Na Ptuju in v številnih slovenskih mestih začetek festivala Dnevi poezije in vina

Na Ptuju in v številnih slovenskih mestih začetek festivala Dnevi poezije in vina

Danes se začenjajo Dnevi poezije in vina, ki bodo do 24. avgusta z več kot 60 dogodki povezali najboljše vino slovenskih vinarjev in vrhunsko svetovno poezijo. Slavnostno odprtje bo v četrtek, 22. avgusta, ko bo festival na Ptuju uradno zaživel z branjem Odprtega pisma Evropi, ki ga je letos napisal poljski pesnik, pisatelj in prevajalec Jacek Dehnel. Glavnina dogajanja bo v tednu med 19. in 24. avgustom osrediščena v najstarejšem slovenskem mestu, dogodke pa lahko obiščete tudi v 18 drugih mestih.Festival bo navduševal v Sloveniji in čez mejo


Utrinek z lanskega festivala Dnevi poezije in vina (Foto: Črt Piksi)Dogajanje se danes sicer začenja v prekmurskih Petanjcih, kjer se bodo prepletli branje poezije z južnokorejsko-slovenske prevajalske delavnice, likovna umetnost in glasba. Dan pozneje se dogajanje seli v Ljutomer, kjer bodo z branjem poezije znova nastopili udeleženci prevajalske delavnice. Festival bo med drugim obiskal Gornjo Radgono, Mursko Soboto, Belo, Krško, Ormož, Dornavo, avstrijsko Potrno in hrvaški Varaždin, kjer bodo potekala pesniška branja gostov festivala, pa tudi kulinarično-vinski dogodki.V sredo bo v Ljubljani moč prisluhniti pogovoru s častnima gostjama festivala, dansko pesnico Pio Tafdrup in belorusko-ameriško pesnico Valžino Mort, ki bosta premišljali raznolike načine, kako v poezijo vnašata motiv oziroma temo telesa. Mort bo s slovenskim pesnikom Muanisom Sinanovićem v petek obiskala tudi Maribor, kjer bosta spregovorila o umetnosti poezije. Ugotavljala bosta, katera vprašanja odpirata, kakšno je njuno polje interesov, na kakšen način pristopata k delu druge in ali lahko v dialogu najdeta odgovore.Festival želi letos pesnikom ponuditi več prostora za izražanje lastnih mnenj in prepričanj, poudarja programska vodja Kristina Kočan: »Festival je krasna platforma za širšo družbeno razpravo, zato smo se letos odločili, da pesnikom ponudimo več priložnosti, da spregovorijo o svojih stališčih in ne predstavljajo samo svoje poezije.« V tej luči zato organizatorji pripravljajo poseben dogodek Odmevi spremembe, ki bo na Ptuju v petek, 23. avgusta, na katerem bo pet pesnic z vsega sveta – Choi Young-Mi (Južna Koreja), Nina Dragičević (Slovenija), Sabine Huynh (Francija), Katie Farris (ZDA) in Carolyn Forché (ZDA) – odpiralo vprašanja o kulturni identiteti, vključenosti, pripadnosti in drugačnosti znotraj naših skupnosti.

Poezija in vino malo drugače


Pokušnja festivalskega vina (Foto: Črtomir Goznik)Kot namiguje ime festivala, bo v šestih festivalskih dneh poleg osrednjih večernih dogodkov možno obiskati številne dogodke, ki vino in poezijo predstavljajo na drugačen in zabaven način. Eden takih je Poezija, glasba & vino, ki bo prostor ponudil dvema pesnikoma, dvema glasbenikoma ter dvema vzorcema vin. Obiskovalci bodo izvedeli, kako se pesniki odzovejo na improvizirano glasbo in kako se glasbeniki odzivajo na besede. Na Ptuj se znova vrača Kilometer poezije: Pesnikov sprehod, na katerem se bo možno sprehoditi z letošnjim slovenskim avtorjem v fokusu Zdenkom Kodričem, v okviru Kilometra poezije pa se bodo obiskovalci lahko s kolesi zapeljali tudi na Piknik s poezijo do grajskega parka Turnišče. Brbončice bo tudi letos razvajal Vinski koktajl, ki bo združil umetnost miksologije s prefinjenostjo vina ter glasbo.

V najstarejšem slovenskem mestu tudi vizualne poslastice


Umetniška instalacija Pesmolov (Foto: Črtomir Goznik)Festival na Ptuju vsako leto bogatijo tudi najrazličnejše prostorske in umetniške instalacije. Letos si bo možno ogledati Pesmolov na Vrazovem trgu in travnik/reka poezije na Jadranski ulici, obe umetniški instalaciji Stanke Vauda Benčevič ter prostorsko instalacijo Dušana Fišerja Zid poezije, ki si jo bo možno ogledati na Ulici Tomaža Šalamuna in Jadranski ulici.Več informacij in urnik festivalskega dogajanja lahko najdete na spletni strani.


VIR: Kreativna baza