S katerimi zgodbami smo začeli in končali dolge januarske dneve? Kaj je po presoji novinarjev bilo najbolj pomembno v politiki, gospodarstvu, družabni smetani?

2012 je bilo prestopno leto, ki se je po gregorijanskem koledarju začelo na nedeljo. Dogajalo se je marsikaj, od suše do poplav in ostalih naravnih katastrof, od olimpijskih iger do konca sveta, od predsedniških volitev do vseslovenske vstaje. Dogodki, ki smo jih v Sloveniji na googlu največkrat kliknili, so bili začetek predvajanja Planet TV, evropsko prvenstvo v nogometu, Gostilna išče šefa, Ljubljanski maraton, erotični film Gremo mi po svojo, varčevalni ukrepi v javnem sektorju, pocenitev zemeljskega plina... V tujini je bilo popolnoma drugače. Največ klikov so beležile zgodbe o skoku iz vesolja, Pussy Riot, spolnem škandalu na univerzi Penn State, ameriških predsedniških soočenjih, Costi Concordii, fotografijah gole Kate Middelton, orkanu Sandy in o olimpijskih igrah v Londonu.

google.com/search


Vrnimo se na naš mesečni pregled, osredotočimo se na januar, 2012


V rubriki udarne novice in zgodbe iz arhiva vrtimo čas nazaj; potujemo 10 let v preteklost in preverjamo teme, ki so se najpogosteje pojavljale na naslovnicah dnevnih časopisov in odpirale televizijske informativne oddaje. Gre za pregled in ne znanstveno raziskovanje.  V našem sistemu eClipLIVE smo skupno zabeležili 51 različnih tem, ki so plasirane kot prve, udarne novice in zgodbe. Zaradi večje preglednosti nismo beležili dobesednih naslovov, ampak smo jih razvrstili po tematskih sklopih, ki smo jih poimenovali glede na njihovo vsebino. Absolutno največji odstotek je zavzela tema o izbiri kandidata za mandatarja in sestava koalicije. Tiste teme, ki so se v določenem mediju pojavljale manj intenzivno, nismo posebej obravnavali.

pressclipping.si/prijava

NAJBOLJ POGOSTE TEME:
Izbira kandidata za mandatarja in sestavi koalicije
Maribor - Evropska prestolnice kulture 2012
Objave o javnih financah oz. javnem primanjkljaju
Objave o umiku Mercatorjeve ponudbe za prevzem Pivovarne Laško
Objave o srečanju predsednikov parlamentarnih strank
Tekmovanje na evropskem prvenstvu v rokometu, v Srbiji
Izžrebana rekordna sedmica, Loterija Slovenije
Tekmovanje za Zlato lisico
Robert Kranjec je slavil na prvi tekmi v poletih za svetovni pokal
Mineva 10 let, odkar se je Tina Maze prvič povzpela na zmagovalni oder
Nasedla potniška ladja Costa Concordia

V januarju 2012 so pri časniku Delo največjo površino namenili izbiri kandidata za mandatarja in sestavi koalicije. Predsednik republike Danilo Türk je po opravljenih pogovorih s poslanskimi skupinami državnemu zboru predlagal, naj mandat za sestavo vlade podeli Zoranu Jankoviću. Na glasovanju je prejel le 42 glasov poslancev. Sledil je novi krog pogovorov ter Türkov predlog, da stranke za mandatarja podprejo bankirja Marka Voljča, kar so takoj zavrnili v stranki SDS in NSi. Türkov predlog je pogorel v enem dnevu, začela pa so se pogajanja o vstopu DeSUS-a v desnosredinsko koalicijo. Kmalu so najvišji organi SDS, DLGV, SLS, NSi in Desusa potrdili koalicijsko pogodbo in jo naslednji dan tudi podpisali ter vložili predlog, da novi mandatar postane Janez Janša. Sledilo je glasovanje v državnem zboru in Janša je prejel 51 od obljubljenih 52 glasov. Nekaj več prostora je Delo namenilo tudi objavam o mariborskem prevzemu naslova Evropske prestolnice kulture 2012. Organizatorjem je kljub velikim težavam uspelo projekt EPK pripeljati do solidno zaokrožene celote. Sledile so objave o javnih financah oz. javnem primanjkljaju, za katerega bo šele marca znano, ali za leto 2011 znaša 4,6 ali 5,8 odstotka BDP. Tem objavam so sledile objave o umiku Mercatorjeve ponudbe za prevzem Pivovarne Laško, S tem je postalo jasno, da je bila namera za prevzem le obrambni manever pred nadležnim Agrokorjevim prevzemom. Sledile so objave o srečanju predsednikov parlamentarnih strank, na katerem so razpravljali tudi o izbiri arbitrov.

Naslovnice časnika Večer so veliko večino prostora namenile izbiri kandidata za mandatarja in sestavi koalicije. Z otvoritveno slovesnostjo na Trgu Leona Štuklja se je v soboto, 14. januarja v Mariboru tudi uradno začela Evropska prestolnica kulture 2012. Slovenska rokometna reprezentanca se je udeležila tekmovanja na evropskem prvenstvu v Srbiji. Nekajtedenske loterijske mrzlice je bilo konec, saj se je po 31 krogih brez sedmice v igri Loto v nedeljo zvečer vendarle našel nekdo, ki je obkrožil prave številke. Celotno tekmovanje Zlate lisice, ki se je odvijala v Kranjski gori je minilo v znamenju spora med Smučarsko zvezo Slovenije in ekipo Team to A-Maze, ki ga je sprožil predsednik zveze Tomaž Lovše minuli petek.

Na januarskih naslovnicah časnika Dnevnik so tudi največ prostora namenili izbiri kandidata za mandatarja in sestavi koalicije. Celotno tekmovanje Zlate lisice, ki se je odvijala v Kranjski gori je minilo v znamenju spora med Smučarsko zvezo Slovenije in ekipo Team to A-Maze, ki ga je sprožil predsednik zveze Tomaž Lovše minuli petek. Smučarski skakalec Robert Kranjec je slavil na prvi tekmi v poletih za svetovni pokal v Kulmu. 4. januarja mineva natanko deset let, odkar se je takrat 18-letna Tina Maze iz Črne na Koroškem prvič povzpela na zmagovalni oder, ko je bila druga na veleslalomu v Mariboru. Na toskanski obali je nasedla in se prevrnila potniška ladja Costa Concordia.

Najpogosteje pojavljane prve novice na osrednjih informativnih oddajah:
Izbira kandidata za mandatarja in sestava koalicije (58 objav), Nasedla luksuzna ladja Costa Concordia (4 objave), Aretacija zakoncev Mihaela in Alenke Karner (4 objave), Burja na zahodu Slovenije (3 objave), Smučarji skakalci (3 objave), Silvestrovanje na prostem v Sloveniji (2 objavi), Rekordna sedmica (2 objavi), Zlata Lisica (1 objava), Okuženo mleko iz dveh gorenjskih kmetij (1 objava), Lekarna Ljubljana izgubila ugled zaradi imenovanja Jakliča (1 objava), Srečanje predsednikov parlamentarnih strank (1 objava), Cene goriva (1 objava).

Kriterij za izbiro medijev, ki smo jih izbrali za naše raziskovanje je bila njihova branost ter gledanost po presoji naših analitikov. Izbrali smo tri dnevne časopise (Delo, Večer in Dnevnik) in tri osrednje informativne oddaje televizijskih hiš (TV Slovenija 1, Pop TV in A Kanal). Zabeležili smo katera je prva novica, ki je odprla televizijske informativne oddaje, pri tisku pa površino tistih novic oziroma zgodb, ki so na naslovnicah zajemale največjo površino, ter pri bralcu pritegnile največjo pozornost. Opozarjamo, da je to samo pregled in ne znanstveno raziskovanje.

💸Vrednost 1 Bitcoina je v januarju 2012 znašala 5,27 $

Boštjan Jaušovec, Press Clipping