.

Komisija je predlagala nova pravila za pomoč potrošnikom pri sprejemanju informiranih in trajnostnih odločitev pri nakupu mobilnih in brezžičnih telefonov ter tabličnih računalnikov v skladu z obstoječo uredbo EU o označevanju z energijskimi nalepkami. V skladu s predlaganimi pravili bodo morali pametni telefoni in tablični računalniki, dani na trg EU, na nalepkah prikazati informacije o njihovi energijski učinkovitosti, trajanju baterije, zaščiti pred prahom in vodo ter odpornosti proti naključnim padcem in praskam. To je tudi prvič, da bo moral proizvod, dan na trg EU, imeti indeks popravljivosti.

Prav tako sta Evropski parlament in Svet na podlagi predloga Komisije iz novembra lani v skladu z uredbo EU o okoljsko primerni zasnovi odobrila ukrepe, s katerimi bi te naprave postale energijsko učinkovitejše, trajnejše in enostavnejše za popravilo. Med drugim vključujejo pravila o razstavljanju in popravilu, vključno z obveznostjo proizvajalcev, da serviserjem dajo na voljo kritične rezervne dele v 5–10 delovnih dneh in še 7 let po tem, ko se model izdelka ne prodaja več na trgu EU. Ti ukrepi prispevajo k bolj krožnemu gospodarstvu EU, varčevanju z energijo, zmanjšanju ogljičnega odtisa, podpiranju krožnih poslovnih modelov in zagotavljanju koristi evropskega zelenega dogovora za potrošnike. Nova pravila bodo pripomogla tudi k optimizaciji uporabe kritičnih surovin in olajšala njihovo recikliranje.

Vir: Evropska komisija, Predstavništvo v Sloveniji

VIR: Zelena Slovenija