Znani so rezultati 32. natečaja za najboljšo kratko zgodbo

Znani so rezultati 32. natečaja za najboljšo kratko zgodbo

Izbrana je zmagovalna zgodba tradicionalnega natečaja za nagrado lastovka, ki ga vsako leto razpiše Uredništvo za kulturo Tretjega programa Radia Slovenija – programa Ars. V ožji izbor se je uvrstilo še šest zgodb, ki jih bo Radio Slovenija odkupil.

27. julij 2023 ob 9.21
Radio Ars, Radio Prvi, Radio Slovenija, RTV SLO
Za letošnjo lastovko se je potegovalo 345 kratkih zgodb. Strokovna žirija v sestavi Andrej Peric, Matej Juh in predsednica Silvija Žnidar, je izbrala zgodbo z naslovom Jablana (šifra: Rezervno srce). V ožji izbor so se uvrstile zgodbe: Déjà vu (šifra: Hrčkov vzdihljaj), Na poti (šifra: zlata kroglica), Pripovedka o diamantnem svedru (Pravkar sneto z jezika), Kitajsko ogledalo (Paulina2707) in še dve zgodbi brez naslova, ki pa se začneta z besedami Daj roke skupaj … (šifra: Angeli) in Že od jutra … (šifra: Luscinia).


Kratke zgodbe bodo dobile prostor v oddaji Literarni nokturno. Foto: ARS


Avtorji oziroma avtorice zmagovalne zgodbe in šestih zgodb iz ožjega izbora naj čim prej, najkasneje pa do 9. avgusta 2023, z izvodom zgodbe potrdijo svoje avtorstvo prek e-naslova ars@rtvslo.si in pripišejo svoje podatke. Nagrajenca ali nagrajenko bodo razglasili 14. septembra 2023 na slavnostni prireditvi v dvorani Alme Karlin v Cankarjevem domu, del prireditve pa bo tudi interpretacija zmagovalne zgodbe.

Zgodbe, ki so se uvrstile v ožji izbor, bodo na sporedu v dneh pred slovesnostjo, od 8. do 13. septembra 2023, v oddaji Literarni nokturno na Prvem in Tretjem programu Radia Slovenija. V oddajah bodo tudi razkrita imena avtorjev iz ožjega izbora.


Lansko zmagovalno zgodbo je napisal Vincenc Gotthardt. Kdo bo njegov naslednik oz. naslednica, bomo izvedeli 14. septembra 2023. Foto: Adrian Pregelj