V književnosti in življenju pisateljev prevladujejo nasprotujoče si sile v iskanju resnice.

Richard Millet, je povedal, da se zaveda, da je najbolj osovraženi pisatelj v Franciji, vendar to pripisuje zavisti kolegov, ki naj bi bili enolični in slabi pisci. Ambiciozni Richard Millet se je rodil v Beirutu in pristal v zgodovinsko revolucionarni Franciji. Uspelo se mu je povzpeti na mesto urednika - prestižne založbe Gallimard- kot velikemu ljubitelju knjig. Krščansko usmerjen Richard je kmalu začel pisati in izdajati knjige pri založbi, kjer je delal.

Res je, da večina pisateljev ni komunistov, vendar so več ali manj levo usmerjeni. Legendarni Sartre je bil komunist in Maoist. Milletov pristop k književnosti se zelo razlikuje od Sartrovega. Richard razume literaturo kot provokacijo in vir dohodka in do nedavnega, se nihče ni obregnil ob to dejstvo.

Reakcionar je pričel kritizirati multikulturalizem, migrante in častiti edinole funkcionalne družine svetovljanov v svojih knjigah. V trenutku, ko pa je napisal hvalnico (množičnemu morilcu) Andersu Breiviku v knjigi » Langue fantôme, suivi d'Éloge littéraire d'Anders Breivik,«  je letošnji nobelovki Annie Ernaux prekipelo. Začela je zbirati podpise med drugimi prestižnimi pisci za odstavitev fašističnega pisatelja Milleta. 120 pisateljev med njimi nobelovec Jean-Marie Gustave Le Clézio so se pridružili Ernauxjevi.

Richard Millet je bil odstavljen iz mesta urednika založbe Gallimard in še vedno vztraja s pisanjem, kjer pravi, da podajo svojo resnico. Izpod Milletovega peresa je izšla knjiga z naslovom Tuer (Ubiti. Ubiti ni vprašanje, to je dejanje).

 Vabljeni na predavanje o Richardu Milletu, v soboto 29.10., ob 19.uri na facebook messenguer (Nina Kosmac), s pisateljico Nino Kosmač.

Vir: Nina Kosmač