Ljubljana, 1. september 2022 - Zveza za tehnično kulturo Slovenije (ZOTKS) bo v soorganizaciji s Kmetijskim inštitutom Slovenije, Občino Mengeš, KGZS - KGZ Ljubljana in Biotehniškim centrom Naklo

Ljubljana, 1. september 2022 - Zveza za tehnično kulturo Slovenije (ZOTKS) bo v soorganizaciji s Kmetijskim inštitutom Slovenije, Občino Mengeš, KGZS - KGZ Ljubljana in Biotehniškim centrom Naklo organizirala že 65. državno tekmovanje oračev Slovenije in 27. državno tekmovanje dijakov in študentov biotehniških šol v oranju. Pri organizaciji tekmovanja sodelujeta tudi Lovska družina Mengeš in Grm Novo mesto - center biotehnike in turizma. Državni tekmovanji bosta potekali v petek in soboto, 2 in 3. septembra 2022, na zemljiščih Kmetijskega inštituta Slovenije v Jabljah.

Najboljši slovenski orači ter dijaki in študenti se bodo letos pomerili v oranju strnišča in ledine, ženske pa v spretnostni vožnji s traktorjem. Na prizorišču se bo oba dneva odvijal tudi pester spremljevalni program z Dnevom koruze, raznimi predstavitvami Kmetijskega inštituta Slovenije, na stojnicah pa se bodo predstavila društva občine Mengeš. Podrobnejši program tekmovanj s predstavitvijo spremljevalnega programa najdete v prilogi.

Svečano odprtje tekmovanja bo v petek, 2. septembra, ob 11.30 uri pri Lovski koči, Ropretova 36a v Mengšu.

Svečana razglasitev rezultatov pa bo v soboto, 3. septembra, ob 16.30 uri v dvorani grada Jable.

Pokroviteljica Državnega tekmovanja oračev Slovenije je gospa Irena Šinko, ministrica za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, ki bo tekmovanji tudi otvorila.
Za dodatne informacije smo vam na voljo na spodnjem e-naslovu in telefonski številki.

Zveza za tehnično kulturo Slovenije

Fotografija: Kmetijski inštitut Slovenije

≠≠≠
O Zvezi za tehnično kulturo Slovenije

Zveza za tehnično kulturo Slovenije (ZOTKS) je nevladna in neprofitna organizacija z več kot 70-letno tradicijo dela z otroki in mladino na področju znanosti, naravoslovja in tehnike. Zveza je imela pomembno pionirsko vlogo pri uvajanju sodobne računalniške informatike v različne segmente slovenske družbe. Deluje na različnih področjih tehnike, kot so elektronika, robotika, konstruktorstvo in tehnologije obdelave materialov, ter na področju kemije, biologije, modelarstva in kmetijstva. Prizadeva si za dvig priljubljenosti znanosti in tehnike med otroki in mladimi ter za spodbujanje in razvijanje njihove ustvarjalnosti, inovativnosti in raziskovalnega duha.

Program ZOTKS sofinancirajo Javna agencija za raziskovalno dejavnost Republike Slovenije, Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport, Ministrstvo za javno upravo, Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano ter Urad Republike Slovenije za mladino in drugi. Več informacij o organizaciji se nahaja na www.zotks.si.

PR: ZOTKS