V sklopu letošnjega ocvetličenja mesta smo se na Mestni občini Celje odločili za novost in smo na Čopovem mostu namesto sezonskega cvetja zasadili trajnice.

Celje, 26. junij 2023 - V sklopu letošnjega ocvetličenja mesta smo se na Mestni občini Celje odločili za novost in smo na Čopovem mostu namesto sezonskega cvetja zasadili trajnice. Več o razlogih za takšno odločitev je pojasnil krajinski arhitekt Mitja Škrjanec, ki je bil član strokovne projektne skupine tega testnega projekta.

"Vsi bi si želeli, da so zasaditve javnih površin čim več časa prijazne našim očem, da ustvarjajo ekološko nišo za žuželke in druge živali, da so trajnostnega značaja in finančno čim bolj vzdržne ter racionalne. Zaradi vseh teh razlogov in tudi iz radovednosti letos na Čopovem mostu testiramo nekoliko drugačne zasaditve v obstoječih koritih. Namesto enoletnic smo po specifičnem zasaditvenem vzorcu zasadili trajnice - to so tiste rastline, ki po strokovni opredelitvi v našem podnebju uspevajo vsaj tri leta na istem mestu. Pri večini jih nadzemni del v jeseni odmre, spomladi pa na novo odžene, veliko pa je tudi takih, ki so prezimno zelene ali pa vedno zelene. Vsi poznamo okrasne trave, dišavnice in cvetoče trajnice. Trajnice s svojimi listi, cvetovi, teksturo, nekatere tudi z vonjem in zvokom odsevajo letne čase in svetlobo dneva," je odločitev pojasnil Mitja Škrjanec.

Spomladi bodo ozelenele okrasne trave, perjanka in bilnica, od pomladi do poznega poletja bomo občudovali cvetove mačje mete, sončeca in drobnjaka, v jeseni nas bodo razveselili cvetovi aster in hermelik. Pozimi pa so nepogrešljive teksture listov in vsi odtenki rjave, do skoraj črne.

Kot je še dodal naš sogovornik, so v testnih zasaditvah trajne rastline, ki so zanimive, zdrave, nezahtevne za rast ter potrebujejo malo zalivanja, gnojenja in oskrbe, hkrati pa privabljajo koristne žuželke, čebele in metulje.

Verjamemo, da so tudi občankam in občanom v veselje.

VIR: MOC