Ključ uspeha v gastronomiji je ekipno delo, so na današnji podelitvi Michelinovih priznanj na Ljubljanskem gradu izpostavljali kuharski mojstri. Da je prav vsak delavec v panogi prispeval pomemben kamenček v mozaik skupnega uspeha, je poudaril tudi minister Matjaž Han.
Ljubljana, 19. septembra - Ključ uspeha v gastronomiji je ekipno delo, so na današnji podelitvi Michelinovih priznanj na Ljubljanskem gradu izpostavljali kuharski mojstri. Da je prav vsak delavec v panogi prispeval pomemben kamenček v mozaik skupnega uspeha, je poudaril tudi minister Matjaž Han. Slovenija se sicer od danes ponaša z 12 Michelinovimi zvezdicami.
Ana Roš je s Hišo Franko v Michelinovem vodniku za leto 2023 pridobila novo zvezdico in se sedaj ponaša s tremi, kar je najvišje odlikovanje Michelinovega vodnika. Kot je poudarila na slovesni podelitvi, ne gre za njeno zmago, ampak zmago okoli 40 ljudi, "ki delajo in dihajo z mano".
"Ekipa, ki je z mano več kot pet let in se z mano seli na nove projekte, kot je pekarna Ana. Srčno upam, da se oni danes veselijo in da je to njihov dan," je dejala kuharska mojstrica.
"To so resnično velike stvari, življenjske prelomnice, ki ti na drugačen način zarišejo poti za naprej. V ozadju mora biti trezna refleksija, kaj in kako. To je izjemno priznanje," je še dejala in dodala, da pritisk treh zvezdic ni nič večji kot prej.
"Naš fokus je srečen in zadovoljen gost, naš fokus je, da dejansko naredimo največ, kar lahko, da izrabimo naše znanje in smo vsak dan boljši. Nič ni podarjeno, nič ni padlo z neba," je dodala.
Uspeh slovenske gastronomije je pozdravil tudi minister za gospodarstvo, turizem in šport Matjaž Han. "To, kar sta slovenska gastronomija in kulinarika naredili v teh letih, je nemogoče," je poudaril.
Za uspeh so po njegovih besedah seveda zaslužni chefi in chefinje, a kot je izpostavil, so za rezultat prav tako zaslužni slovenski kmetje, slovenski vinarji, pomočniki v kuhinjah, vsi, ki delajo v gostinskih obratih.
"Upam, da bodo ta tempo držali, ni pa lahko. A že s tem, kar delajo danes, so ime Slovenije ponesli po celem svetu," je poudaril minister.
"Slovenija dokazuje, da je gastronomska velesila," je dodala direktorica Slovenske turistične organizacije (STO) Maja Pak. Odločitev pred štirimi leti za sodelovanje z Michelinom je bila po njeni oceni pravilna. "V teh letih je Slovenija napredovala razvojno in promocijsko," je izpostavila.
Kuharski mojster Tomaž Kavčič iz Gostilne pri Lojzetu, ki je ohranila Michelinovo zvezdico, je dejal, da se za tovrstne uspehe trudijo vsi v panogi skupaj z državo. "Vesel sem za vsako novo zvezdo, ki pride v Slovenijo, mi je pa žal, da je taka institucija ponovno spregledala nekaj restavracij, ki so ostale brez zvezdic," je dejal.
Tudi Kavčič je uspeh pripisal ekipnemu delu. "To je velika potrditev za ekipo, potrditev, da smo na pravi poti," je dejal.
Michelin je sicer Sloveniji letos podelil 12 zvezdic, tri je prejela Ana Roš s Hišo Franko, dve pa je prejela Restavracija Milka s kuharskim mojstrom Davidom Žefranom.
Po eno zvezdico so obdržale restavracije Cob iz Portoroža, kjer ustvarja Filip Matjaž, Hiša Linhart iz Radovljice, kjer ustvarja Uroš Štefelin, Hiša Denk z Gregorjem Vračkom (Zgornja Kungota), ljubljanska Restavracija Strelec z Igorjem Jagodicem, Grič z Luko Koširjem (Šentjošt nad Horjulom), Dam z Urošem Fakučem (Nova Gorica) in Gostilna pri Lojzetu s Tomažem Kavčičem (Vipava).
VIR: STAkrog