Predzadnji koncert v nizu šestnajste abonmajske sezone Pihalnega orkestra Premogovnika Velenje je bil v soboto, 10. februarja 2024, v Marinovi dvorani Glasbene šole Frana Koruna Koželjskega Velenje.

Predzadnji koncert v nizu šestnajste abonmajske sezone Pihalnega orkestra Premogovnika Velenje je bil v soboto, 10. februarja 2024, v  Marinovi dvorani Glasbene šole Frana Koruna Koželjskega Velenje. V goste so povabili Pihalni orkester Svea Zagorje, ki deluje pod taktirko Petra Kudra. Kot solist na klarinetu se je predstavil Matic Kuder, kot solist na baritonu Luka Tomažin, vokalistka pa je bila Neva M. Hafner.
 
Pihalni orkester Svea Zagorje velja za enega na­jbolj uspešnih in prepoznavnih orkestrov v Slo­veniji, ki neprekinjeno deluje že vse od leta 1861. V orkestru igra več kot 60 godbe­nikov, ki pod taktirko Petra Kudra letno izvedejo najmanj dva samostoj­na koncerta in več kot 25 nastopov ob različnih priložnostih. Gostovali so že v različnih evropskih državah, osvojili številna priznanja na mednarod­nih tekmovanjih, izdali več plošč in zgoščenk ter posneli različne videospote in televizijske oddaje. Med drugim je orkester prejel naziv »Naj godba Slo­venije« in imel osrednjo vlogo pri snemanju ce­lovečernega filma »Orkester« režiserja Matevža Luzarja. Leta 2019 so na mednarodnem tekmo­vanju pihalnih orkestrov Flicorno d’Oro v Rivi del Garda v Italiji dosegli prvo mesto v prvi tekmovalni kategoriji.
 
Kot solist na klarinetu se je predstavil Matic Kuder, ki kljub mladosti sodi med najboljše slovenske klarinetiste, saj je dosegel nekaj, kar je za večino slovenskih vrhunskih glasbenikov nepredstavljivo – po uspešni avdiciji je postal član Berlinskih filharmonikov. Matic je lanskoletni prejemnik Grumove plakete za izsto­pajoče dosežke na kulturnem področju, ki mu jo je podelila Občina Zagorje ob Savi ter pre­jemnik Prešernove nagrade Akademije za glas­bo v Ljubljani. Kot solist na baritonu se je predstavil Luka Tomažin, ki se glasbo ne ukvarja profesionalno. Vokalistka Neva M. Hafner je dolgoletna članica Pihalne­ga orkestra Svea Zagorje, kot pevka ali saksofo­nistka pa sodeluje tudi z različnimi big bandi ter drugimi glasbenimi skupinami in s solisti.
 
Kot zadnji v sklopu 16. abonmajske sezone bo 13. aprila 2024 na sporedu Spomladanski koncert Pihalnega orkestra Premogovnika Velenje.
 
Foto: Gregor Jeromel
 
PR - Služba za odnose z javnostmi Skupine Premogovnik Velenje