Izbrali smo trenutno najboljše modele robotskih sesalnikov na trgu iz različnih cenovnih razredov, ki segajo od 100€ pa vse do 1000€.

Kje so razlike, kako se odrežejo v praksi, koliko je smiselno zapraviti, kateri robotski sesalnik je najboljši nakup?

Trg robotskih sesalnikov je v zadnjih letih precej aktiven, saj z razvojem tehnologije na trg vstopa vedno več izjemnih modelov, ki tudi za precej ugodno ceno nudijo izjemno visoko učinkovitost čiščenja, nudijo široko funkcionalnost ter odlično uporabniško izkušnjo. Kupci imamo na voljo precej izjemnih modelov iz vzhoda, ki za zmerno ceno ponujajo najnovejše tehnologije, visoko kvaliteto izdelave in materialov, izjemno učinkovitost čiščenja ter vrhunsko uporabniško izkušnjo. Časi, ko smo za vrhunski robotski sesalnik bili primorani zapraviti skoraj tisočaka, so na srečo potrošnikov mimo, izbira različnih modelov ter različnih cenovnih rangov pa je precej široka. Izbrali smo trenutno najboljše modele robotskih sesalnikov, od tistega, ki za najmanj denarja nudi dovolj, da upraviči nakup, pa do tistih najboljših, ki ponujajo največ na področju robotskih sesalnikov. Omenimo tudi pri nas zelo popularne iRobot modele, ki pa zaradi višje cene in nič višje učinkovitosti čiščenja danes ne predstavljajo najboljšega nakupa, na nekaterih področjih so celo cenejši modeli boljši, so pa za nekatere primere tudi dober nakup, zaradi svojih specifik na določenih področjih.

Katere lastnosti robotskih sesalnikov so najpomembejše?
Pri nakupu robotskega sesalnika moramo biti pozorni na nekaj najbolj poglavitnih lastnosti, ki v največji meri vplivajo na učinkovitost čiščenja in uporabniško izkušnjo. V naš izbor najboljših modelov robotskih sesalnikov so uvrščeni le modeli, ki so na vseh omenjenih področjih, v svojem cenovnem razredu nadpovprečni.
Sesalna moč, ki se meri v enotah "Pa" je, jasno, ena najpomemnejši lastnosti robotskega sesalnika, saj nam pove kakšno sesalno moč ima določen model. Za primerjavo, klasični električni sesalniki imajo okoli 20.000Pa sesalne moči, najboljši robotski sesalniki pa trenutno 2.150Pa. Razlika je sicer res občutna, a ne smemo pozabiti, da robotski sesalnik bistveno počasneje čisti, posledično dviga manj prahu, pri tem pa mu pomagajo še stranske ščetke in notranja krtačka, zato je v praksi, kljub nižji sesalni moči, robotski sesalnik lahko in praviloma tudi je, učinkovitejši. Če posplošimo, za najvišjo učinkovitost čiščenja so priporočljivi modeli od 1800Pa dalje, pri povsem gladkih površinah (parket, laminat, ploščice) in predvsem pri cenejših modelih robotskih sesalnikov pa računamo na sesalno moč preko 1.000Pa.
Algoritem načrtovanja in premikanja po prostoru je naslednja pomembna lastnost, ki v praksi vpliva na hitrost in učinkovitost čiščenja. Najboljši modeli na trgu uporabljajo S.L.A.M. algoritem v kombinaciji s LDS (laser distance sensor) senzorji, ki najbolj natančno in učinkovito začrtajo gibanje po prostoru, kar na koncu privede na najhitrejšega in najbolj učinkovitega čiščenja.
Vgrajeni senzorji robotskemu sesalniku pomagajo pri premikanju, prepoznavanju ovir, načrtovanju poti, opozarjajo na težave v prostoru ali sesalniku samem in so poglavitni del sesalnika. Najboljši modeli imajo vgrajenih preko 10 različnih senzorjev, ki skrbijo za optimalno delovanje robotskega sesalnika.
Funckionalnost in funkcije robotskega sesalnika nam povedo, na kakšen način ga lahko uporabljamo. Boljši modeli namreč omogočajo tako suho kot mokro čiščenje, kar je v prakso izjemno uporabno, lahko ob redni uporabi v veliki meri nadomestijo klasično pomivanje tal. Nekateri modeli avtomatsko zaznavajo preproge in na njih povečajo sesalno moč na maksimum, pri nekaterih lahko npr. elektronsko nadzorujemo porabo vode pri mokrem čiščenju, nekateri nam omogočajo označevanje prostorov, kjer lahko nastavljamo tudi vrstni red čiščenja itd.
Oprema in potrošni material robotskega sesalnika niso zanemarljiv detajl, pri nekaterih modelih prejmemo kar nekaj dodatne opreme in potrošnega materiala, od krtačk, ščetk, filtrov, krpic, pri katerih smo lahko tudi do 2-leti brez skrbi, dodatni elementi kot so npr. rezila za lase, čistilni pribor pa predstavljajo neko dodatno vrednost. Pri potrošnem materialu smo pozorni da je na voljo po nizki ceni in dobro dobavljiv. Omeniti gre še pralni HEPA filter, ki je na voljo pri boljših modelih, saj nam zagotavlja dolgo življensko dobo ob preprostem in hitrem čiščenju.
Premagovanje ovir je lahko precej pomemben podatek v primerih, ko imamo visoke pragove med različnimi prostori, potrebno se je zavedati, da lahko boljši modeli robotskih sesalnikov premagajo ovire do maks. 2cm višine, kar je več, bomo potrebovali pred pragom namestiti kakšno letvico, da bo sesalniku omogočeno prehajanje med prostori.
Baterija robotskega sesalnika je pomembna iz vidika delovanja, kar posledično lahko vpliva na hitrost čiščenja. Če imamo npr. nadpovprečno veliko stanovanje in manj zmogljivo baterijo, se bo robotski sesalnik med čiščenjem samodejno polnil, kar lahko podaljša čiščenje za uro ali več. Najboljši modeli na trgu imajo 5.200mAh baterijo, povprečje pa je okoli 3.200mAh in j dovolj za povprečno velika stanovanja.
Aplikacija za mobilne naprave je dandanes tista, ki v prvi meri vpliva na uporabniško izkušnjo in omogoča zvrhan koš dodatne funkcionalnosti, ki robotski sesalnik lahko dvignejo še kar nekaj stopničk višje. Preko aplikacije namreč spremljamo delovanje, stanje in statistiko robotskega sesalnika, upravljamo sesalnik, nastavljamo sesalno moč, vrsto čiščenja, nastavljamo urnike čiščenja, urejamo mape, določamo prostore, cone čiščenja in prepovedane cone, poskrbimo za napredne nastavitve sesalnika itd.
Kateri robotski sesalnik torej izbrati?
Tesvor S4 - odličen robotski sesalnik za suho čiščenje
Znamka Tesvor sodi pod krovno azijsko podjetje Shenzhen Tian You Intelligence. Linija Tesvor zaposluje preko 150 enžinerjev na področju robotike, v lasti imajo preko 100 patentov na področju domače robotike, kar jim daje izvrstno izhodišče za vse naprave namenjene pametnemu domu, predvsem pa s povdarkom na intelegentnem zaznavanju in vedenju v prostoru.
Precej izjemno kaj dandanes ponujajo znamke med robotskimi sesalniki, saj pri tako nizki ceni res redko naletimo na tako dovršen model. Jasno, vedno je nek kompromis in tudi v primeru Tesvor S4 se za naprednejšo tehnologijo in dobre specifikacije odpovedujemo opciji mokrega brisanja tal. Če slednje ni nujno in iščenom res dober poceni sesalnik pa je Tesvor 4 trentuno ena daleč najboljših opcij. Precej visoka sesalna moč pri 2.200Pa, eden redkih modelov pod 200€ ki ima za navigiranje po prostoru že vgrajen LDS laserski senzor, velik 600g košek za smeti, povprečna 2.500mAh baterija za cenovni razred, ki bo zadoščala vsaj za 100m2 neto površin ter presenetljivo zmogljiva aplikacija za Android in iOS prave.
Sesalna moč: 2.200 Pa | Algoritem čiščenja: LDS + Gyroscope | Mokro čiščenje: da | Velikost koška: 600ml | Velikost posodice za vodo: / |  Kombinirana posodica: / | Aplikacija za Android/iOS: da | Baterija: 2.500mAh | Premagovanje ovir: do 2 cm | Teža: 4.8 kg | Dimenzije: 33 x 33 x 10.1 cm |

Mamibot EXVAC 660 - dober preprost zelo poceni nizek model (suho in mokro čiščenje)
Ameriško podjetje Mamibot iz leta 2013 na trgu robotskih sesalnikov ni novinec, predvsem pa še po mnogih letih predstavljajo cenovno najkonkurenčnejše modele, ki se na večini področij lahko kosajo z dražjimi modeli. Podjetje je sicer specializirano za proizvodnjo robotskih naprav ter naprav za čiščenje doma in okolice, v naboru izdelkov imajo še baterijske sesalnike, robotske pomivalce oken, robotske kosilnice, UV čistilce ...
Model Exvac 660 predstavlja vstopni model, ki za nizko ceno ponuja preprost robotski sesalnik, ki ne razočara na področju učinkovitosti čiščenja. Je izjemno nizkega dizajna pri višini 7.5cm in bo prišel prav tistim, ki ne podrebujejo naprednejšega robotskega sesalnika, zaradi pohištva potrebujejo res nizek model in niso pripravljeni plačati višje cene na račun lastnosti ki jih ne potrebujejo. Kljub nizki  ceni pa model vključuje kar zmogljivo aplikacijo za telefon, 1800Pa sesalne moči, 2600mAh baterijo, suho in mokro čiščenje, je izjemno tih pri 55dB, navduši pa z nadpovprečno veliko posodico za smeti pri 600ml ter 350ml posodico za vodo.
Sesalna moč: 1.800 Pa | Algoritem čiščenja: Gyroscope | Št. senzorjev: ? | Mokro čiščenje: da | Velikost koška: 600ml | Velikost posodice za vodo: 350ml |  Kombinirana posodica: / | Aplikacija za Android/iOS: da | Baterija: 2.600mAh | Premagovanje ovir: do 2 cm | Teža: 3 kg | Dimenzije: 33.00 x 33.00 x 7.5 cm |

360 S8 - odličen robotski sesalnik za nizko ceno (suho in mokro čiščenje)
Robotski sesalnik podjetja 360, ki je sicer že dolgo prisotno na področju internetnih tehnologij, je pravzaprav zelo dobra kopija in majhna nadgranjda izjemno uspešnega in overall odličnega modela Roborock S50 in modela S6 podjetja 360. Gre za robotski sesalnik, ki za nekoliko nižjo ceno od Roborocka, ponuja praktično enako uporabniško izkušnjo. Od dizajna, kvalitete materialov, izdelave, vgrajene tehnologije, algoritmov in učinkovitosti čiščenja, funcionalnosti, aplikacija je celo uporabniku nekoliko bolj prijazna, le baterija ni nadpovrečna kot pri Roborocku, a pri 3.200mAh zadostuje za praktično vsa ne prevelika stanovanja. Tudi na daljši rok lahko iz prakse pohvalimo 360 modele, saj predstavljajo odlično razmerje med ceno, funkcionalnostjo in učinkovitstjo.
Sesalna moč: 2.700 Pa | Algoritem čiščenja: S.L.A.M. + LDS | Mokro čiščenje: da | Velikost koška: 550ml | Velikost posodice za vodo: 360ml | Aplikacija za Android/iOS: da | Baterija: 3.200mAh | Premagovanje ovir: do 2 cm | Teža: 3.2 kg | Dimenzije: 34 x 34 x 9.5 cm |

Viomi SE - najboljši poceni model (suho in mokro čiščenje)
Podjetje Viomi ne pošiva, saj vsako leto predstavi kakšen model robotskega sesalnika. Letos smo poleg "flagship" modela V3 deležni še cenejše variante, v nekem smislu naslednika modela V2 Pro, ki tokrat z belo barvo in rahlo spremenjenim dizajnom ter rahlimi tehnološkimi in softverskimi spremembami cilja na uporabnike, ki želijo ze zmerno ceno čim boljši robotski sesalnik. Tudi tokrat zelo visoka sesalna moč, LDS senzorju bo delal družbo novi AI Dynamic Path algoritem, število senzorjev ostaja pri številki 12, na voljo imamo tri opcije čiščenja, suho, mokro in kombinirano, je pa zaradi nižje cene Viomi tokrat priložil le kombinirano posodico. Za večino uporabnikov to ne pomeni prav dosti, tisti ki imajo res nadpovprečno velika stanovanjske površine pa bodo mogoče morali dotočiti vodo, opcija pa je nakup namenske posodice za vodo (ki je enaka modelu V2/V3). Sicer pa tudi baterija ostaja enaka, premagovanje do 2cm višine, mere ostajajo enake, skratka Viomi kot kaže kljub nižji ceni ni sprejel prav dosti kompromisov, saj bo glede na vse lastnosti model SE kar se učinkovitosti čiščenja tiče na povsem enakem nivoju.
Sesalna moč: 2.200 Pa | Algoritem čiščenja: LDS + AI Dynamic Path | Št. senzorjev: 12 | Mokro čiščenje: da | Velikost koška: 550 ml | Velikost posodice za vodo: 150 ml | Aplikacija za Android/iOS: da | Baterija: 3.200mAh | Premagovanje ovir: do 2 cm | Teža: 3.5 kg | Dimenzije: 35.00 x 35.00 x 9.45 cm | test sesalnika |

Mamibot EXVAC 880 - dober poceni model (suho in mokro čiščenje)
Ameriško podjetje Mamibot iz leta 2013 na trgu robotskih sesalnikov ni novinec, predvsem pa še po mnogih letih predstavljajo cenovno najkonkurenčnejše modele, ki se na večini področij lahko kosajo z dražjimi modeli. Podjetje je sicer specializirano za proizvodnjo robotskih naprav ter naprav za čiščenje doma in okolice, v naboru izdelkov imajo še baterijske sesalnike, robotske pomivalce oken, robotske kosilnice, UV čistilce ...
Model Exvac 880 predstavlja nadgradnjo modela 660 in preinša kar nekaj zelo pomembnih izboljšav v primerjavi s svojim cenejšim bratom. V prvi vrsti gre omeniti najpomembnejše, LDS laserski senzor in SLAM algoritem čiščenja. Pomembna nadgradnja tudi višja sesalna moč pri 2.880Pa, 6 načinov čiščenja, določitev navideznih zidov, 3-stopenjsko filtriranje, 3-stopenjsko vodno čiščenje, ostaja velika 600ml posodica za prah in še malo večja 370ml posodica za vodo. Robotski sesalnik, ki se po večini lastnosti lahko primerja z dražjimi modeli. Omeniti gre še priložen daljinski upravljalnik, ki bo marsikomu olajšal upravljanje.
Sesalna moč: 2.880 Pa | Algoritem čiščenja: S.L.A.M. + LDS | Št. senzorjev: ? | Mokro čiščenje: da | Velikost koška: 600ml | Velikost posodice za vodo: 370ml |  Kombinirana posodica: / | Aplikacija za Android/iOS: da | Baterija: 2.600mAh | Premagovanje ovir: do 2 cm | Teža: 3 kg | Dimenzije: 33.00 x 33.00 x 9.8 cm |

Mamibot EXVAC 890 Glory - zmogljiv model za zmerno ceno (suho in mokro čiščenje)
Ameriško podjetje Mamibot iz leta 2013 na trgu robotskih sesalnikov ni novinec, predvsem pa še po mnogih letih predstavljajo cenovno najkonkurenčnejše modele, ki se na večini področij lahko kosajo z dražjimi modeli. Podjetje je sicer specializirano za proizvodnjo robotskih naprav ter naprav za čiščenje doma in okolice, v naboru izdelkov imajo še baterijske sesalnike, robotske pomivalce oken, robotske kosilnice, UV čistilce ...
Model Exvac 890 predstavlja najnaprednejši in najzmogljivejši model podjetja, ki vključuje še samočistilno postajo. Izjemnih, mogoče tovarniško malo napihnjenih 4.000Pa sesalne moči, a visoka učinkovitost čiščenja, za razliko od cenejših bratov tokrat velika 5.200mAh baterija za večje stanovanjske površine, najnaprednejši senzorji in algoritmi čiščenja. Hibridni model vključuje tudi UV sterilizacijo, katere učinkovitost je sicer vprašljiva, a na voljo je. Jasno, suho in mokro čiščenje s priloženima posodicama za smeti in vod velikosti 600ml in 370ml, 3-stopenjsko mokrenje ter napredna in zmogljiva aplikacija, omeniti pa gre nekoliko nižjo zasnovo od konkurenčnih Lidar modelov, kar bo marsikomu prišlo prav.
Sesalna moč: 4.000 Pa | Algoritem čiščenja: S.L.A.M. + LDS | Št. senzorjev: ? | Mokro čiščenje: da | Velikost koška: 600ml | Velikost posodice za vodo: 370ml |  Kombinirana posodica: / | Aplikacija za Android/iOS: da | Baterija: 5.200mAh | Premagovanje ovir: do 2 cm | Teža: 3 kg | Dimenzije: 33.00 x 33.00 x 8.9 cm |

Viomi V3 - zmogljivejši robotski sesalnik za suho in mokro čiščenje - BESTBUY
Viomi z novim modelom zvišuje standarde in pelje zadeve na še višji nivo. Model Viomi V3 prinaša najvišjo sesalno moč med vsemi modeli, zavidljivivh 2600Pa. Omeniti gre tudi nov Silver Copper Ion HEPA filter ter namensko krpico za sterilizacijo pri 99% učinkovitosti. Kapaciteta baterija se je povzpela na 4.900mAh in tako omogoča do 150 min delovanja oziroma zadostuje za čiščenje prostorov do 250m2. Izboljšan je SLAM algoritem z AI Dynamic PAth funkcijo, ki bi naj dosegal kar 30% višjo učinkovitost. Nadgrajen je tudi vodni sistem z novim MEWP micro precision electric control čipom, ki avtomatsko ustavi pritok vode, ko sesalnik ne čisti. Na voljo so trije načini čiščenja, vključene so tri posodice (za suho, mokro in kombinirano čiščenje). Pri sistemu čiščenja lahko izviramo med "S" in "Y" paternom čiščenja, novi model podpira do 5 aktivnih map, ki jih lahko uporabljamo za različna nadstropja in do 7 urnikov čiščenja. Skratka, gre za vrhunski model, trenutno enega izmed absolutno najboljših robotskih sesalnikov na trgu.
Sesalna moč: 2.600 Pa | Algoritem čiščenja: S.L.A.M. + LDS | Št. senzorjev: 12 | Mokro čiščenje: da | Velikost koška: 550ml | Velikost posodice za vodo: 550ml |  Kombinirana posodica: 300ml+200ml | Aplikacija za Android/iOS: da | Baterija: 4.900mAh | Premagovanje ovir: do 2 cm | Teža: 3.5 kg | Dimenzije: 35.00 x 35.00 x 9.45 cm | test sesalnika |

Dreame D9 - ugodnejši zmogljiv robotski sesalnik (suho in mokro čiščenje)
Izjemno močna konkurenca odličnemu Viomi V3 modelu, zelo podobne, na nekaterih področjih celo boljše specifikacije in še nekoliko nižja cena, sicer prvi robotski sesalnik podtjetja Dreame, ki pa je sicer že dolgo prisoten na področju baterijskih sesalnikov in glede na okrilje Xiaomija ne gre dvomiti o uspešnem, zanimivem, zmogljivem modelu, ki bo lepo popestril ponudbo najboljših robotskih sesalnikov za ceno. Model Dreame D9 prinaša eno najvišjih sesalnih moči na trgu, 3000Pa, eno največjih bateri pri 5.200mAh, vključuje 13 senzorjev za optimalno zaznavanje in premikanje po prostoru, kot smo vajeni pri najboljših modelih tudi Dreame z najnovejšim LDS 3 senzorjem in SLAM algoritmom čiščenja. Opcija suhega in mokrega čiščenja, elektronski, 3-stopenjski nadzor nad vodo, aplikacija omogoča shranjevanje več map za različna nadstropja, edino področje kjer Viomi V3 ostaja v prednosti je mokro čiščenje, kjer je zaradi Y paterna čiščenja, ki posnema ročno pomivanje tal še učinkovitejši.
Sesalna moč: 3.000 Pa | Algoritem čiščenja: S.L.A.M. + LDS | Št. senzorjev: 13 | Mokro čiščenje: da | Velikost koška: 570ml | Velikost posodice za vodo: 270ml |  Kombinirana posodica: / | Aplikacija za Android/iOS: da | Baterija: 5.200mAh | Premagovanje ovir: do 2 cm | Teža: 3.8 kg | Dimenzije: 35.00 x 35.00 x 9.68 cm |
Novejši MAX model prinaša višjo sesalno moč, posodobljeno aplikacijo z malo več funkcionalnosti, trenutno super cena v akciji:

360 S7 Pro - model novejše generacije, zelo dober model za zmerno ceno (suho in mokro čiščenje)
Naslednik modela S6 in nadgradnja modela S7, ki je bil odlična alternativa izjemnega Roborock S50 modela tudi letos predstavlja zelo močno alternativo novemu Roborock S6 modelu. Oba z nekoliko nižjo sesalno močjo pri 2.000Pa, a najnaprednejšo tehnologijo ki omogoča najvišjo učinkovitost čiščenja, uporabnikom najbolj prijazna aplikacija z najnaprednejšo funkcionalnostjo, podobno kot pri Roborock S6 modelu (trenutno edina modela na trgu) višinsko samodejno prilagodljiva vrtljiva krtačka, zaznavanje posodice za mokro čiščenje in avtomatsko izbiranje primernega programa čiščenja, avtomatsko zapiranje vode, ko se sesalnik ne premika, nadzor preko Alexe itd. Dobre naslednik modela 360 S6 torej, z ne pretirano višjo ceno in odlična alternativa novemu Roborock S6 modelu.
Sesalna moč: 2.200 Pa | Algoritem čiščenja: S.L.A.M. + LDS | Št. senzorjev: 14 | Mokro čiščenje: da | Velikost koška: 570ml | Velikost posodice za vodo: 150ml | Aplikacija za Android/iOS: da | Baterija: 3.200mAh | Premagovanje ovir: do 2 cm | Teža: 3.6 kg | Dimenzije: 35.00 x 35.00 x 10.00 cm | test sesalnika |

360 S10 - najnaprednejši, najboljši nizek robotski sesalnik na trgu (suho in mokro čiščenje)
Zadnji model podjetja 360 iz leta 2021 in trenutni flagship model podjetja prinaša kar nekaj izboljšav in napredne tehnologije v primerjavi s svojimi predhodniki. Najvišja sesalna moč pri 3300P med vsemi 360 modeli, največja posodica za vodo pri 520ml med vsemi modeli na trgu, 500ml velik košek za smeti, velika 5000mAh baterija, avtomatsko zaznavanje in umikanje proprogam pri mokrem čiščenju, shranjevanje do 10 map za urejanje, vgrajen LIDAR laserski senzor v notranjost robota in posledično najnižji tovrstni model na trgu pri 8.5cm višine, izjemno tiho delovanje, možnost uporabe vrečke za smeti in "no dust" čiščenje, kar je odlično za alargike in bolj občutljive na prah, elektronski večstopenjski nadzor nad vodo, prvič na robotskih sesalnikih Bluetooth in ne WiFi povezava s telefonom, top aplikacija in uporabniška izkušnja ter najnpomembneje, novi, tehnološko najnaprednejši sistem LIDAR tehnologije s trojnim senzorjem (1x LDS + 2x OLS) in posledično najboljše zaznavanje okolice in predmetov (tudi najmanjših) med vsemi modeli na trgu. Top model za zmerno ceno.
Sesalna moč: 3.300 Pa | Algoritem čiščenja: S.L.A.M. + LDS + OLS | Št. senzorjev: / | Mokro čiščenje: da | Velikost koška: 500ml | Velikost posodice za vodo: 520ml | Aplikacija za Android/iOS: da | Baterija: 5.000mAh | Premagovanje ovir: do 2 cm | Teža: 3.8 kg | Dimenzije: 35 x 35 x 8.5 cm |

Xiaomi Mi Mop 2 Ultra - odličen robotski sesalnik z LDS + TOF navigacijo (suho in mokro čiščenje)
Tudi Xiaomi je pridružil model robotskega sesalnika z kombinirano navigacijo in model Mop 2 Ultra predsatvlja njihov najbolši tovrstni model. Je konkurenca 360 S10 modelu, ki je še za odtenek naprednejši in občutno nižji a tudi Xiaomijev model sodi v sam vrh ponudbe tovrstnih sesalnikov. Vgrajen ima laserski (LDS) senzor in kamero (TOF), kar pomeni nekoliko naprednejšo, natančnejšo navigacijo s prepoznavanjem predmetov, visoko sesalno moč pri sicer tovarniško rahlo nerealnih 4000Pa, nadpopvrečno 5.200mAh baterijo, elektronski 3-stopensjki nadzor nad vodo, opcija sesanja, mokrega čiščenja in kombiniranega čiščenja, priložena je 2v1 posodica 550ml + 200ml, povežemo ga z Xiaomijevo aplikacijo Mi Home, podpira Amazon Alexo in Google pomočnika. Mop 2 Ultra model  ima še opcijsko samočistilno postajo, kar bo razveselilo mnoge kupce, sploh tiste z alergijami ali občutljive na prah.
Sesalna moč: 4.000 Pa | Algoritem čiščenja: S.L.A.M. (LDS + TOF) | Št. senzorjev: 16 | Mokro čiščenje: da | Velikost koška: 550ml | Velikost posodice za vodo: 200ml | Aplikacija za Android/iOS: da | Baterija: 5.200mAh | Premagovanje ovir: do 2 cm | Teža: 4.1 kg | Dimenzije: 35 x 35 x 9.9 cm |

Roborock S7 - najbolj izpopolnjen robotski sesalnik na trgu (suho / mokro čiščenje) - TOPBUY
Zadnji model iz proizvodnje Roborocka sliši na ime S7 in predstavlja nadgradnjo vseh lanskih modelov višjega ranga (S6, S5 Max, S6 MaxV). Okoli prihajajočega modela je bilo dosti napisanega, saj obljublja kar nekaj inovativnih rešitev (Sonic Mopping, Mop Pressure 600g, Ultrasonic Carpet Detection, Auto-Lifting Conveinence, Child and Pet Lock, Mrežni patern čiščenja, All-Rubber Brush, Upgraded Floating Brush, Opcijska samočistilna polnilna postaja), zato se ne gre čuditi, če bodo tudi marsikaterega, že obstoječega lastnika robotskega sesalnika starejše generacije, zasrbeli prsti (beri: se bo pojavila želja po nakupu novega modela). Kot na mnogih drugih področjih tudi proizvajalci robotskih sesalnikov ne spijo na lovorikah, temveč razmišljajo o razvoju, napredku, o smiselnih nadgradnjah novih funkcionalnosti, ki bi robotske sesalnike ponesle še na višji nivo in tako uporabnikom ponudile še bolj kompleksno in celovito uporabniško izkušnjo, več info 
Sesalna moč: 2.500 Pa | Algoritem čiščenja: S.L.A.M. + LDS | Št. senzorjev: 14 | Mokro čiščenje: da | Velikost koška: 460ml | Velikost posodice za vodo: 290ml | Aplikacija za Android/iOS: da | Baterija: 5.200mAh | Premagovanje ovir: do 2 cm | Teža: 3.5 kg | Dimenzije: 35.30 x 35.00 x 9.65 cm | test sesalnika |

Roborock Q7 Max - naslednik izjemnega S5 Max modela (suho / mokro čiščenje) - BESTBUY
Najnovejši model podjetja Roborock po nekaj letih prinaša evolucijo modela S5 Max, ki na kar nekaj področjih prinaša veliko pomembnih izboljšav. Q7 Max ima bistveno višjo sesalno moč pri 4200Pa, ima večjo posodico za prav in občutno večjo posodico za vodo. Novost je električni nadzor nad vodo kjer je nastavljivo mokrenje v kar 30 nivojih! Novejši in napredjenši LoDAR sistem zaznavanja, načrtovanja in premikanja po prostoru, učinkovitejša in vzdržljivejša gumijasta rotacijska krtačka, naprednejša aplikacija z 3D izrisom stanovanja ter pričakovino visoka učinkovitost čiščenja, stabilno delovanje in top uporabniška izkušnja. Novi Q7 Max ponuja tudi govorni nadzor preko Amazon Alexe, Google Home in Apple Siri pomočnika.
Sesalna moč: 4.200 Pa | Algoritem čiščenja: S.L.A.M. + LDS | Mokro čiščenje: da | Velikost koška: 470ml | Velikost posodice za vodo: 350ml | Aplikacija za Android/iOS: da | Baterija: 5.200mAh | Premagovanje ovir: do 2 cm | Teža: 3.5 kg | Dimenzije: 35.30 x 35.00 x 9.65 cm

Roborock Q7 Max Plus - model s samočistilno postajo (suho / mokro čiščenje) - BESTBUY
V osnovi model Q7 Max, ki pa ima namesto klasične polnilne postaje v paketu samočistilno postajo, ki shrani 2.5L smeti, kar pomeni da bomo lahko do 2 mesecev brez skrbi, čiščenje ne bo potrebno, ko pa se samočistilna postaja napolni bomo v zaprtem sistemu le zavrgli polno vrečko in jo zamenjali z novo.
Najnovejši model podjetja Roborock po nekaj letih prinaša evolucijo modela S5 Max, ki na kar nekaj področjih prinaša veliko pomembnih izboljšav. Q7 Max ima bistveno višjo sesalno moč pri 4200Pa, ima večjo posodico za prav in občutno večjo posodico za vodo. Novost je električni nadzor nad vodo kjer je nastavljivo mokrenje v kar 30 nivojih! Novejši in napredjenši LoDAR sistem zaznavanja, načrtovanja in premikanja po prostoru, učinkovitejša in vzdržljivejša gumijasta rotacijska krtačka, naprednejša aplikacija z 3D izrisom stanovanja ter pričakovino visoka učinkovitost čiščenja, stabilno delovanje in top uporabniška izkušnja. Novi Q7 Max ponuja tudi govorni nadzor preko Amazon Alexe, Google Home in Apple Siri pomočnika.
Sesalna moč: 4.200 Pa | Algoritem čiščenja: S.L.A.M. + LDS | Mokro čiščenje: da | Velikost koška: 470ml | Velikost posodice za vodo: 350ml | Aplikacija za Android/iOS: da | Baterija: 5.200mAh | Premagovanje ovir: do 2 cm | Teža: 3.5 kg | Dimenzije: 35.30 x 35.00 x 9.65 cm

Roborock S7+ - najbolj izpopolnjen robotski sesalnik na trgu (suho / mokro čiščenje) - TOPBUY
Model Roborock S7+ je enak modelu S7 a vključuje tudi samočistilno postajo, ki shrani 1.8L smeti, kar pomeni da bomo lahko do 2 mesecev brez skrbi, čiščenje ne bo potrebno, ko pa se samočistilna postaja napolni bomo v zaprtem sistemu le zavrgli polno vrečko in jo zamenjali z novo.
Zadnji model iz proizvodnje Roborocka sliši na ime S7 in predstavlja nadgradnjo vseh lanskih modelov višjega ranga (S6, S5 Max, S6 MaxV). Okoli prihajajočega modela je bilo dosti napisanega, saj obljublja kar nekaj inovativnih rešitev (Sonic Mopping, Mop Pressure 600g, Ultrasonic Carpet Detection, Auto-Lifting Conveinence, Child and Pet Lock, Mrežni patern čiščenja, All-Rubber Brush, Upgraded Floating Brush, Opcijska samočistilna polnilna postaja), zato se ne gre čuditi, če bodo tudi marsikaterega, že obstoječega lastnika robotskega sesalnika starejše generacije, zasrbeli prsti (beri: se bo pojavila želja po nakupu novega modela). Kot na mnogih drugih področjih tudi proizvajalci robotskih sesalnikov ne spijo na lovorikah, temveč razmišljajo o razvoju, napredku, o smiselnih nadgradnjah novih funkcionalnosti, ki bi robotske sesalnike ponesle še na višji nivo in tako uporabnikom ponudile še bolj kompleksno in celovito uporabniško izkušnjo, več info v povezavi
Sesalna moč: 2.500 Pa | Algoritem čiščenja: S.L.A.M. + LDS | Št. senzorjev: 14 | Mokro čiščenje: da | Velikost koška: 460ml | Velikost posodice za vodo: 290ml | Aplikacija za Android/iOS: da | Baterija: 5.200mAh | Premagovanje ovir: do 2 cm | Teža: 3.5 kg | Dimenzije: 35.30 x 35.00 x 9.65 cm | test sesalnika |

Roborock S7 Pro Ultra - najbolj izpopolnjen robotski sesalnik na trgu (suho / mokro čiščenje)
Model Roborock S7 Pro Ultra je v osnovi enak modelu S7 MaxV (brez TOF kamere) z 5100Pa sesalne moči in vključuje tudi najnaprednejšo 3v1 samočistilno postajo, ki poskrbi tako za samopraznenje koška za smeti kot tudi čiščenje krpice za mokro čiščenje ter avtomatsko praznjenje (umazane vode) in polnjenje (sveže vode) posodice za vodo, kar pomeni da bo sesalnik  v vseh načinih čiščenja deloval povsem avtonomno kar 1-2 meseca, saj čiščenje ne bo potrebno, ko pa se samočistilna postaja napolni bomo v zaprtem sistemu le zavrgli polno vrečko in jo zamenjali z novo ter iz samočistilne postaje odlili umazano vodo ter dolili svežo vodo. Model je precej podoben letošnjemu flagship modeli S7 MaxV Ultra, z razliko da je malo cenejši a brez vgrajene TOF kamere, deluje klasično preko radarskega LIDAR senzorja.
Zadnji model iz proizvodnje Roborocka sliši na ime S7 in predstavlja nadgradnjo vseh lanskih modelov višjega ranga (S6, S5 Max, S6 MaxV). Okoli prihajajočega modela je bilo dosti napisanega, saj obljublja kar nekaj inovativnih rešitev (Sonic Mopping, Mop Pressure 600g, Ultrasonic Carpet Detection, Auto-Lifting Conveinence, Child and Pet Lock, Mrežni patern čiščenja, All-Rubber Brush, Upgraded Floating Brush, Opcijska samočistilna polnilna postaja), zato se ne gre čuditi, če bodo tudi marsikaterega, že obstoječega lastnika robotskega sesalnika starejše generacije, zasrbeli prsti (beri: se bo pojavila želja po nakupu novega modela). Kot na mnogih drugih področjih tudi proizvajalci robotskih sesalnikov ne spijo na lovorikah, temveč razmišljajo o razvoju, napredku, o smiselnih nadgradnjah novih funkcionalnosti, ki bi robotske sesalnike ponesle še na višji nivo in tako uporabnikom ponudile še bolj kompleksno in celovito uporabniško izkušnjo, več info v povezavi
Sesalna moč: 5.100 Pa | Algoritem čiščenja: S.L.A.M. + LDS | Mokro čiščenje: da | Velikost koška: 400ml | Velikost posodice za vodo: 200ml | Aplikacija za Android/iOS: da | Baterija: 5.200mAh | Premagovanje ovir: do 2 cm | Teža: 5 kg | Dimenzije: 35.30 x 35.00 x 9.65 cm | test sesalnika | Samočistilna 3v1 postaja: da | teža postaje: 17kg | velikost postaje: 56 × 40 × 24 cm  |

Mamibot EXVAC 890 Glory +  model s samoč. postajo za zmerno ceno (suho in mokro čiščenje)
Ameriško podjetje Mamibot iz leta 2013 na trgu robotskih sesalnikov ni novinec, predvsem pa še po mnogih letih predstavljajo cenovno najkonkurenčnejše modele, ki se na večini področij lahko kosajo z dražjimi modeli. Podjetje je sicer specializirano za proizvodnjo robotskih naprav ter naprav za čiščenje doma in okolice, v naboru izdelkov imajo še baterijske sesalnike, robotske pomivalce oken, robotske kosilnice, UV čistilce ...
Model Exvac 890 predstavlja najnaprednejši in najzmogljivejši model podjetja, ki vključuje še samočistilno postajo. Izjemnih, mogoče tovarniško malo napihnjenih 4.000Pa sesalne moči, a visoka učinkovitost čiščenja, za razliko od cenejših bratov tokrat velika 5.200mAh baterija za večje stanovanjske površine, najnaprednejši senzorji in algoritmi čiščenja. Hibridni model vključuje tudi UV sterilizacijo, katere učinkovitost je sicer vprašljiva, a na voljo je. Jasno, suho in mokro čiščenje s priloženima posodicama za smeti in vod velikosti 600ml in 370ml, 3-stopenjsko mokrenje ter napredna in zmogljiva aplikacija, omeniti pa gre nekoliko nižjo zasnovo od konkurenčnih Lidar modelov, kar bo marsikomu prišlo prav.
Sesalna moč: 4.000 Pa | Algoritem čiščenja: S.L.A.M. + LDS | Št. senzorjev: ? | Mokro čiščenje: da | Velikost koška: 600ml | Velikost posodice za vodo: 370ml |  Kombinirana posodica: / | Aplikacija za Android/iOS: da | Baterija: 5.200mAh | Premagovanje ovir: do 2 cm | Teža: 3 kg | Dimenzije: 33.00 x 33.00 x 8.9 cm |

Roidmi Eve Plus - odličen poceni model s samočistilno postajo (suho in mokro čiščenje) 
Podjetje Roidmi izpod okrilja Xiaomija sicer precej poznano, cenjeno in uveljavljeno na področju naprav za čiščenje doma, še posebej iz področja baterijskih sesalnikov, kateri so res izjemno kvalitetni in učinkoviti, ki pa se z letošnjim letom podaja tudi na trg robotskih sesalnikov in to z naskokom, saj model, prvi in edini, ki ga ponujajo, vsebuje tehnologijo in specifikacije sicer konkurenčno bistveno dražjih modelov.
Njihov model Plus, s samočistilno postajo se tako postavlja ob bok modelom iRobot Roomba i7+, S9+, Viomi S9, Proscenic M8 Pro in glede na ponujeno in res konkurenčno ceno postavlja nove standarde cenovne politike tovrstnih modelov. Omenjena postaja, ki samodejno čisti košek za prah robotskega sesalnika pa ni praktična samo iz vidika, da nam prihrani ročno čiščenje, temveč nam pri omenjenem prihrani tudi nekaj nevšečnosti, saj pri ročnem praznenju koška vedno naokoli spustimo tudi nekaj mikro smeti, ki potujejo v zrak in se nato posedejo, pri omenjeni postaji pa gre za zaprt sistem, tudi ko je vreča samodejne postaje polna, odstranimo zaprto vrečo za smeti, ki jo enostavno in hitro odvržemo. Sicer pa model Roidmi Eve Plus tehnološko ponuja vse kar ponujajo današnji najzmogljivejši modeli na trgu. Izjemno visoka sesalna moč, najučinkovitejša kombinacija LDS senzorja in SLAM algortima, izjemno zmogljiva baterija, napredna in zmogljiva aplikacija itd ...
Sesalna moč: 2.700 Pa | Algoritem čiščenja: LDS + SLAM Ipnas | Št. senzorjev: 30 | Mokro čiščenje: da | Velikost koška: 3L | Velikost posodice za vodo: 250ml | Aplikacija za Android/iOS: da | Baterija: 5.200mAh | Premagovanje ovir: 2cm | Robot Teža: 3.6 kg | Dimenzije: 35 x 35 x 9.6cm | Postaja Teža: 2.7 kg | Postaja Dimenzije: 358*350*175mm |

iRobot Roomba i7+ - najboljša Roomba za še zmerno ceno
Težko ne omenimo verjetno najbolj popularnih robotskih sesalnikov proizvajalca iRobot, ki pa ga kljub širokemu naboru različnih modelov omenjamo tik pred zaključkom našega članka. Pa ne iz ignorance, da ne bo kdo narobe razumel (marsikdo, ki si Roombo lasti, bo namreč v tem trenutku verjetno zavil z očmi), temveč zaradi preprostega dejstva, saj s cenami in ponujeno tehnologijo, posledično učinkovitostjo čiščenja in uporabniško izkušnjo iRobot enostavno ni konkurenčen zgoraj omenjenim modelom. V vsakem cenovnem razredu se namreč najdejo bistveno boljše alternative, ki predstavljajo boljše razmerje robotskih sesalnikov glede na ceno, kvaliteto, funkcionalnost, učinkovitost čiščenja ter uporabniško izkušnjo.
Kljub omenjenemu pa model iRobot Roomba i7+ (posodobljen model 980) pritegne pozornost, saj je iRobot model ki samodejno izprazni košek (do 30x) in na daljše obdobje (nekaj tednov) ne potrebuje vzdrževanja, pomoči pri praznenju posodice s smetmi. Tudi na testih se omenjeni model odlično odreže. S.L.A.M. algoritem v kombinaciji z vgrajeno kamero sicer vzbuja nelagodje glede varnosti posnetkov svojega doma pri nekaterih, a dejstvo je, da je i7+ zelo učinkovit pri načrtovanju in premikanju po prostoru, posledično ima tudi visoko učinkovitost čiščenja. Tudi aplikacija je dobro zastavljena in uporabniku prijazna, iRobot model je še posebej učinkovit v stanovanjih z veliko dlake, saj zaradi drugačnega mehanizma spodnjih krtačk dlake ne navija, tudi pri več hišnih ljubljenčkih pa v primeru polnega koška slednjega sam izprazni. Kljub vsemu pa omenjena Roomba ne deluje tako zelo stabilno in učinkovito kot nekateri zgoraj omenjeni modeli, saj lastniki poročajo o kar nekaj "hroščih", ki poslabšajo uporabniško izkušnjo, a ne gre za nič drastičnega oz. za nevšečnosti, ki jih z programsko posodobitvijo ne bi mogli odpravit, nekoliko višja glasnost delovanja bo mogoče koga malo zmotila, sicer pa odlična opcija malo drugačnega, bolj samostojnega robotskega sesalnika, ki pa ga spremlja izjemno visoka cena, ki bo marsikoga odvrnila od nakupa, kar pa je tudi sicer težava vseh iRobot modelov.
Sesalna moč: 1.800 Pa | Algoritem čiščenja: S.L.A.M. + kamera | Št. senzorjev: ? | Mokro čiščenje: ne | Velikost koška: 700ml | Velikost posodice za vodo: / | Aplikacija za Android/iOS: da | Baterija: 3.300mAh | Premagovanje ovir: 2cm | Teža: 4 kg | Dimenzije: 35.00 x 35.00 x 9.2 cm | test sesalnika |

iRobot Roomba s9+ - najboljša Roomba in eden najboljših robotskih sesalnikov (suho čiščenje)
Za voljo vseh pristašev iRobot Roomba modelov omenjamo še njihov najnovejši, najzmogljivejši, najnaprednejši model, ki vsekakor sodi med omenjene najboljše robotske sesalnike na trgu. Ima pa eno zelo veliko težavo. Ceno. Pri 1300€ je namreč izjemno nekonkurenčen, saj v primerjavi z Roborock S7 modelom, ki je trenutno naš top izbor ne prinaša prav nobene dodane vrednosti, na določenih področjih je celo za njim, v kombinaciji s samočistilno postajo pa stane 50% (500€) več, kar bo marsikomu, razen res največjim pristašem znamke, enostavno preveč in tudi iz našega stališča popolnoma neupravičljivo. A jasno, drag in agresiven marketing potegne s seboj tudi višjo ceno. Če denar ni ovira vsekakor z nakupom S9+ ne zgrešite, če pa vam znamka ni prioriteta pa se za 2-3x nižjo ceno najde zelo primerljive alternative.
Sesalna moč: 2.500 Pa | Algoritem čiščenja: S.L.A.M. + kamera | Št. senzorjev: ? | Mokro čiščenje: ne | Velikost koška: 700ml | Velikost posodice za vodo: / | Aplikacija za Android/iOS: da | Baterija: ? | Premagovanje ovir: 2cm | Teža: 4 kg | Dimenzije: 35.00 x 35.00 x 9.2 cm | test sesalnika |

Roidmi EVA - ugodnejša alternativa Roborock S7 MaxV modelu (suho/mokro čiščenje)
Podjetje Roidmi izpod okrilja Xiaomija sicer precej poznano, cenjeno in uveljavljeno na področju naprav za čiščenje doma, še posebej iz področja baterijskih sesalnikov, kateri so res izjemno kvalitetni in učinkoviti, ki pa se z letošnjim letom podaja tudi na trg robotskih sesalnikov in to z naskokom, saj model, prvi in edini, ki ga ponujajo, vsebuje tehnologijo in specifikacije sicer konkurenčno bistveno dražjih modelov.
Najnovejši model EVA gre po stopinjah najprestižnejšega Roborock modela, ki trenutno velja za robotski sesalnik št.1, ko govorimo o avtonomnem čiščenju doma, saj s samočistilno postajo, ki poskrbi poleg koška za smeti s predelom za čisto in umazano vodo še za avtonomno mokro čiščenje s samodejnim čiščenjem krpice. Če izvzamemo nekaj izjemnih naprednih lastnosti in funkcionalnosti Roborock modela nam cenejši Roidmi model EVA v osnovi nudi podobno fucnkionalnost za bistveno ugodnejšo ceno. Ima sicer občutno nižjo sesalno moč, nima vgrajene kamere, posledično ne prepoznava predmetov in se ne izogiba tudi majhnim predmotom kot Roborock, po drugi strani pa večjo samočistilno postajo, deluje avtonomno še nekoliko dlje, ima tudi rotacijski krpici za mokro čiščenje, kar pomeni da bo pri trdovratnih madežih še nekoliko bolj učinkovit, predvsem pa ima bolj prijazno ceno.
Sesalna moč: 2.500 Pa | Algoritem čiščenja: S.L.A.M. + kamera | Št. senzorjev: ? | Mokro čiščenje: ne | Velikost koška: 700ml | Velikost posodice za vodo: / | Aplikacija za Android/iOS: da | Baterija: ? | Premagovanje ovir: 2cm | Teža: 4 kg | Dimenzije: 35.00 x 35.00 x 9.2 cm | test sesalnika |

Ecovacs Deebot X1 Omni - konkurenca Roborock S7 MaxV Ultra modelu (suho/mokro čiščenje)
Podjetje Ecovacs na področju robotskih sesalnikov ni novinec temveč sodi med najbolj uveljavljene globalno nekoliko manj znane znamke. Njihov razvoj robotskih sesalnikov sega že 25 let nazaj, zato ne čudi da zadnja leta podjetje navdušuje s svojimi modeli ter posega tudi na področje najbolj inovativnih, najnaprednejših in najzmogljivejših modelov.
Njihov najdražji a najzmogljivejši in najnapredjenjši model je direktna konkurenca izjemnemu Roborock S7 MaxV Ultra modelu in po večini lastnosti sta kar tam tam, največja razlika pa se kaže v načinu mokrega čiščenja, medtem ko Roborock navdušuje z vibracijsko krpico, Ecovacs pristopa k mokremu čiščenju po sistemu dveh rotacijskih krtačk. Kljub na papirju izjemnim lastnostim v praksi glede navigacije in učinkovitosti čiščenja ni povsem na nivoju Roborock MaxV modela (razen pri mokrem čiščenju), je pa nekoliko cenejši in modernejšega izgleda. Poleg tega Roborock dvigne krpico za mokro čiščenje na preprogah, medtem ko se Ecovacs model preprogam pri mokrem/kombiniranem čiščenju povsem izogne, po drugi strani pa v ceni že vključuje elektronsko gretje, posledično sušenje nameščenih rotacijskih krtačk, medtem ko je pri Roborocku komponenta doplačljiva . Sicer pa overall dober model v skladu z najnaprednejšimi robotskimi sesalniki na trgu.
Sesalna moč: 5.000 Pa | Algoritem čiščenja: S.L.A.M. + kamera | Mokro čiščenje: da | Velikost koška: 400 ml | Velikost posodice za vodo: 80 ml | Aplikacija za Android/iOS: da | Baterija: 5.200 | Premagovanje ovir: 2cm | Teža: 4.3 kg | Dimenzije: 36.00 x 36.00 x 10.3 cm | Samočistilna 3v1 postaja: da | velikost postaje: 57 × 44 × 43 cm  |

Roborock S7 MaxV - najprestižnejši robotski sesalnik podjetja Roborock (suho in mokro čiščenje)
Linija MaxV se v primerjavi z ostalimi modeli razlikuje predvsem po dodani (TOF) kameri, preko katere dodatno zaznava in prepoznava tudi manjše predmete in se jim učinkovito izogne. Ima nekoliko višjo sesalno moč a najmanjši košek za smeti in posodico za vodo. Sicer po tehnologiji enak S7 modelu, kar pomeni da tudi samodejno prepozna, označi preproge in po potrebi dvigne krpico za mokro čiščenje. Sicer pa najdražji model podjetja nudi tudi vrhunske specifikacije, od izjemno visoke sesalne moči pri 5.100Pa, do velike 5200mAh baterije in možnosti čiščenja prostorov do 300m2, izjemno učinkovito suho in mokro čiščenje, vrhunsko aplikacijo in uporabniškov izkušnjo. Če denar ni ovira, imate po tleh veliko majhnih predmetov, kablov ipd. bo Roborock serija S7 MaxV povsem na mestu, na voljo pa imamo še model PLUS in ULTRA, pri dodaja samočistilno postajo za suho čiščenje, ULTRA pa dodatno še samočistilno postajo za mokro samočiščenje z dvema posodicama za vodo, umazano in čisto.
Sesalna moč: 5.100 Pa | Algoritem čiščenja: S.L.A.M. + LDS + TOF | Mokro čiščenje: da | Velikost koška: 400ml | Velikost posodice za vodo: 200ml | Aplikacija za Android/iOS: da | Baterija: 5.200mAh | Premagovanje ovir: do 2 cm | Teža: 3.7 kg | Dimenzije: 353 x 350 x 96.5 mm |

Model Roborock S7 MaxV Plus prinaša samočistilno postajo za suho čiščenje, kar pomeni da se sesalnik po vsakem opravljenem čiščenju, ko se vrne na postajo samodejno izprazni. V polnilni postaji je nameščena 2,5 litrska vrečka za smeti, po podobnem principu kot v električnih sesalnikih in zadošča za 1 do 2 mesece čiščenja posodice za smeti v sesalniku. Samočistilna postaja bo skoraj obvezna oprema za alergike in pljučne bolnike, pa tudi tiste bolj občutljive, ki jim prah pogosto povzroča dodatne nevšečnosti. Ali zgolj tiste bolj lene sorte, med katere se uvrščamo tudi sami in ki najraje vidimo da imamo z tovrstnimi aprati čim manj dela. Z uporabo samočistilne postaje se torej izognemu prahu v prostoru, saj je sistem praznjenja posodice za smeti v robotskem sesalniku, kot tudi odstranjevanje vreče za smeti, v popolnoma zaprtem sistemu in pri celotnem procesu prah ne uhaja po prostoru, kot se sicer zgodi pri ročnem čiščenju posodice za smeti.
Povsem na vrhu ponudbe pa ima model Roborock S7 MaxV ULTRA, ki poleg že omenjene samočistilne postaje pri PLUS modelu tokrat vsebuje še sistem za samočiščenje in praznjenje posodice za vodo. Dražja samočistilna postaja samodejno dozira čisto vodo, iz sesalnika izprazni umazano vodo, samodejno umije krpico za mokro čiščenje, sesalnik se po potrebi med čiščenjem samodejno vrača na polnjenje/praznjenje vode, poleg tega pa na intervale tudi samodejno čisti krpico za mokro čiščenje, da se tla ves čas umivajo s čisto krpico. Sistem je drag, a gre trenutno za najbolj dovršen, samodejen sistem čiščenja na trgu in če želimo trenutno najnaprednejšo tehnologijo na trgu in robotski sesalnik, ki bo deloval kolikor se le da avtonomno, je Roborock S7 MAxV Ultra pravi naslov.

Ostali robotski sesalniki (modeli z dobro ceno vredni omembe)
Poleg omenjenih modelov, ki jih izpostavljamo in predstavljajo najboljši nakup z razmerjem kvaliteta, zmogljivbost, učinkovitost, funkionalnost in predvsem na overall uporabniško izkušnjo, pa je včasih v dobrih akcijah na voljo še kopica zanimivih modelov, ki jih v teh dnevih Črnega Petka 2022 izpostavljamo, zaradi res dobre cene.