preberite novičnik, v katerem smo na kratko za vas povzeli novosti in zanimivosti iz Beletrine.

Drage bralke in dragi bralci,
preberite novičnik, v katerem smo na kratko za vas povzeli novosti in zanimivosti iz Beletrine.

Knjiga tedna
Po Rdeči knjigi, Psihologiji in alkimiji ter Razvoju osebnosti, ki so izšle pri naši založbi, je tu še eno izmed temeljnih del utemeljitelja analitične psihologije C. G. Junga, Arhetipi in kolektivno nezavedno, ki ga je v slovenščino prevedel Alfred Leskovec. Fascinantno Jungovo pisanje se vam nikoli ne bo zdelo duhamorno, temveč navdihujoče in izzivalno. Priporočamo.

Dogodek tedna
Oglejte si novo epizodo Beletrine v živo. Tokrat smo se posvetili nedavno izdani Knjigi o čaju, ki jo je napisal japonski pisatelj Okakura Kakuzō. O tem znamenitem delu se je s poznavalcem japonske tradicije pitja čajev Žigo Novakom pogovarjala voditeljica Maruša Prelesnik Zdešar. Oddajo lahko poslušate tudi v obliki podkasta v svoji najljubši aplikaciji.

Ugodnost tedna
Za vas smo pripravili tradicionalni Pomladni Beletrinin bazar, na katerem si lahko izjemne naslove naših avtorjev priskrbite po ugodnih cenah. Med izbranimi deli najdete naše največje uspešnice, kot so Belo se pere na devetdeset Bronje Žakelj, Kurji pastir Ferija Lainščka, Rdeča kapica in Beli volk Irene Svetek, pa tudi številne druge naslove. Posebno ponudbo lahko izkoristite do torka, 2. maja 2023, ali do razprodaje zaloge.

Novici tedna
V čast dr. Nedi Pagon (1941 – 2020), ugledni humanistki, pisateljici, dolgoletni urednici in soustanoviteljici založbe Studia humanitatis, ki je v slovenskem založništvu pustila izjemen pečat, smo na Beletrini skupaj z Buklo in založbo Studia humanitatis ustanovili nagrado Nede Pagon, ki jo bo žirija vsako leto podelila za izstopajoč knjižni projekt ali za izjemne uredniške dosežke v daljšem časovnem obdobju. Nagrada je namenjena vsem knjižnim urednikom/urednicam, ki svoje delo opravljajo s posebnim spoštovanjem do knjige, bralcev in avtorjev, pa tudi do besede, vednosti in misli.

Drago Jančar je z romanom In ljubezen tudi v soboto zvečer v gledališču Odeon v Latisani v Italiji prejel 30. mednarodno literarno nagrado Latisana per il Nord-Est. Prevod romana je lani izšel pri založbi Nave di Teseo v italijanskem prevodu Darje Betocchi z naslovom E l'amore anche ha bisogno di riposo.  Strokovna žirija je v utemeljitvi izpostavila »izbrano Jančarjevo prozo« in »mojstrski prevod Darje Betocchi«, ki italijanskim bralcem približa zgodbo o ljubezni, sovraštvu in posledicah, ki jih je vojna pustila na protagonistih Jančarjevega romana in njegovem rojstnem mestu Mariboru. Avtorju iskreno čestitamo!

Članek tedna
Obiščite portal AirBeletrina in preberite intervju s pesnico in dramaturginjo Katjo Gorečan, avtorico romana Materinska knjižica, ki ga je pripravila Liu Zakrajšek. Spregovorili sta o moči pisanja, soočanju s travmo v literaturi ter pisateljskem procesu ustvarjanja romana.


VIR: Beletrina