Tradicionalno mednarodno poslovno srečanje Connect2Slovenija, ki ga na letošnjem MOS organizirata Obrtno-podjetniška zbornica Slovenije in agencija Advantage Austria Ljubljana


Celje, 15. 9. 2022 - Tradicionalno mednarodno poslovno srečanje Connect2Slovenija, ki ga na letošnjem MOS organizirata Obrtno-podjetniška zbornica Slovenije in agencija Advantage Austria Ljubljana v sodelovanju z evropsko mrežo Enterprise Europe Network in SPIRIT Slovenija, je letos v Celje privabilo več kot 100 podjetnikov iz 14 držav.

Celodnevni dogodek se je začel s predstavitvami dobrih praks in izzivov zelenega prehoda, s katerimi se soočajo mala in srednja podjetja v Sloveniji in Avstriji, uvodoma pa so zbrane pozdravili podpredsednik OZS Peter Pišek, Wilhelm Nest, direktor Advantage Austria Ljubljana, in Rok Capl, v. d. direktorja SPIRIT Slovenija.

Peter Pišek je izrazil zadovoljstvo, da je mednarodno srečanje del sejma MOS in poudaril pomen takšnih poslovnih srečanj. »Poslovna srečanja, kakršno je to na sejmu, so izjemno pomembna, saj podjetnikom dajejo možnost in priložnost, da se na vnaprej dogovorjenih dvostranskih sestankih neposredno pogovarjajo s potencialnimi poslovnimi partnerji,« je še dejal Pišek in udeležencem srečanja zaželel uspešne pogovore. Wilhelm Nest je izpostavil tesne gospodarske vezi med Slovenijo in Avstrijo, ki se s poslovnim srečanjem na MOS, ki je že 15 let pomembno stičišče podjetnikov iz JV Evrope in regije Alpe-Adria, še dodatno krepi, Rok Capl pa se je dotaknil letošnje rdeče niti dogodka. »Trajnostno poslovanje in mednarodno sodelovanje sta ključna za konkurenčno poslovanje v prihodnje. Trajnostna naravnanost med drugim pomeni tudi učinkovito opravljanje z obnovljivimi viri energije in nova, zelena delovna mesta, kar pa odpira številne nove možnosti poslovnega sodelovanja,« je povedal Capl.

V nadaljevanju so priznani predstavniki iz gospodarstva in javne uprave spregovorili o izzivih in priložnostih zelenega prehoda, finančnih instrumentih za zelene investicije ter trajnostnem in okoljsko prijaznem razvoju.

Popoldanski del dogodka so zaznamovali 20-minutni individualni sestanki podjetnikov iz JV Evrope in regije Alpe-Adria. Glede na to, da je bil poudarek letošnjega srečanja na zelenem prehodu, krožnem gospodarstvu in trajnostnem razvoju, so se ga udeležili predstavniki podjetij, ki ponujajo izdelke, storitve in procese, ki uporabljajo obnovljive vire energije in zmanjšujejo rabo naravnih virov ali odpravljajo emisije in odpadke ter delujejo v skladu z načeli krožnega gospodarstva, na drugi strani pa podjetniki, ki so že stopili na pot zelenega prehoda ali pa to nameravajo storiti v prihodnje.

PR: OZS