Državni sekretar na Ministrstvu za gospodarski razvoj in tehnologijo Simon Zajc se je danes v francoskem mestu Toulouse udeležil neformalnega srečanja evropskih ministrov za konkurenčnost.

Državni sekretar na Ministrstvu za gospodarski razvoj in tehnologijo Simon Zajc se je danes v francoskem mestu Toulouse udeležil neformalnega srečanja evropskih ministrov za konkurenčnost. Ministri so razpravljali o iniciativah o upravljanju vesoljskega prometa in varni povezljivosti, medtem ko je bil neformalni Svet Evropske vesoljske agencije (ESA) namenjen pospeševanju uporabe vesolja ter predstavitvam o podnebnih spremembah in vesoljski znanosti in raziskovanju.
Evropski komisar odgovoren za vesolje Thierry Breton je na srečanju ministrov uvodoma predstavil predloga Evropske komisije o upravljanju vesoljskega prometa in o vzpostavitvi novega programa za varno povezljivost.

Državni sekretar Zajc je podprl obe iniciativi in poudaril, da EU čimprej potrebuje skupno stališče o upravljanju vesoljskega prometa. Trenutna situacija v nizki orbiti Zemlje se namreč hitro poslabšuje in to ni dobro za vesoljsko industrijo. Potreben je tudi tehnološki razvoj na tem območju, ki bo izboljšal dostop do storitev sledenja predmetov v Zemljini orbiti za evropske operaterje.

Glede varne povezljivosti je državni sekretar izpostavil, da financiranje te iniciative nikakor ne sme vplivati na že obstoječe vesoljske programe, kot sta programa Copernicus in Galileo. Vloga inovativnih podjetij iz vseh delov EU ter sodelovanje z ESA, sta zato izjemnega pomena.

Na popoldanskem neformalnem zasedanju Sveta ESA je generalni direktor agencije Joseph Aschbacher uvodoma predstavil predlog za pospeševanje uporabe vesoljske tehnologije za reševanje ključnih globalnih izzivov, kot so podnebne spremembe.  Razvoj vesoljskih tehnologij ima za tovrstne izzive zaradi globalnega obsega in velike stopnje inovativnosti zelo velik potencial.  Predstavil je tudi program inspiratorjev namenjenih za spodbujanje razvoja vesoljske znanosti in raziskovanja.

Državni sekretar Zajc je dejal: "Slovenija  je zelo naklonjena predlagani evropski ambiciji, da se razvoj osredotoči na najbolj kritična vprašanja, kot so evropski zeleni dogovor, varovanje vesoljskih sredstev ter hiter in odporen krizni odziv. Razvoj mora potekati v sodelovanju z vsemi vpletenimi institucijami in da kritična politična vprašanja ne bodo ovirala tega cilja.«

Pri tem je izpostavil pomen vesoljskih tehnologij pri naslavljanju okoljskih izzivov, ki so »eno od področij, ki jih je mogoče reševati le skupaj. Projekti, kot so pospeševalniki, so zato zelo pomembni za konsolidacijo različnih dogodkov na tem področju. S tem se bomo izognili podvajanju dejavnosti in omogočili poenostavljen in celovit pristop k boljši prihodnosti. Pomembno pa je, da so koristi te dejavnosti enakomerno razpršene po vsej Evropi. Vesoljski programi, kot je Icy Moon, lahko navdihujejo nadaljnji razvoj in tehnične dosežke. Dosežki nam lahko dejansko v praksi pomagajo rešiti življenje na Zemlji,« je v zaključnem nagovoru dejal državni sekretar Zajc.
Ministri stojijo pred logotipom francoskega predsedovanja Svetu EU

PR: MGRT