Zbrali smo največkrat nagrajene oglase, ki so na člane žirij letošnjega Zlatega bobna naredili največji vtis.

Zbrali smo največkrat nagrajene oglase, ki so na člane žirij letošnjega Zlatega bobna naredili največji vtis.

Kaja Kovič novinarka Marketing Magazina

MASTERCARD IN MCCANN POLJSKA: KJE SE USTALITI

Kampanja je bila vzpostavljena po začetku rusko-ukrajinske vojne, z njo pa so želeli pomagati pribežnikom, da poiščejo in zaživijo novo poglavje na Poljskem, obenem pa okrepiti ekonomijo malih poljskih mest, v katerih je primanjkovalo delovne sile. Poljska je po izbruhu vojne sprejela več beguncev kot kateri koli druga država, in sicer skoraj 10 milijonov. Zatočišča so seveda iskali v večjih poljskih mestih, ki so bila že tako prenasičena, to pa je povzročilo povišanje najemnin, večjo konkurenco za delovna mesta in dvig inflacije. Mastercard se je odločil ublažiti te izzive s spletnim in mobilnim orodjem, ki vodi begunce do obetavnejših območij na Poljskem, kjer si lahko ustvarijo novi dom. Platformo je do zdaj uporabilo več sto tisoč ljudi.

BARILLA IN LEPUB ITALIJA: PASIVNO KUHANJE

V času gospodarske krize, ko ljudje iščejo načine za zmanjšanje porabe plina in elektrike, je italijanska živilska znamka Barilla s pomočjo agencije LePub Italija (Publicis Italija) in revije Toilet Paper ljudi navdihnila, kako lahko skuhajo testenine na pasiven način. Tehnika predvideva izklop štedilnika dve minuti po tem, ko uporabnik potopi testenine v vrelo vodo,  potem pa pusti, da se kuhajo na ugasnjenem štedilniku. Tovrstna priprava traja nekaj minut dlje, a porabi 80 odstotkov manj energije. Barilla je kampanjo pospremila z istoimensko pametno napravo, ki se poveže z mobilnim telefonom in je izdelana iz biološko razgradljive bioplastike in ekoloških baterij.
UKRAJINSKO MINISTRSTVO ZA ZUNANJE ZADEVE IN SAATCHI & SAATCHI UKRAJINA: DOBRODELNA BOŽIČNA PESEM

Ob lanskem božiču je agencija Saatchi & Saatchi Ukrajina preoblikovala znano besedilo božične pesmi Shchedryk v Carol for the Charity. S pesmijo so pozvali javnost, naj uporabi aplikacijo Shazam za iskanje pesmi in tako s simboličnim zneskom prispeva za pomoč ukrajinskim otrokom. Pesem so posneli glasbena skupina Taras Topolya, ukrajinski ljudski zbor Veryovka in otroški folklorni ansambel Zernyatko med množičnimi raketnimi napadi novembra 2022 v Kijevu. Pesem so premierno predvajali na božični večer, izvajalci pa so pesem zapeli tudi v živo pred novoletnim govorom predsednika Zelenskega na nacionalni televiziji. Za pomoč ukrajinskim otrokom so zbrali več milijonov evrov, pesem pa je imela več kot milijon predvajanj na pretočnih platofrmah in radijskih postajah.

ZIKARON BASALON IN MCCANN TEL AVIV: BOJ, DA SE SPOMNIMO

Organizacija Zikaron BaSalon je z agencijo McCann Tel Aviv ustvarila kampanjo, s katero so želeli ohraniti zgodbe preživelih v antisemitskih holokavstih. Projekt so vzpostavili, ker so antisemitski incidenti leta 2022 dosegli najvišjo raven v zgodovini, svetovno razumevanje grozot holokavsta pa postaja vse šibkejše – in to ne le v svetovnem nazoru, temveč tudi v Izraelu, zlasti pri mlajši generaciji. Kampanja je ohranila zgodbe preživelih tako, da so jih vključili v najbolj priljubljeno videoigro o drugi svetovni vojni, Call of Duty World War II.

Na izraelski državni dan spomina na holokavst (aprila 2023) so moči združili preživeli holokavsta in najboljši izraelski igralci Call of Duty World War II. ter javnosti skupaj preko prenosa igrice v živo pripovedovali o resničnih izkušnjah, opredelili ključne trenutke, kraje in dogajanje ter jih opomnili, da ti trenutki niso bili igra, ampak resnične grozote, ki so jim drastično spremenile življenje. Videoposnetke so delili tudi v šolah, zdaj pa Amazon Prime na njihovi osnovi snema dokumentarno serijo.

VIR: MM