Na šestnajstem jamatlonu je v soboto, 17. junija, premagovalo knapovske ovire 164 jamatloncev v 46 ekipah.


Na šestnajstem jamatlonu je v soboto, 17. junija, premagovalo knapovske ovire 164 jamatloncev v 46 ekipah. Jamatlon je začinjena adrenalinska preizkušnja 200 metrov pod zemeljskim površjem, ki vzpodbuja temeljno knapovsko vrednoto: tovarištvo. Jamatlonci rudarske ovire v rudniku premagujejo skupaj v ekipi, si pomagajo in vzpodbujajo. Objavljamo dobitnike nagrad in priznanj.

Tokrat več punc

/
Na Jamatlonu 2022 so se udeleženci v jamo podali v Trbovljah na Ajnzerju, iz nje pa prišli v Hrastniku po Barbara rovu. Prvič v zgodovini Jamatlona se je prireditve udeležilo več deklet kot fantov, saj je bilo med 164 udeleženci 92 punc in 72 fantov. Častni pokrovitelj prireditve je bil minister za gospodarstvo, turizem in šport  Matjaž Han.

Jama in spremljajoči program

/
Tudi letos so jamatlonce v rudniku čakale številne neobičajne knapovske ovire, v jih je »požegnal«
 Perkmandeljc, nanje so pazili rudarski reševalci in nekdanji knapi, na cilju v Hrastniku so se pomerili tudi v še-ne-olimpijski disciplini metu bata škornja čez glavo v kulmkišto. Po jamatlonu se je prav prilegla knapovska malica. Tokrat je bil to grenadirmarš svetovnih prvakinj v kuhanju grenadirmarša Trbovskih turistk pod komando njihove šefice Jožice Kukovič. Za koncert so tokrat poskrbeli mladi zborovski pevci z OŠ Tončke Čeč iz Trbovelj pod vodstvom Tanje Božiček Simnovčič. Udeleženci prireditve so bili nad nastopom navdušeni. Tudi avtor skladbe Adijo knapi, ki so jo zapeli mladi pevci, Vlado Poredoš, ki je bil kot Zasavc lanskega leta gost prireditve. Udeležence je pozdravil tudi hrastniški župan Marko Funkl. Oba sta skupaj z razpoloženim Perkmandelcem podeljevala priznanja, nagrade, naslove, titule in kar je še tega, za kar poskrbi Perkmandeljc.

Pik as, Domfrca, Lerhajerja

/
Na Jamatlonu vsakič podeljujemo tudi izvirne nazive. Tokrat je bila odločitev naslednja: Pik as (najbolj izkušen udeleženec) je postal Trboveljčan
 Martin Hanžič iz ekipe Trbouskih 196. Domfrca (najbolj izkušena udeleženka) je bila Cvetka Medvešek (Čarlijevi angelčki). Lerhajer (najmanj izkušen udeleženec) je postal Alex Cizelj (Iz jame na dva pira), Lerhajerka (najmanj izkušena udeleženka) pa Kim Košir (Khazad-Dum). Naziv Krajcnga (udeleženec iz najbolj oddaljenega kraja) je tokrat pripadwel Kristjanu Cizlju iz ekipe Iz jame na dva pira. Na Jamatlon je prišel iz Bovca.

Jamska kura

/
Jamska kura (najbolj simpatična udeleženka) je postala  Saša Seme iz ekipe Jamski močeradi. Luftrajder (najbolj simpatičen udeleženec) je postal Boštjan Ramšak iz ekipe Knapouska loleka. Najbolj izviren naslov ekipe je po mnenju organizatorjev izbrala ekipa . Iz jame na dva pira (Boštjan Pečjak, Marko Doberšek, Jan Draganjec, ALEX Cizelj, Kristjan Cizelj). Nagrajeni so bili z nazivom Ohter prtija. Nagrade za izvirna imena so prejele še ekipe Fuzetli, Gastropodo Cavus Turbo, Kukci in Mrzim brkove.

/
Hoznšajzerka

/
Za najbolj srčno ekipo je bila izbrana ekipa Lučke frajle. Pripadel jim je naziv Herc šafla. Dritl kumarati ali najbolj tovariška ekipa je postala ekipa Mušketirji. Hoznšajzerja ali najbolj prestrašenega udeleženca je izbral Perkmandeljc. Naziv je prejela  Katarina Pajer Povh iz ekipe Povhci. Tokrat so podelili še posebno nagrado. Prejela sta jo Gabrijela Brecl in Ažbe Janežič iz ekipe Šajn brajt, ki sta v jami svetila, saj sta imela pod majico lučke.

Bon za buhluni udeležbo

/
Perkmandeljc je izžrebal tudi ekipo, ki ji je podaril bon za brezplačno udeležbo na naslednjem jamatlonu 2. decembra 2023. Na bon je zapisal: Perkmandeljc za buhluni podarja eni ekipi BON, da brez gnarja pokažejo svoje frise na naslednjem Jamatlonu (2. decembra 2023). In izžrebal je ekipo Cool name in the making. Vsi sodelujoči so bili po uspešno zaključenem Zimskem jamatlonu zadovoljni in tovariško razpoloženi. Na zaključni prireditvi jih je s pristnim knapovskim humorjem zabaval tudi Perkmandeljc. Številni pa so za zabavo poskrbeli kar sami. Čeprav so prihajali vsi udeleženci iz rudnika blatni, mokri in malce utrujeni, so jim v očeh igrale iskrice in na obrazu nasmeh.

Špiruci jamatlona

/
Slovenska turistična organizacija, Eles, Intersport, Občina Hrastnik, Občina Trbovlje, Občina Zagorje ob Savi, Dewesoft, Nomago, Zavarovalnica Triglav, Lekarna Pušnik, Spektra 9, Lidl, TKI Hrastnik, Steklarna Hrastnik, Telekom Slovenije, Je&Gr, KRC Hrastnik, Thermana Laško, Vzajemna, GZS Zasavje, Rebrebu, Energijski nasad Sončna posest Trbovlje, Turistično društvo Trbovlje, Terapevtski zavod Pokrov dom, Marko Premec Dol pri Hrastniku, RTH.

VIR: Savus

Foto: Branko Klančar