Občina Šempeter-Vrtojba 22. julija praznuje svoj občinski praznik. Na ta dan je leta 1998 Državni zbor Republike Slovenije sprejel odločitev, da kraja Šempeter pri Gorici in Vrtojba postaneta samostojna občina. V počastitev tega dogodka bo v četrtek, 20. julija 2023, ob 18.00 v Mladinskem centru v Vrtojbi potekala Slavnostna seja Občinskega sveta Občine Šempeter-Vrtojba.

Občina Šempeter-Vrtojba 22. julija praznuje svoj občinski praznik. Na ta dan je leta 1998 Državni zbor Republike Slovenije sprejel odločitev, da kraja Šempeter pri Gorici in Vrtojba postaneta samostojna občina. V počastitev tega dogodka bo v četrtek, 20. julija 2023, ob 18.00 v Mladinskem centru v Vrtojbi potekala Slavnostna seja Občinskega sveta Občine Šempeter-Vrtojba. Ob tej priložnosti bo zbrane nagovoril župan Občine Šempeter-Vrtojba, mag. Milan Turk, dogajanje pa bo z izbranim kulturnim programom obogatila kantavtorica Mojca Štoka – Moya ob akustični spremljavi kitarista Jana Baruce. Osrednji del dogajanja bo predstavlja podelitev nagrad letošnjim občinskim nagrajencem, ki jih je na svoji junijski seji izbral Občinski svet na podlagi predlogov Komisije za mandatna vprašanja, volitve in imenovanja. Prejemnika Nagrade za mlade sta Matija Skrt in Eva Faganelj iz Šempetra pri Gorici, priznanji Občine Šempeter-Vrtojba za leto 2023 pa prejmeta Kmetija Gorkič iz Vrtojbe in Vlasta Klančič iz Šempetra pri Gorici.


Komisija je letošnje predloge obrazložila takole:

  • Nagrado za mlade za uspehe in dosežke na področju matematike, na glasbenem področju in kot spodbuda za nadaljnje ustvarjalno delo prejme Matija Skrt (predlagatelj Gibanje Svoboda)

Mitja Skrt iz Šempetra pri Gorici je nizal uspehe na različnih tekmovanjih že v Osnovni šoli Ivana Roba številnimi. Ob zaključku je prejel nagrado šole za najboljšega učenca v svoji generaciji. Leta 2019 se je vpisal na splošni oddelek Gimnazije Nova Gorica, kjer je letos kot diamantni maturant zaključil srednješolsko izobraževanje. Študij bo predvidoma nadaljeval na Fakulteti za matematiko in fiziko FMF v Ljubljani. 
V srednji šoli je Skrt, ki se sprošča s tekom in prebiranjem knjig z matematično ter filozofsko vsebino, pokazal izredno zanimanje za višji nivo matematike in za reševanje matematičnih problemov. Začel se je samoizobraževati in se udeleževati priprav na matematično olimpijado pod okriljem Društva matematikov, fizikov in astronomov (dMFA) v Ljubljani. V letu 2022 je na mednarodni matematični olimpijadi (IMO 2022, Oslo, Norveška) prejel bronasto medaljo in s tem osvojil edino nagrado za Slovenijo. Bronasto medaljo je osvojil tudi na »Iranski geometrijski olimpijadi« (IGO oktober 2022). V letu 2023 je v Bukarešti na olimpijadi »Romunski matematični mojster« prejel pohvalo in s tem ponovno osvojil edino nagrado za slovensko ekipo. Tudi letos se je po uspešno opravljenih kvalifikacijah uvrstil v šestčlansko ekipo, ki Slovenijo zastopa na matematični olimpijadi na Japonskem. Na vsakoletnih državnih Vegovih tekmovanjih je dosegal zlata priznanja, letos je osvojil 1. mesto z vsemi možnimi točkami. Je tudi avtor publikacije: Dokazovanje neenakosti z uporabo metode Lagrangeevih množiteljev, ki bo izdana v tem šolskem letu v okviru Gimnazije Nova Gorica pod mentorstvom dr. Štefka Miklaviča s Fakultete za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije v Kopru.
V prostem času že od 6. leta obiskuje Podružnično Glasbeno šolo v Šempetru pri Gorici, kjer pod mentorstvom prof. Barbare Gorkič igra klasično kitaro in dosega izjemne rezultate, tako na državnem kot na mednarodnem nivoju. Med najpomembnejšimi dosežki so osvojitev naslova državnega prvaka na zadnjih treh državnih tekmovanjih TEMSIG, kjer je dvakrat dosegel vseh možnih 100 točk in udeležbo na mednarodnih tekmovanjih iz klasične kitare »Enrico Mercatalli«, kjer je dvakrat dosegel 1. nagrado in enkrat 2. nagrado.

  • Nagrado za mlade za uspehe in dosežke na glasbenem področju in kot spodbuda za nadaljnje ustvarjalno delo prejme Eva Faganelj  (predlagatelj Kulturno umetniško društvo Šempeter)

18-letna flavtistka Eva Faganelj  iz Šempetra pri Gorici je prečno flavto začela igrati pri sedmih letih v Glasbeni šoli Nova Gorica pri profesorju Armandu Mariuttiju. V tem obdobju je osvojila veliko prvih nagrad, in sicer na mednarodnem tekmovanju v Požarevcu leta 2016 in 2017 in na mednarodnem tekmovanju v Varaždinu leta 2017 in 2019. Na regijskem tekmovanju mladih glasbenikov Primorske 2016 je dosegla zlato priznanje. Na državnem tekmovanju TEMSIG je leta 2016 in 2019 prejela 1. nagrado in zlato plaketo.
Veliko uspehov je dosegla tudi kot članica zasedbe Trio Amicus. V 2017 so na mednarodnem tekmovanju v Požarevcu prejele 1. nagrado in istega leta v Ljubljani nastopile na dobrodelni reviji mladih glasbenikov Slovenije: Otroci otrokom. Leta 2018 so na mednarodnem tekmovanju Svirel in na TEMSIG prejele zlato plaketo ter 1. nagrado. 
Leta 2019 je uspešno opravila sprejemni preizkus in nadaljevala šolanje na Konservatoriju za glasbo in balet Ljubljana. Na RTV Slovenija je posnela program za mednarodno tekmovanje Concertino Praga 2019, kjer se je uvrstila v drugi krog tekmovanja. Leta 2020 je v sklopu koncerta Noč slovenskih skladateljev izvedla noviteto skladatelja Petra Šavlica: Urok za flavto in klavir. Naslednje leto je na online tekmovanju PaMus Flow osvojila prvo nagrado in 3. mesto. Na tekmovanju World Open Online Music Competition in na tekmovanju IMKA 1. mesto in prvo nagrado. Leta 2022 je na državnem tekmovanju TEMSIG prejela 3. nagrado in zlato plaketo. Udeležila se je tudi 5. internacionalnega programa Theobald Bőhm za flavto in alt flavto v Münchnu, kjer je prejela 3. nagrado. Udeležila se je tudi mednarodnega tekmovanja EMONA, kjer je prejela zlato priznanje, in tekmovanja na Nizozemskem, kjer je prejela 1. nagrado. 
Poleg tega sodeluje še v različnih orkestrih in komornih zasedbah, s katerimi koncertira po Sloveniji in se redno udeležuje mojstrskih tečajev pri svetovno priznanih flavtistih.
Eva je za delo na glasbenem področju, s številnimi koncerti in tekmovanji doma in v tujini, kot tudi v kulturnem življenju kraja Šempeter pri Gorici, prejela Škerjančevo nagrado Konservatorija za glasbo in balet Ljubljana za izjemne študijske uspehe in zasluge pri umetniškem uveljavljanju šole. Uspešna mlada glasbenica se letos osredotoča na sprejemne izpite evropskih glasbenih akademij. 

  • Priznanje Občine Šempeter-Vrtojba za prizadevanja na področju kmetijstva prejme Kmetija Gorkič (predlagatelja Lista Milana Turka in Socialni demokrati)

Kmetija Gorkič v Vrtojbi je pod vodstvom Blaža in Barbare Gorkič lep primer, kako pogum, želja po znanju in ljubezen do kmetovanja pišejo uspešne zgodbe. Ker se družbeni odnosi in pogledi na pridelavo hrane, kmetijstva in podeželja hitro spreminjajo, kmetija s tradicionalno pridelavo sadja in zelenjave pomembno prispeva h kakovosti bivanja in podobi domačega kraja. Odločitev za kmetovanje mladima zakoncema Gorkič predstavlja osebno poslanstvo in odgovornost za nadaljnji razvoj kraja. Je odločitev za strogo spoštovanje naravnih sistemov in ohranjanje zdravja tal, vode, rastlin in živali ter ravnovesja med njimi. Kmetija Gorkič deluje z namenom zagotavljanja varne in kakovostne hrane ter ustrezne stopnje samooskrbe. Pri kmetovanju varuje naravne vire in se ustrezno odziva na podnebne spremembe. Stremijo k ohranjanju tradicije in s tem podobe kraja.


  • Priznanje Občine Šempeter-Vrtojba za vidnejše dosežke na kulturnem področju prejme
    Vlasta Klančič (predlagatelj Kulturno umetniško društvo Šempeter)

Vlasta Klančič je skozi leta veliko prispevala in še prispeva k bogatenju kulture v Šempetru. Bila je soustanoviteljica Društva žena in deklet leta 2002. Kot članica Društva žena in deklet Šempeter je nastopala na številnih prireditvah v okviru občine, pomagala je zbirati stare besede ter obujati stare šege in navade. Skupaj z drugimi članicami je občinstvu predstavila Šempetrsko nošo in stare običaje. Sodeluje v Folklornem društvu Na placi.
Je aktivna članica Kulturno umetniškega društva Šempeter, kjer je več kot 10 let članica njegovega Upravnega odbora. Aktivna je pri Pustni sekciji KUD Šempeter, kjer sodeluje pri pripravi skupinske maske. Njena posebna strast pa je gledališko nastopanje. Bila je med ustanovitelji Dramske sekcije v okviru omenjenega društva, ki se je preimenovala v Gledališko skupino KUD Šempeter. Sodelovala je v več kot desetih gledaliških predstavah in za vlogo Angele Vončina v predstavi Čaj za dve Toneta Partljiča, leta 2014 dobila priznanje za najboljšo stransko žensko vlogo na medobčinskem Linhartovem srečanju. Kot neutrudna ljubiteljska kulturnica je vedno pripravljena sodelovati na kulturnih prireditvah v Šempetru in drugod. Kot prostovoljka je bila 20 let katehetinja v šempetrski župniji. 


VIR: Občina Šempeter-Vrtojba